Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Τουρισμός στην πόλη: Ο απόλυτος οδηγός για ένα αξέχαστο καλοκαίρι «εντός των τειχών» από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Προτάσεις για βόλτα, άσκηση, εκπαίδευση και ψυχαγωγία

Δεν είναι λίγες οι φορές που πολλοί από εμάς έχει χρειαστεί να παραμείνουμε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μάλιστα φέτος, το φαινόμενο αυτό συναντάται σε μεγαλύτερο βαθμό από ποτέ, δεδομένης της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορονοϊού.

Είναι πολύ λογικό ο καθένας να επιθυμεί να περάσει τις διακοπές του σε κάποιο νησί ατενίζοντας το πέλαγος, σε κάποιο θέρετρο ή και στο εξοχικό του όπου κι αν βρίσκεται αυτό. Παρ’ όλα αυτά, η αλήθεια είναι πως το καλοκαίρι στην πόλη δεν είναι και τόσο αδιάφορο όσο φαντάζεται κανείς. Το μόνο που χρειάζεται είναι να ανακαλύψει τα σημεία αυτά που κάνουν τις αστικές περιοχές μοναδικές και άξιες να τις επισκεφθεί κάποιος προκειμένου να ζήσει ένα καλοκαίρι… διαφορετικό αλλά εξίσου μοναδικό!

Ο Χ-τύπος μετά από έρευνα στις επιλογές που προσφέρουν τα Βόρεια Προάστια παρουσιάζει τον απόλυτο οδηγό για διακοπές μέσα στην πόλη.

Λόφος Δηλαβέρη: Όλη η Αθήνα… “στο πιάτο”

To Κτήμα Δηλαβέρη κάθε χρόνο προσελκύει όλο και περισσότερους επισκέπτες από τη Μεταμόρφωση, αλλά και από όλη την Αθήνα, ενώ στην περίοδο της καραντίνας ήταν στην κορυφή της λίστας των επιλογών για περίπατο.

Βρίσκεται σε ένα λόφο στο Δήμο Μεταμόρφωσης, ο οποίος προσφέρει μαγική θέα δείχνοντας όλο το λεκανοπέδιο της Αθήνας από ψηλά. Στα 60 στρέμματα πράσινου που διαθέτει, περιλαμβάνει ένα γραφικό εκκλησάκι, μια παιδική χαρά αλλά και ένα εξαιρετικό καφέ – εστιατόριο, για να απολαύσετε το αγαπημένο σας ποτό και φαγητό με φόντο όλη την πόλη.

Πάμε θερινό; Πάμε Ηράκλειο!

Με τρεις θερινούς κινηματογράφους στη διάθεσή του, το Ηράκλειο Αττικής προσφέρει την ιδανική λύση για χαλάρωση και ψυχαγωγιά, τα ζεστά βράδια του καλοκαιριού.

«Νοσταλγία», «Άνοιξις» και «Τρία Αστέρια» είναι στη διάθεση όλων των σινεφίλ και μη, με επιλογές από τον κλασικό και mainstream κινηματογράφο, και φυικά με πλούσιες παροχές. Αντίστοιχα θα βρείτε το κάθε σινεμά στη συμβολή των οδών Κέας και Τερψιχόρης, στην οδό Ευριπίδου 19 και Αττικής, ενώ τα Τρία Αστέρια βρίσκονται επί της Λ. Ηρακλείου 386.

Φυσικά, κάθε επίσκεψή σας σε ένα από τα θερινά σινεμά, μπορεί να συνοδευτεί μετά από ένα ποτό σε κάποιο από τα δημοφιλή café bars που βρίσκονται στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου, ολοκληρώνοντας μια αξέχαστη καλοκαιρινή βραδιά.

Μια βόλτα στην αγορά της Νέας Ιωνίας

Είναι γεγονός ότι η Νέα Ιωνία θεωρείται ότι έχει μία από τις καλύτερες αγορές της Αττικής με δεκάδες μεγάλα και εκατοντάδες μικρά καταστήματα.

Κατά μήκος της Λεωφ. Ηρακλείου, αλλά και σε όλη την έκταση του Δήμου μπορεί κανείς να βρει αμέτρητα μαγαζιά με προϊόντα όλων των ειδών και για όλα τα γούστα και με αυτό τον τρόπο να γίνει τουρίστας… στην πόλη του!

Φυσικά εκτός αυτού, η Νέα Ιωνία διαθέτει και πλήθος πολιτιστικών μνημείων τα οποία αξίζει κανείς να επισκεφθεί όπως το Παναιτώλιο, οι Οικίες του Τάκη Σινόπουλου και του Στέλιο Καζαντζίδη κ.λπ.

Για ποδήλατο στο ΟΑΚΑ

Λίγο ο καλός καιρός, λίγο οι άδειοι δρόμοι… δεν χωράει αμφιβολία ότι το καλοκαίρι είναι η ιδανική εποχή για να κάνει κάποιος ποδήλατο. Κι αν φέτος δεν έχει την ευκαιρία να το κάνει γυρνώντας κάποιο νησί, το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών στο Μαρούσι είναι η ιδανική λύση.

Το ΟΑΚΑ πήρε το όνομά του από το νικητή του Μαραθωνίου δρόμου του 1896 Σπύρο Λούη, κάτοικο του Δήμου Αμαρουσίου. Ο θεμέλιος λίθος του ΟΑΚΑ μπήκε την 8η Ιανουαρίου 1980 από τον τότε Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Το όραμα που τον οδήγησε στην κατασκευή του ΟΑΚΑ, ήταν να δημιουργηθούν όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε κάποια στιγμή οι Ολυμπιακοί Αγώνες να φιλοξενηθούν και πάλι στην Ελλάδα. Τα επόμενα χρόνια γύρω από το Κεντρικό Ολυμπιακό Στάδιο, προστέθηκαν το Ποδηλατοδρόμιο, το Κέντρο Υγρού Στίβου, το Κλειστό Γυμναστήριο Αθλοπαιδιών, το Κέντρο Αντισφαίρισης καθώς και όλες οι υπόλοιπες βοηθητικές αθλητικές εγκαταστάσεις, και έτσι αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της αναπτυσσόμενης περιοχής των βορείων προαστίων της Αθήνας.

Επίσκεψη στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας είναι ίδρυμα κοινωφελές, αφιερωμένο στη μελέτη, στη συντήρηση και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Βρίσκεται στην οδό Λεβίδου 13 στην Κηφισιά και από την ίδρυσή του, το 1964, χάραξε μία νέα προσέγγιση του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον. Αναπτύσσει ενεργό επιστημονική δραστηριότητα για την αντιμετώπιση και την ανάσχεση των περιβαλλοντικών απειλών, που πλήττουν τον πλανήτη και την αποκατάσταση των φυσικών πόρων που συντηρούν τη ζωή.

Το Μουσείo συνεργάζεται επίσης με άλλα επιστημονικά κέντρα και ιδρύματα στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. στα πεδία της βιοτεχνολογίας, της οικολογίας του εδάφους και της αναλυτικής χημείας, και σίγουρα αποτελεί την ιδανική λύση για μια εκπαιδευτική εξόρμηση στην πόλη. (Για τα ωράρια λειτουργία του Μουσείου επισκεφτείτε τη σχετική ιστοσελίδα www.gnhm.gr.)

Μικροί και μεγάλοι στο Κηποθέατρο Παπάγου – Χολαργού

Το Μεγάλο Πάρκο (Κηποθέατρο), έκτασης 80 στρεμμάτων, περικλείεται από τις οδούς Πεντέλης, Κορυτσάς και τη Λεωφόρο Στρατάρχου Παπάγου και διαθέτει οκτώ κύριες εισόδους. Το φυσικό σκηνικό συντίθεται από περίπου 10.000 φυτά και συγκεκριμένα μια μεγάλη ποικιλία δέντρων, στα οποία κυριαρχούν τα κωνοφόρα, καθώς και πολλά είδη θάμνων καθιστώντας το ένα ειδυλλιακό τοπίο για το καλοκαίρι. Στο εσωτερικό του συναντά κανείς λίμνη καθώς και θερινό θέατρο στο οποίο κάθε χρόνο έτσι και φέτος, έλαβε χώρα με επιτυχία το Φεστιβάλ Παπάγου – Χολαργού 2020.

Το Πάρκο περιλαμβάνει επίσης, παιδική χαρά, χώρο πικ- νικ, γήπεδο τένις με κερκίδες, κρήνες, καθιστικά και πλακόστρωτους διαδρόμους για περιπατητές, καθώς και το χώρο αθλητισμού και αναψυχής ΦΟΙΒΟΣ για να ευχαριστηθούν μικροί και μεγάλοι.

Μάθετε τα πάντα για το κρασί στο Ινστιτούτο Αμπέλου στη Λυκόβρυση

Κατά τη δεκαετία του 1970, στην οδό Σοφοκλή Βενιζέλου στη Λυκόβρυση κτίστηκε το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας του Υπουργείου Γεωργίας, το οποίο είναι υπεύθυνο για τη διεξαγωγή και την ανάπτυξη της αγροτικής έρευνας και της τεχνολογίας στην Ελλάδα.

Διεξάγει εφαρμοσμένη έρευνα για τη γεωργική, δασική, ζωική και αλιευτική παραγωγή, την προστασία των καλλιεργειών, την κτηνιατρική, τη διαχείριση αλιευτικών πόρων, την εδαφολογία, τις έγγειες βελτιώσεις, τη μεταποίηση και συντήρηση αγροτικών προϊόντων καθώς και την αγροτική οικονομία και κοινωνιολογία. Το ΕΘ. Ι. ΑΓ. Ε. συμπεριλαμβάνει το Ινστιτούτο Αμπέλου, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Γεωργικών Προϊόντων, το Ινστιτούτο Εδαφολογίας και το Ινστιτούτο Οίνου και αποτελεί άλλη μια ευκαιρία επιμόρφωσης στην πόλη.

«Νύχτες… ψυχαγωγίας» στη Ρεματιά Χαλανδρίου (Ευριπίδειο Θέατρο)

Είναι γεγονός ότι οι καλύτερες καλοκαιρινές αναμνήσεις δημιουργούνται σε κάποια συναυλία ή στο θέαμα μιας μοναδικής θεατρικής παράστασης. Το Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς που βρίσκεται στον πεζόδρομο Προφήτη Ηλία, στο Πολύδροσο Χαλανδρίου έχει δημιουργηθεί για αυτό το λόγο. Σκοπός του Πολιτιστικού Κέντρου είναι η συνεργασία με πνευματικούς ανθρώπους, καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς ώστε να προσφέρει ψυχαγωγία στο κοινό με τη μορφή θεάτρου, μουσικής και χορού, και να συμβάλλει με αυτόν τον τρόπο στην ανάπτυξη του πνευματικού και πολιτιστικού επιπέδου των πολιτών.

Τα τελευταία 31 χρόνια διοργανώνει το Φεστιβάλ Ρεματιάς, με τη συμμετοχή του Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου. Για άλλη μια χρονιά, το Φεστιβάλ Ρεματιάς διαθέτει ένα πλούσιο πρόγραμμα σε πολιτιστικές εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο για το κοινό, ρίχνοντας αυλαία στις 12 Αυγούστου.

Άλσος Βεΐκου ή Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας;

Σημαντικό γνώρισμα των Βορείων προαστίων είναι το άφθονο πράσινο που ειδικά τώρα το καλοκαίρι αποτελεί πόλο έλξης για τον καθένα. Σε πολλούς Δήμους θα συναντήσει κανείς άλση και αλσύλλια, με αυτά του Γαλατσίου και της Νέας Φιλαδέλφειας να ξεχωρίζουν.

Το Άλσος Βεΐκου/Πευκοδάσος της Ομορφοκκλησιάς, το οποίο έχει έκταση 256 στρέμματα, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόλους πρασίνου της Αθήνας. Πήρε το όνομά του από τον τότε γαιοκτήμονα του Γαλατσίου, Λάμπρο Βέικο, στον οποίο ανήκε το συγκεκριμένο κτήμα που βρίσκεται επί της λεωφόρου Βεΐκου. Σε αυτό συναντά κανείς όχι μόνο μία τεράστια έκταση πρασίνου και μονοπάτια για περιπάτους, αλλά και ένα θερινό σινεμά, ένα ανοικτό θέατρο, μια καφετέρια καθώς και πάρκα παιδικής χαράς. Επίσης, το Δημοτικό Γυμναστήριο Γαλατσίου «Βασίλης Παπαδιονυσίου» βρίσκεται μέσα στο άλσος και περιλαμβάνει αρκετές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Από την άλλη, το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας αποτελεί σημαντικό πνεύμονα πρασίνου για την πόλη της Αθήνας και στο οποίο βρίσκουν προσωρινό ή μόνιμο καταφύγιο πολλά είδη της άγριας ζωής. Απλώνεται σε 420 στρέμματα και δεν αποτελεί υπόλειμμα παλιότερου φυσικού τοπίου. Η ύπαρξη πλούσιας βλάστησης, η παρουσία της λίμνης και ο χαμηλός συντελεστής δόμησης της περιοχής, έχουν μετατρέψει το Άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας σε σημαντική περιοχή διαβίωσης για πολλά είδη, ενώ κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη θέα του ανεμόμυλου μόλις τον ανακαλύψει μέσα στο καταπράσινο τοπίο.

Η Αγία Παρασκεύη και οι πλατείες της

Το πρώτο πράγμα που χρειάζεται κανείς να δει μόλις εισέλθει στην πόλη της Αγίας Παρασκευής είναι οι περίφημες πλατείες της. Μια “κάτω” και μια “πάνω”, εξυπηρετούν την χαλάρωση μικρών και μεγάλων εδώ και πολλά χρόνια.

Η πλατεία της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Ιωάννη αντίστοιχα είναι μεγάλης έκτασης, διαθέτουν παγκάκια για όλους και αποτελούν πόλο έλξης το καλοκαίρι ειδικά για τη νεολαία.

Πεζοπορία στο Πεντελικό

Εάν είστε λάτρεις του βουνού αλλά φέτος δεν μπορέσατε να κάνετε κάποιο εξόρμηση, η Πεντέλη διαθέτει αυτό που ψάχνετε. Καθ’ όλη τη χρονιά διοργανώνονται πεζοπορίες στο Πεντελικό βουνό και έτσι μπορείτε κι εσείς με κάποιο γκρουπ ή και μόνος σας να πάρετε αυτή την πρωτοβουλία και να το δοκιμάσετε.

Στην Πεντέλη υπάρχουν δεκάδες χιλιόμετρα μονοπατιών που διατρέχουν όλο το βουνό. Όλοι οι μικρο δορυφόροι της Πεντέλης – η Μαυρηνόρα, το Δασοβούνι, το Αγριλίκι και η Σκάρπα σχηματίζουν ένα απαράμιλλο τοπίο, που δίνει την αίσθηση της επαφής με τη γη και την ιστορία.

“Γνωρίστε” τη Ναυτική Βάση Βριλησσίων

Η Ναυτική Βάση είναι μία έκταση 52 στρεμμάτων στα Βριλήσσια Αττικής, στους πρόποδες του Πεντελικού Όρους που απαλλοτριώθηκε το 1958 με βασιλικό διάταγμα για την αξιοποίησή της ως “Αποθήκη Εθνικών Κειμηλίων” του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας. Η έκταση αυτή χρησιμοποιήθηκε για την εγκατάσταση βάσης επικοινωνιών που συνδεόταν με παρακείμενη αμερικανική βάση της Νέας Μάκρης.

Μετά το κλείσιμο της τελευταίας, μεταφέρθηκε μέρος του εξοπλισμού εκτός Βριλησσίων. Από το 2004 η έκταση του Πολεμικού Ναυτικού παραδίδεται στο Δήμο, ενώ σήμερα εκεί βρίσκεται το Πάρκο Μαρία Κάλλας διατηρώντας ζωντανή την ιστορία της.

Η Κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης

Η κρύπτη, όπου η Αγία Φιλοθέη κατέφυγε μετά τον τραυματισμό της από τους Τούρκους και εξέπνευσε το 1589, ανακαλύφθηκε τυχαία το 1934 κατά τη διαδικασία εξόρυξης της κοκκινόπετρας που προοριζόταν για το κτίσιμο των σπιτιών της περιοχής και αποτελεί μέχρι και σήμερα σημαντικό στοιχείο της πολιτιστικής κληρονομιάς του Δήμου.

Τότε είχε ακόμα τη μορφή σπηλιάς, αλλά στη συνέχεια πήρε τη σημερινή της μορφή. Η κρύπτη αυτή ήταν η αιτία να μετονομαστεί ο τότε οικισμός της Νέας Αλεξάνδρειας, σε Φιλοθέη. Επικοινωνούσε, μέσω μιας υπόγειας σήραγγας, με το μετόχι της Καλογρέζας, που υπαγόταν στο Μοναστήρι των Αθηνών. Το ίδρυσε η ίδια η Αγία Φιλοθέη σε κτήμα που της ανήκε, όπως και ο Λόφος της Κρύπτης. Από άλλους εικάζεται πως η κρύπτη ήταν μία φυσική σπηλιά, την οποία η Αγία Φιλοθέη είχε διαμορφώσει σε παρεκκλήσι όπου κατέφευγε, όπου κτίστηκε η εκκλησία της Αγίας Φιλοθέης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ