Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

ΑΝΑΛΥΣΗ: Τα ποσοστά αυτοδυναμίας για Μητσοτάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

  • «Κλειδί» ο αριθμός των κομμάτων που μένουν εκτός Βουλής
  • Τι πρέπει να πιάσει η Ν.Δ. για να βρεθεί μονή της στην εξουσία
  • Αναλυτικά όλα τα σενάρια που έχει στο τραπέζι η Πειραιώς

Στην κόψη του ξυραφιού ακροβατεί η πολιτική ζωή της χώρας και όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δρομολογεί ραγδαίες και απρόβλεπτες εξελίξεις.
Το σενάριο των εκλογών παραμένει στο τραπέζι και τα κομματικά επιτελεία προχωρούν σε στρατηγικές που στόχο έχουν να εξουδετερώσουν τα «όπλα» των αντιπάλων τους.
Σ’ αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία πρωταρχικός στόχος του Μαξίμου είναι το ψαλίδισμα της δημοσκοπικής διαφοράς με τη Ν.Δ. προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να έχει ουσιαστικό ρόλο στην επόμενη ημέρα.
Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να εξηγηθεί και η αποφασιστικότητα να περάσει άμεσα η συμφωνία των Πρεσπών, ώστε στη συνέχεια, να υπάρχει χρόνος για πιο φιλολαϊκές πολιτικές, που θα ανεβάσουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ.

Μετωπική
Με δεδομένο όμως ότι η πρωτιά της Ν.Δ. δεν μπορεί να αμφισβητηθεί, το ερώτημα που θέτουν οι περισσότεροι, είναι εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταφέρει να πετύχει και την αυτοδυναμία.
Η απάντηση είναι εξαιρετικά δύσκολη, με δεδομένο ότι η αντιπαράθεση θα έχει μετωπικό χαρακτήρα και είναι άγνωστο εάν η Ν.Δ. θα αντέξει στην πίεση που θα της ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όσοι γνωρίζουν πάντως το παρασκήνιο, λένε με νόημα ότι η αυτοδυναμία της Ν.Δ. περνάει μέσα από το άθροισμα του ποσοστού των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής.
Με βάση άλλωστε τον εκλογικό νόμο για κάθε 1% που μένει εκτός Βουλής, ο πήχης της αυτοδυναμίας μειώνεται κατά 0,4% και είναι πιο εύκολο για το πρώτο κόμμα να κυβερνήσει μόνο του.
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι το πρώτο κόμμα μπορεί να κυβερνήσει μόνο του με 36,4% στην περίπτωση κατά την οποία το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που μείνουν εκτός Βουλής είναι 10%.
Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο εύκολα για το πρώτο κόμμα εάν πιάσει ένα ποσοστό της τάξης του 34,4% και τα κόμματα που μείνουν εκτός Βουλής συγκεντρώσουν αθροιστικά το 15%.

Δημοσκοπικά δεδομένα
Με αυτό ως δεδομένο γίνεται αντιληπτό ότι η Ν.Δ. η οποία σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις είναι πρώτο κόμμα μπορεί να κερδίσει ακόμη και την αυτοδυναμία εάν πολλά μικρά κόμματα μείνουν εκτός Βουλής.
Τα δημοσκοπικά δεδομένα συνηγορούν προς αυτή την κατεύθυνση, καθώς:

  • από τα οκτώ κόμματα που έχει σήμερα η Βουλή, τα τρία (Ποτάμι, ΑΝΕΛ και Ένωση Κεντρώων) μένουν εκτός,
  • μικρά κόμματα όπως η ΛΑΕ, η Ελληνική Λύση, η Πλεύση Ελευθερίας έχουν δυναμική έως 2% και επίσης μένουν εκτός Βουλής.

Κατά συνέπεια για την αυτοδυναμία μικρή σημασία έχει η διαφορά ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι τα δύο πρώτα κόμματα, όποτε και εάν στηθούν οι κάλπες των εθνικών εκλογών.

Όλα τα σενάρια
Στην Πειραιώς μάλιστα δεν αποκλείουν να έχουν αυτοδυναμία ακόμη και με ένα ποσοστό της τάξης του 34%, καθώς εκτιμούν ότι τα κόμματα που θα μείνουν εκτός Βουλής θα πιάσουν αθροιστικά ποσοστό 16%.Επειδή όμως στην πολιτική τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, ας δούμε όλα τα πιθανά σενάρια για την αυτοδυναμία.

Ειδικότερα  εάν τα κόμματα που μείνουν εκτός Βουλής πιάσουν:

  • 5%, τότε ο πήχης της αυτοδυναμίας εκτοξεύεται στο 38,4%,
  • 6%, τότε ο πήχης είναι στο 38,0%
  • 7%,τότε ο πήχης είναι στο 37,6%
  • 8%,τότε ο πήχης είναι στο 37,2%
  • 9% τότε ο πήχης είναι στο 36,8%
  • 10%, τότε ο πήχης είναι στο 36,4%
  • 11%, τότε ο πήχης είναι στο 36%
  • 12%, τότε ο πήχης είναι στο 35,6%
  • 13%, τότε ο πήχης είναι στο 35,2%
  • 14%, τότε ο πήχης είναι στο 34,8%
  • 15%, τότε ο πήχης είναι στο 34,4%
  • 16%, τότε ο πήχης είναι στο 34,0%

Novartis
Στο κυβερνών κόμμα θα δώσουν μάχη μέχρι τελικής πτώσης για να μην κερδίσει την αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Novartis, θα είναι ένα από τα «όπλα» που θα χρησιμοποιηθούν.
Στόχος του πρωθυπουργού με τον τρόπο αυτό είναι να καταστήσει σαφές ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του έβγαλαν τη χώρα από τα μνημόνια, ενώ την έβαλαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μέσω των σκανδάλων.

Επόμενη ημέρα
Ο πρωθυπουργός στην περίπτωση που η Ν.Δ. δεν κερδίσει την αυτοδυναμία είναι βέβαιο ότι θα έχει σημαντικό ρόλο στην επόμενη ημέρα, καθώς οι μεθεπόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.
Κυβερνητικά στελέχη εκτιμούν ότι η απλή αναλογική θα βάλει ταφόπλακα στην επιστροφή της Ν.Δ. στην εξουσία, καθώς είναι απίθανο ένα κόμμα να λάβει ποσοστό άνω του 50%.
Επισημαίνουν μάλιστα ότι ο κ. Τσίπρας θα έχει και πάλι την πρωτοβουλία των κινήσεων, καθώς τον Ιανουάριο του 2020, η Βουλή θα εκλέξει το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Οι εξελίξεις αυτές σύμφωνα πάντα με κυβερνητικά στελέχη θα ανοίξει το δρόμο σε νέους κυβερνητικές συμμαχίες που θα έχουν ως προτεραιότητα λύσεις σε προοδευτική κατεύθυνση και θα αποκλείουν τη Ν.Δ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ