Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Συνεχίζονται το Σεπτέμβριο οι μαστογραφικοί έλεγχοι από την Περιφέρεια Αττικής

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαντική ήταν η ανταπόκριση των γυναικών στο πρόγραμμα δωρεάν εξέτασης Προληπτικού Ελέγχου Μαστού.

Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε από τις 5 Μαΐου μέχρι 21 Ιουλίου στο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας “Νίκος Κούρκουλος” και εξετάστηκαν περισσότερο από 220 γυναίκες (μαστογραφία, υπέρηχο μαστού ή πιο εξειδικευμένες εξετάσεις). Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος ανιχνεύθηκαν περιστατικά καρκίνου τα οποία αντιμετωπίστηκαν εξ ολοκλήρου στο Νοσοκομείο Άγιος Σάββας.

Η υλοποίηση του επετεύχθη με τη συνεργασία και τη συμβολή του Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών Γιώργου Δημόπουλου, της Διοικήτριας του Νοσοκομείου Άγιος Σάββας Όλγας Μπαλαούρα, του Υποδιοικητή του Νοσοκομείου Χρήστου Φασιανού, του Διευθυντή Ακτινολογικού Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος Στάθη Βλαχάκου, της Προϊστάμενης Χειρουργικού Τομέα Ελισσάβετ Ντίνα, της συνεργάτιδας του Περιφερειάρχη Αττικής Αμαλίας Γκόρου- Ρόντου και την υποστήριξη του προσωπικού του Ακτινολογικού Κέντρου Ημερήσιας Νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος.

Στόχος του προγράμματος είναι να ενημερωθούν οι γυναίκες 38-70 ετών για τις μεθόδους έγκαιρης διάγνωσης, να έρθουν σε επαφή με ειδικούς γιατρούς μαστού που θα τις ενημερώσουν για την υγεία του μαστού τους, να εξοικειωθούν οι νεότερες γυναίκες με τη διαδικασία της κλινικής εξέτασης μαστού και να κάνουν δωρεάν εξετάσεις ανάλογα με τις συστάσεις των ειδικών.

Συνεχίζεται το πρόγραμμα το Σεπτέμβριο

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας το Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας Νίκος Κούρκουλος και η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσουν το Σεπτέμβριο του 2021 το Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου και Ενημέρωσης με έμφαση την διαγνωστική κάλυψη, κάνοντας πράξη την πρόληψη ως κύριο όπλο στη μάχη κατά της ασθένειας.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης με αφορμή το σχετικό πρόγραμμα δήλωσε: «Η πρόληψη σώζει ζωές και αποτελεί το κύριο όπλο στη μάχη κατά του καρκίνου. Ακολουθώντας πιστά τα Διεθνή Πρωτόκολλα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υλοποιούμε προγράμματα που συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση και στην θωράκιση της υγείας των γυναικών. Όπως έπραξα παλαιότερα από τη θέση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, έτσι και σήμερα από τη θέση του Περιφερειάρχη Αττικής συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στην υλοποίηση του προγράμματος δωρεάν μαστογραφιών. Με σχέδιο και με τη συνεργασία επιστημονικών φορέων υψηλού κύρους προστατεύουμε γυναίκες ευπαθών κοινωνικά ομάδων. Ενωμένοι συνεχίζουμε στον αγώνα της πρόληψης».
Προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα

Οι προϋποθέσεις για την συμμετοχή στον δωρεάν Μαστογραφικό έλεγχο είναι:

  • Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.
  • Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.
  • Να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν – 5 ημέρες μετά).
  • Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Οι προληπτικές εξετάσεις σώζουν ζωές

Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας. Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο υπολογίζεται στις 7.500. Παρόλη την υψηλή συχνότητά της, η ασθένεια απειλεί ολοένα και λιγότερο τη ζωή και την ποιότητα της, τόσο εξαιτίας των σημαντικών προόδων της ιατρικής επιστήμης που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις, όσο και γιατί ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ίαση. Η καλύτερη εξέταση για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία. Ο τακτικός προληπτικός έλεγχος με μαστογραφία μειώνει τη θνησιμότητα από την ασθένεια σε ποσοστό που φθάνει το 30%. Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ