Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Περιφέρεια Αττικής: Αιτήσεις από σήμερα για δωρεάν κεφάλαιο κίνησης στις ΜμΕ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανοιξε σήμερα η πλατφόρμα υποβολής των αιτήσεων για την ενίσχυση Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία, στο πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής μέσω της χορήγησης συνολικού ποσού 200 εκατ. ευρώ. 

Στο μεταξύ, βρίσκεται σε εξέλιξη συζήτηση για τη διεύρυνση των ΚΑΔ που μπορούν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα, καθώς και επιπλέον νομικές μορφές επιχειρήσεων, προκειμένου η πρόσκληση να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο φάσμα επιχειρήσεων που επλήγησαν.

Σε ανακοίνωση της Περιφέρειας επισημαίνεται το υψηλό ενδιαφέρον των επιχειρήσεων, όπως αποτυπώνεται στο τηλεφωνικό κέντρο του φορέα διαχείρισης και στο email: [email protected] το οποίο δέχεται ημερησίως περισσότερα από 300 μηνύματα.

Υπενθυμίζεται ότι το ύψος της ενίσχυσης κυμαίνεται από 5.000 – 50.000 ευρώ και η περίοδος υποβολής των αιτήσεων στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.ependyseis.gr/mis, του ειδικού Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) έχει καταληκτική ημερομηνία τις 20 Νοεμβρίου.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης αναφερόμενος στην πίεση που δέχονται λόγω της κρίσης επιχειρήσεις και οι πολίτες δηλώνει ότι η Περιφέρεια δεν θα αφήσει καμία μικρή επιχείρηση της Αττικής μόνη σε αυτή την υγειονομική κρίση και ότι η «ενίσχυση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσα από τη χρηματοδότηση του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 αποτελεί ένα από τα μέτρα που υιοθετούμε για να μπορέσουμε να τονώσουμε την αγορά και να στηρίξουμε ένα μέρος των πληγέντων κλάδων».

Οι επιλέξιμες δαπάνες

Η δημόσια χρηματοδότηση καλύπτει κεφάλαιο κίνησης ίσο με το 50% των εξόδων της επιχείρησης το 2019 με ελάχιστο ποσό επιχορήγησης τα 5.000 ευρώ και μέγιστο τα 50.000 ευρώ. Τα ποσά επί των οποίων θα υπολογιστεί το ακριβές ποσό επιχορήγησης προκύπτουν από το άθροισμα:

  • των Αγορών Εμπορευμάτων Χρήσης
  • των Αγορών Α’ Υλών και Υλικών Χρήσης
  • του συνόλου των Δαπανών για Παροχή Υπηρεσιών
  • του συνόλου των Ενοικίων που καταβλήθηκαν στην χρήση από την επιχείρηση
  • του συνόλου των Παροχών σε εργαζομένους (πλην αυτών που απασχολήθηκαν σε Αγροτικές-Βιολογικές δραστηριότητες)
  • των Διαφόρων Λειτουργικών Εξόδων.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι υποψήφιες επιχειρήσεις να:

– Έχουν υποβάλλει την δήλωση φορολογίας εισοδήματος για την χρήση του 2019 εμπρόθεσμα σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία και
– Να συμπληρώσουν τα ποσά των προαναφερθέντων πεδίων με τα στοιχεία της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (φορολογικό έντυπο Ε3 χρήσης 2019, όπως εξάγεται από την πλατφόρμα συστημάτων) που έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα σύμφωνα με την φορολογική νομοθεσία.

Σε περίπτωση που μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει υποβληθεί τροποποιητική δήλωση Ε3 πρέπει να υποβληθούν και οι δύο για να διαπιστωθεί ότι έχουν χρησιμοποιηθεί τα ποσά των προαναφερθέντων πεδίων της τελευταίας χρονικά εμπρόθεσμης δήλωσης.

Διευκρινίζεται ότι, σε περιπτώσεις που επιχείρηση δραστηριοποιείται τόσο εντός όσο και εκτός της Περιφέρειας Αττικής, θα πρέπει η δικαιούχος να υποβάλει Υπεύθυνη Δήλωση του Ν1599/86, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία θα δηλώνει τα έξοδα που πραγματοποιήθηκαν για την λειτουργία της εγκατάστασης/υποκαταστήματος στην Περιφέρεια Αττικής προκειμένου να υπολογιστεί το ύψος του κεφαλαίου κίνησης επί αυτού του ποσού.

Αξίζει να σημειωθεί πως το καταβληθέν κεφάλαιο κίνησης θα πρέπει να έχει αναλωθεί εντός του 2021, γεγονός που πρέπει να αποδεικνύεται από το έντυπο Ε3 του έτους 2021 στο οποίο θα πρέπει να έχουν δηλωθεί στα αντίστοιχα πεδία. Πηγή: insider.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ