Ελάτε στην παρέα μας

Νέας Ιωνίας

Ανοχή στο αριστερό μνημόνιο από τη διοίκηση Γκότση

Δημοσιεύθηκε

στις


Μουδιασμένα αλλά με διάθεση στήριξης της κυβέρνησης και στάση αναμονής για τα επερχόμενα μέτρα αντιμετωπίζει τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Δημοτικής Αρχής Νέας Ιωνίας.
Αυτό διαφάνηκε μέσα από τη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης το βράδυ της Δευτέρας σχετικά με τη συμφωνία έπειτα από αίτημα της δημοτικής παράταξης Νέας Ιωνίας “Εκτός Σχεδίου”. “Δεν υπάρχει ενδιάμεσος δρόμος  ανάμεσα στη ρήξη και την υποταγή” δήλωσε η Δημοτική Σύμβουλος της “Εκτός Σχεδίου”, κα Αγγελική Βάσιλα που κατηγόρησε την κυβέρνηση πως πέταξε το ΟΧΙ των Ελλήνων στο δημοψήφισμα στα σκουπίδια και φέρνει ένα νέο και σκληρότερο μνημόνιο. Τα αιτήματά της ήταν να απαιτήσει το Δημοτικό Συμβούλιο από την κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση του ελληνικού λαού και να μην εφαρμοστεί η συμφωνία, καθώς και να ακυρωθεί η απόφαση για την παροχή των ταμειακών διαθεσίμων στην κυβέρνηση (σ.σ. που ακόμα δεν έχουν δοθεί λόγω της τραπεζικης αργίας).
Ο Δήμαρχος, κ. Ηρακλής Γκότσης (σ.σ. που κάποτε καταδίκαζε με σφοδρότητα τα μνημόνια των προηγούμενων κυβερνήσεων)  αναγνώρισε πως η συμφωνία δεν είναι καλή, αλλά πρόσθεσε πως η πάλη της κυβέρνηση άνοιξε δρόμους που πριν ήταν κλειστοί όπως το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους και η αμφισβήτηση των πολιτικών λιτότητα που προωθεί η Γερμανία. “Δεν μπορούμε να σταθούμε απέναντι από την αρχή. Το αποτέλεσμα δεν ήταν αυτό που θέλαμε αλλά η κυβέρνηση το πάλεψε…” τόνισε. Σε ανάλογο μήκος κύματος και οι τοποθετήσεις άλλων Συμβούλων της συμπολίτευσης όπως του κ. Σπύρου Βανδώρου και του κ. Χρήστου Χατζηϊωάννου. Αντίθετα, πιο σκληρός εμφανίστηκε ο κ. Πρόδρομος Αβακουμίδης που είπε πως κανείς δεν έχει το ηθικό ανάστημα να  αντιστρέψει το όχι των πολιτών στο δημοψήφισμα.

Οι θέσεις της αντιπολίτευσης
Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης  ο κ. Κώστας Κουλούρης παρατήρησε πως το 90% του πολιτικού συστήματος βλέπει ότι υπάρχει πραγματικά μονόδρομος αν θέλουμε να μείνουν στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τόσο ο ίδιος όσο και ο κ. Γιάννης Λαζαρίδης από την ίδια παράταξη υπογράμμισαν τη συμβολή των Ευρωπαίων σοσιαλιστών στις διαπραγματεύσεις.
Ιδιαίτερα φορτισμένος παρουσιάστηκε  ο Σύμβουλος της διοίκησης, κ. Νίκος Μπράτιμος, έπειτα από αιχμηρές αναφορές στο κείμενο-ψήφισμα της κας Βάσιλα για τη στάση γενικά των επιχειρηματιών στο δημοψήφισμα και καθώς και ο ίδιος όντας επιχειρηματίας, είχε ταχθεί υπέρ του ΝΑΙ. Ο κ. Μπράτιμος αναφέρθηκε στις δύσκολες στιγμές που περνάει η αγορά και ρώτησε την κα Βάσιλα τι ακριβώς περιμένει: “να πάρουμε τα όπλα και να βγούμε στο Σύνταγμα;”.
Ο επικεφαλής της “Ελπίδα για τη Νέα Ιωνία-Παράταξη Ανεξάρτητου Κινήματος” , κ. Γιώργος Τσοπανίδης, έκανε λόγο για ήττα του λαϊκού κινήματος και τόνισε πως η κυβέρνηση έφτασε στο έσχατο σημείο χωρίς να έχει εναλλακτικό σχέδιο. Σύμφωνη μόνο στην πρόταση ανάκλησης της απόφασης για τη χορήγηση των ταμειακών διαθεσίμων εμφανίστηκε η επικεφαλής της παράταξης “Δύναμη Προοπτικής” κα Δέσποινα Θωμαίδου. Για μάχη που δόθηκε σχετικά με το ποια μονoπώλια (γερμανικά ή γαλλικά) θα επικρατήσουν και όχι υπέρ του λαού μίλησε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Παναγιώτης Τσουκαλάς.
Τελικά οι προτάσεις της κας Βάσιλα ψηφίστηκαν μόνο από 3 Συμβούλους (την ίδια, τον κ. Τσοπανίδη και τον Σύμβουλο της διοίκησης κ. Κυριακόπουλο), ενώ οι υπόλοιποι είτε ψήφισαν λευκό είτε καταψήφισαν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ