Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

“Αρχή του τέλους”, της Μαριάνθης Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Ένα έτος τώρα το θέμα της πανδημίας μονοπωλεί την επικαιρότητα. Δυστυχώς το τρίτο ορμητικό κύμα χτύπησε την πόρτα και της χώρας μας, με αποτέλεσμα σε αρκετά μέρη της Ελλάδας να επιβληθεί ένα καινούργιο σκληρότερο lockdown. Γεγονός που κάνει επιχειρηματίες και εργαζόμενους της εστίασης και εμπορικών καταστημάτων να νιώθουν ότι αδικούνται.

Πέρα όμως των συναισθημάτων μπαίνουν στο προσκήνιο καίρια προβλήματα επιβίωσης επιχειρήσεων και ανθρώπων. Όσον αφορά δε την ανασφάλεια των επιχειρηματιών και εργαζομένων στα τουριστικά επαγγέλματα, επιτείνεται όσο πλησιάζουμε στην τουριστική σεζόν, με την αγωνία αν εφέτος θα είναι μία καλύτερη χρονιά σε σχέση με πέρσι.
Καλλιτέχνες, ηθοποιοί και τραγουδιστές ζουν την πιο σκοτεινή περίοδο, όπου πέραν του σκότους της αυλαίας από την πανδημία, προστίθεται ένα βαρύ κλίμα από το τσουνάμι καταγγελιών για σεξουαλικές, λεκτικές, βίαιες πράξεις που δέχθηκαν και κανείς δεν τολμούσε να ομολογήσει ούτε στον εαυτό του. Ο χώρος του θεάματος, θεάτρου και κινηματογράφου από λαμπερός μετατράπηκε σε ζοφερό. Ελπίζουμε βέβαια ότι με τη σιωπή που έσπασε οι συγκεκριμένοι άνθρωποι θα παρακινήσουν κι άλλους να μιλήσουν, από άλλους χώρους, αλλά και τους άρρωστους εξουσιομανείς να αποθαρρυνθούν. Για την ακρίβεια να μη ξανά τολμήσουν να ικανοποιήσουν την οποιαδήποτε άρρωστη επιθυμία τους επάνω σε ανθρώπους ανυποψίαστους, ευάλωτους, «αναγκασμένους» να τη δεχτούν.
Τα μηνύματα, όσο δύσκολες κι αν είναι οι μέρες που ζούμε, είναι αισιόδοξα, αφού όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει εν τέλει επάρκεια των εμβολίων και όσο ο πληθυσμός στον πλανήτη εμβολιάζεται τόσο πιο ισχυρή θα γίνεται η ασπίδα που χτίζουμε ενάντια στον αόρατο εχθρό που πήρε τη ζωή πολλών συνανθρώπων μας, αλλά και την κανονικότητα της ζωής μας.
Το στοίχημα για την επόμενη ημέρα βρίσκεται στους ρυθμούς επανεκκίνησης της οικονομίας. Με άλλα λόγια πόσο γρήγορα θα πάρει εμπρός η οικονομία, πόσο γρήγορη θα είναι η τροχιά ανάπτυξης. Το ταμείο ανάκαμψης είναι ένα εργαλείο που η κυβέρνηση πρέπει να χρησιμοποιήσει στο έπακρο με ένα δομημένο σχέδιο απορρόφησης των χρημάτων, ώστε να επιταχυνθεί η πολυπόθητη ανάπτυξη. Η αύξηση των αποταμιεύσεων σε όλο τον κόσμο είναι ενθαρρυντική, με την έννοια ότι αυτός ο κόσμος θα θελήσει την επόμενη ημέρα να καταναλώσει, να ταξιδέψει και σίγουρα η Ελλάδα είναι ένας από τους ελκυστικότερους προορισμούς. Αλλά και γενικότερα η Ελλάδα μέσα στην πανδημία έγινε πιο ελκυστική.

Είμαστε από τις πρώτες χώρες στην ΕΕ που λειτουργεί το 5G, αποδείξαμε την ταχύτητα και αποφασιστικότητα να αλλάξουμε σελίδα, γεγονός που δημιουργεί νέες δυνατότητες απασχόλησης με έδρα την Ελλάδα. Η τουριστική σεζόν θα είναι σίγουρα καλύτερη από την περσινή, το πιστοποιητικό εμβολιασμού είτε το ενστερνιστεί η ΕΕ, είτε όχι είναι πολύ πιθανό ότι θα χρησιμοποιηθεί, έστω με διμερείς συμφωνίες μεταξύ των χωρών, ώστε ο επισκέπτης που είναι εμβολιασμένος να μη χρειάζεται να μένει σε καραντίνα και να υποβάλλεται σε ελέγχους για covid-19 κατά την είσοδο στην κάθε χώρα. Ίσως, να διανύουμε την αρχή του τέλους του εφιάλτη που ζήσαμε την χρονιά που πέρασε.

 

*Η Μαριάνθη Δ. Καφετζή – Ραυτοπούλου είναι Οικονομολόγος, ΜΒΑ Σύμβουλος Επιχειρήσεων Πολιτευτής ΝΔ, Βορείου Τομέα Β1 Αθηνών

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ