Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Άμεσα εκλογές για μια προοδευτική, δημοκρατική κυβέρνηση”, του Γιώργου Κατρούγκαλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο του Τομεάρχη Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώργου Κατρούγκαλου στην εφημερίδα ΧΤΥΠΟΣ

Έχει καταστεί υπερώριμο σήμερα το αίτημα για πολιτική αλλαγή. Η παραμονή της Νέας Δημοκρατίας στην εξουσία βλάπτει τη χώρα σε όλα τα επίπεδα. Επιπλέον, με το σκάνδαλο των υποκλοπών και την προσπάθεια συγκάλυψης τους, η κυβέρνηση έχει διολισθήσει σε επικίνδυνες και αντισυνταγματικές ατραπούς. Ζητάμε την άμεση διάλυση της Βουλής και τη προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, όπως το Σύνταγμα ορίζει άμεσα, εντός των επόμενων τριών εβδομάδων. Με τα λόγια του Αλέξη Τσίπρα στη μεγάλη συγκέντρωση στο Περιστέρι, «ζητάμε ο ελληνικός λαός να είναι αυτός που θα απαντήσει άμεσα στο υπαρξιακό ερώτημα: Με τη δημοκρατία ή με την εκτροπή;»

Για το λόγο αυτό και αφού εξαντλήσαμε όλα τα θεσμικά όπλα, με την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας δεν θα νομιμοποιήσουμε με την ψήφο μας την κυβέρνηση της εκτροπής, θα απέχουμε από τις ψηφοφορίες με εξαίρεση τη συμμετοχή μας στην αντιμετώπιση της προσπάθειας να επανέλθει στο προσκήνιο η εγκληματική συμμορία των νεοναζί. Θα συμμετέχουμε σε κάθε συζήτηση και θα ελέγχουμε τον κ. Μητσοτάκη, δεν θα τον αφήσουμε ανέλεγκτο στη Βουλή.

Το πρωτόγνωρο αυτό μέτρο δικαιολογείται από τις εξελίξεις στο επίπεδο των θεσμών, που είναι ακραίες, πραγματικά πρωτοφανείς. Θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές και τη νομιμοποίηση του πολιτικού συστήματος. Δεν είναι μόνον οι παρακολουθήσεις υπουργών, πολιτικών αντιπάλων, δημοσιογράφων και ανώτατων στελεχών των ενόπλων δυνάμεων, που από μόνες τους θα έριχναν οποιαδήποτε κυβέρνηση. Είναι και οι απροκάλυπτες προσπάθειες συγκάλυψης του σκανδάλου και παρεμπόδισης με κάθε μέσο της ΑΔΑΕ να ασκήσει τις συνταγματικές της αρμοδιότητες.

Και όλα αυτά σε ένα κλίμα αδιαφάνειας και υφέρπουσας διαφθοράς, από τα 7,5 δις ευρώ των απευθείας αναθέσεων μέχρι τις ειδικές διευκολύνσεις των golden boys και των «ημετέρων».

Και, βεβαίως, στο μαύρο μητρώο της κυβέρνησης εγγράφονται τα θεσμικά, ανάλογα αρνητικές για την πλειονότητα των πολιτών είναι και οι επιλογές της στην οικονομία.

Ας δούμε δύο πρόσφατους αριθμούς: Τα διανεμόμενα κέρδη των εισηγμένων στο χρηματιστήριο επιχειρήσεων θα είναι φέτος αυξημένα κατά 34%. Το εισόδημα των λίγων Ελλήνων που θα επωφεληθούν από αυτό θα είναι πολύ μεγαλύτερο, γιατί μία από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης ήταν η μείωση στο μισό του φόρου επί των μερισμάτων, από 10% σε 5%. Στο άλλο άκρο, η απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ φτάνει έως και το 40%, σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Ο ταξικός χαρακτήρας της κυβερνητικής πολιτικής προκύπτει και από ένα άλλο συγκριτικό δεδομένο: ενώ η οικονομία μεγεθύνεται, η απόσταση του μέσου Έλληνα από το μέσο Ευρωπαίο, από πλευράς αγοραστικής δύναμης, διευρύνεται, αντί να μειώνεται. Όχι μόνον η Ελλάδα είναι, με βάση το κριτήριο αυτό, η δεύτερη φτωχότερη χώρα της Ευρώπης, μετά την Βουλγαρία, αλλά χάνει έδαφος σε σχέση με το 2019. Ο λόγος της αγοραστικής δύναμης του μέσου Έλληνα προς το μέσο Ευρωπαίο ήταν, όταν παραδώσαμε την εξουσία, στο 66%, έχει υποχωρήσει στο 64%. Ο συνδυασμός αυτός κερδοσκοπίας των μεγάλων και φτωχοποίησης των πολλών, δεν σημαίνει μόνον σημαντική αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων, αντίθετα με την μείωση τους σε πολύ πιο αντίξοες συνθήκες κατά την περίοδο 2015-2019. Σε συνδυασμό με το μεγάλο πληθωρισμό, συρρικνώνει τόσο την κατανάλωση όσο και την αύξηση του ΑΕΠ. Δεν είναι τυχαίο ότι το ΑΕΠ μειώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς σε σχέση με το δεύτερο κατά 0,5%, παρά την ώθηση του τουρισμού. Τα νέα και από το μέτωπο της ανεργίας είναι ανησυχητικά, εφόσον το Νοέμβριο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι , ήταν περισσότεροι κατά σχεδόν 120.000 (12,66%) σε σχέση με τον Οκτώβριο. Και όλα αυτά συμβαίνουν υπό συνθήκες επιδείνωσης των μακροοικονομικών μεγεθών: το δημόσιο χρέος από το 180,3% του ΑΕΠ βρέθηκε στο 194,5% το 2021, το εμπορικό έλλειμα σχεδόν διπλασιάστηκε σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο του 2022, καθώς η αύξηση των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 58%.
Θα μπορούσα να συνεχίσω και με τις άλλες αρνητικές επιδόσεις της Νέας Δημοκρατίας, στα εθνικά θέματα, στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Θα επανέλθω με τοποθετήσεις μου στο φιλόξενο Χτύπο.
Ένα είναι το βέβαιο: Το 2023 μπορεί και πρέπει να αναδείξει μια νέα δημοκρατική κυβέρνηση, μέσα από τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ