Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Αχαρτογράφητα ύδατα: Το δίλλημα Τσίπρα και το comeback του Παπανδρέου

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε αχαρτογράφητα ύδατα συνεχίζουν να κινούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, με τον Α. Τσίπρα να αδυνατεί να παίξει στα ίσα τον Κ. Μητσοτάκη και τον Γ. Παπανδρέου να μπαίνει «σφήνα» στις εξελίξεις.

Οι ζυμώσεις και οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις είναι πιο έντονες από πότε και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν πλέον στην εκτίμηση, ότι το 2021, θα είναι χρονιά εξελίξεων στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται πλέον αντιμέτωπος με ένα μεγάλο δίλημμα που έχει σχέση με τη φυσιογνωμία του ΣΥΡΙΖΑ που θα καθορίσει και την αντιπολιτευτική του τακτική.
Στην Κουμουνδούρου, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας ιδιότυπος εμφύλιος μεταξύ αυτών που υποστηρίζουν την επιστροφή στην αριστερή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και αυτών που ζητούν τη στροφή στο Κέντρο.
Η πρώτη τάση εκτιμά ότι η όποια νέα αλλαγή θα οδηγήσει παραδοσιακούς αριστερούς ψηφοφόρους είτε στην αγκαλιά του ΜέΡΑ25 είτε στου ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί νέες εκλογικές απώλειες.
Η δεύτερη τάση εκτιμά πως ο ΣΥΡΙΖΑ ότι είχε να χάσει προς τα αριστερά του το έχει χάσει από τις εκλογές του 2019 και εάν θέλει να επιστρέψει στην εξουσία, θα πρέπει να κάνει άνοιγμα στη μεσαία τάξη.

Τεντωμένο σχοινί
Ο Α. Τσίπρας για την ώρα τουλάχιστον ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί, με αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να στέλνει αντιφατικά μηνύματα στην κοινωνία για την ιδεολογική του φυσιογνωμία.
Οι δημοσκοπήσεις παρά την φθορά της κυβέρνησης δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να καλύψει την ψαλίδα της διαφοράς και ότι ο Α. Τσίπρας δεν αποτελεί πειστικό αντίβαρο απέναντι στον Κ. Μητσοτάκη.

Δελφινομαχίες
Σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσει κανείς την αδυναμία του ΚΙΝΑΛ, να αρθρώσει αξιόπιστο πολιτικό λόγο, που θα του έδινε την δυνατότητα να μπει στο παιχνίδι ως αξιόπιστος «παίχτης».
Η Φ. Γεννηματά δεν παίζει πλέον μόνη της και η Χ. Τρικούπη κινείται πλέον στους ρυθμούς των δελφίνων που θα ετοιμάζονται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στο επικείμενο συνέδριο.

Προγραμματική συμφωνία
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, που είναι εμφανές το κενό εκπροσώπησης του χώρου της Κεντροαριστεράς κάνει την εμφάνισή του ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος με μια συνέντευξή του τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα. Ο πρώην πρωθυπουργός μιλώντας στο περιοδικό «Πατρινόραμα» μίλησε για την ανάγκη μιας προοδευτικής διακυβέρνησης και σημειώνει ότι μπορεί να υπάρξει προγραμματική συμφωνία.

Δύο ήταν οι φράσεις κλειδιά που χρησιμοποίησε:

  • «Μπορεί να συμβάλει στη συγκρότηση μιας συμμαχίας προοδευτικών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων»
  • «Θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την πραγματοποίηση της μεγάλης στροφής που πρέπει να γίνει».

Η επιστροφή;
Το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι είναι που το πάει και ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι του Γ. Παπανδρέου, σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη για τη χώρα και την Κεντροαριστερά συγκυρία
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι βάζει εκ νέου πλώρη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μέσω του ΚΙΝΑΛ και σημειώνουν ότι δεν θα άφηνε το κόμμα του πατέρα του, Ανδρέα Παπανδρέου, να περάσει σε «δεξιά» χέρια.
Σημειώνουν επίσης ότι οι συνθήκες από τότε που εγκατέλειψε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ λόγω των μνημονίων είναι διαφορετικές και κόσμος, έχει αντιληφθεί ότι πλήρωσε τα λάθη της διακυβέρνησης Καραμανλή.

Η αγωνία
Άλλοι πάλι εκφράζουν μια τελείως διαφορετική άποψη και υποστηρίζουν ότι ο Γ. Παπανδρέου εκφράζει την αγωνία του για την προοδευτική παράταξη και την ανάγκη ανασυγκρότησής της.
Όπως σημειώνουν, ο πρώην πρωθυπουργός, απέφυγε να αναφερθεί στον Α.  Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και αρκέστηκε να πει ότι «η ανασυγκρότηση της προοδευτικής παράταξης είναι δύσκολο αλλά απαραίτητο εγχείρημα».
Σε κάθε περίπτωση, ο Γ. Παπανδρέου τάραξε τα λιμνάζοντα ύδατα, καθώς με τον τρόπο του, υποχρεώνει τον Α. Τσίπρα να πάρει θέση για το εάν θέλει έναν αριστερό ή έναν κεντροαριστερό ΣΥΡΙΖΑ.
Ασφαλή συμπεράσματα για τις πραγματικές του επιδιώξεις δεν μπορούν να βγουν ακόμη και το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ίδιος θα αποφασίσει εάν και πότε θα κάνει το βήμα που χρειάζεται.

Δυισμός
Όσον αφορά στον Α. Τσίπρα, η κίνηση του κ. Παπανδρέου τον υποχρεώνει να τρέξει τις εξελίξεις στο εσωτερικό του κόμματός του και να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει πίσω του.
Ο σημερινός δυισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί καθώς δεν ασκεί ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση και δείχνει μια πολύ εύκολη λεία για τον κ. Μητσοτάκη.

Συμπόρευση
Υπ’ αυτή την έννοια, ο κ. Παπανδρέου θέτει ενώπιον των ευθυνών τους και τον κ. Τσίπρα και την κ. Γεννηματά και με τον τρόπο του, δείχνει το δρόμο της συμπόρευσης στα δύο κόμματα.
Για τους επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ κάτι τέτοιο δείχνει πολύ δύσκολο και υπ’ αυτή την έννοια ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο να τεθεί ο ίδιος επικεφαλής για τη συνένωση της προοδευτικής παράταξης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ