Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στους δήμους”

Δημοσιεύθηκε

στις


Τα θέματα της αξιολόγησης, της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας και της υπογραφής συλλογικής σύμβασης εργασία συζητήθηκαν στη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αργύρης Ντινόπουλος χθες το μεσημέρι στο Υπουργείο, με το Προεδρείο της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
 
Αργύρης Ντινόπουλος: “Δεν θα ματώσει άλλο η Τοπική Αυτοδιοίκηση”

Μετά τη συνάντηση ο κ. Αργύρης Ντινόπουλος δήλωσε: «Κατ’ αρχήν θα σας πω που συμφωνώ με τον Πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ και τους εργαζόμενους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμφωνώ στο ότι υπάρχει μία δικαιολογημένη ανησυχία. Ωστόσο εμείς ως νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών θέλουμε να πούμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: Δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μάτωσε με τους δημοτικούς αστυνομικούς και με τους σχολικούς φύλακες. Δεν θα ματώσει άλλο.  Αυτή είναι η απόφαση της ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών .
 
Επίσης θέλω να διευκρινίσω προς πάσα κατεύθυνση ότι η εθελουσία ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε μελέτη ή οποιονδήποτε προηγούμενο σχεδιασμό. Αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο σε εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίοι με τη δική τους βούληση και με τη σύμφωνη γνώμη των δημάρχων θέλουν να μετακινηθούν από ένα δήμο σε έναν άλλο δήμο, προκειμένου και οι δήμοι να λειτουργήσουν καλύτερα αλλά και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να βρεθούν σε ένα εργασιακό περιβάλλον, το οποίο θα ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες τους.
 
Πρόθεσή μας είναι να υπάρξει στην αυτοδιοίκηση μία εργασιακή ειρήνη, δεν θέλουμε τις συγκρούσεις.
Για να είμαστε λοιπόν ξεκάθαροι εφόσον βοηθήσουν και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, εφόσον βοηθήσουν και οι δήμαρχοι με τους οποίους θα έχουμε συνεχείς συναντήσεις Θα μπορέσουμε να πετύχουμε το στόχο της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας.   Η συλλογική σύμβαση θα υπογραφεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.
 
Για το θέμα της αξιολόγησης υπάρχει μία απόκλιση απόψεων. Υπάρχει όμως και η ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης ότι η αξιολόγηση πρέπει να προχωρήσει.Νομίζω όμως ότι και σε αυτό το θέμα με κάποιες ενέργειες, οι οποίες θα γίνουν, μπορούμε να προχωρήσουμε σε μία σύγκλιση.
 

Θέμης Μπαλασόπουλος: “Περιμένουμε επίσημη απάντηση για την αξιολόγηση”
 
Δηλώσεις έκανε και ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θέμης Μπαλασόπουλος:  «Υπήρξε μία δεύτερη συνάντηση σήμερα με τον Υπουργό Εσωτερικών, είναι η συνέχεια της προηγούμενης και μετά την κατάθεση εκ μέρους μας όλων των ζητημάτων που αφορούν τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Συμφωνήσαμε στα τρέχοντα ζητήματα να υπάρχει ένας σύνδεσμος επικοινωνίας με το Υπουργείο Εσωτερικών για να δίνεται λύση στα προβλήματα. Κατά κύριο λόγο συζητήσαμε τρία σοβαρά ζητήματα που είναι αυτήν τη στιγμή στην επικαιρότητα. Το ένα είναι η αξιολόγηση, το δεύτερο είναι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας και το τρίτο είναι η διαθεσιμότητα και η ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα.

Στο ζήτημα της αξιολόγησης εμείς αυτό που ζητήσαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών ήταν, πέρα από την αντίθεσή μας που υπάρχει στην εφαρμογή του νόμου, έχουμε εκφράσει σαν ΠΟΕ-ΟΤΑ και τους ενδοιασμούς μας αν αυτός ο Νόμος μπορεί να εφαρμοστεί στην τοπική αυτοδιοίκηση διότι δεν υπάρχει καμία σαφής αναφορά. Περιμένουμε από το Υπουργείο Εσωτερικών την επίσημη απάντηση διότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε μία εγκύκλιος από τη μεριά του Υπουργείου Εσωτερικών που είναι το αρμόδιο και εποπτεύων Υπουργείο στους ΟΤΑ περί της εφαρμογής ή όχι του νόμου για την αξιολόγηση.
 
Το δεύτερο είναι η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας. Τις επόμενες μέρες θα υπάρξει υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας σύμφωνα με τη δέσμευση του Υπουργού Εσωτερικών, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που πρέπει να τις δουν τα συναρμόδια υπουργεία και η ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Kαι το τρίτον έχει να κάνει με τις διαθεσιμότητες και την ενδοαυτοδιοικητική κινητικότητα. Πρώτον δεν έχουμε απάντηση στα ζητήματα που αφορούν στους δημοτικούς αστυνομικούς με την άρση του περιορισμού της ηλικίας προκειμένου να καλυφθούν και οι 186 θέσεις που υπάρχουν και μένουν κενές. Για το ζήτημα των σχολικών φυλάκων είναι αρνητική η απόφαση της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία ρύθμιση γι αυτούς.
 
Στο ζήτημα της ενδοαυτοδιοικητικής κινητικότητας εμείς αυτό που είπαμε στον Υπουργό είναι ότι για να υπάρχει αποτέλεσμα το επόμενο χρονικό διάστημα αν συνεχιστεί η εφαρμογή του νόμου αυτού να υπόκειται σε επιτροπές και μελέτες που υπήρχαν το προηγούμενο διάστημα και δεν απεμπλακεί αυτή η διαδικασία τα αποτελέσματα θα είναι αρνητικά.»

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ