Ελάτε στην παρέα μας

Περιβάλλον

Συνάντηση εργασίας για το μέλλον του Αττικού αμπελώνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε συνάντηση εργασίας που διεξήχθη στην Παιανία με πρωτοβουλία των Προέδρων των αμπελουργικών και οινοποιητικών συνεταιρισμών της Αττικής για το μέλλον και τις προοπτικές του Αττικού αμπελώνα, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη, της Γ. Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρ. Καλογήρου, Βουλευτών, Δημάρχων και παραγωγικών φορέων.

Την βαθιά ανησυχία τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για το μέλλον του Αττικού αμπελώνα, εξέφρασαν οι Πρόεδροι των αμπελουργικών και οινοποιητικών συνεταιρισμών της Αττικής. Κατά την συνάντηση περιγράφηκαν τα ταχέως επιδεινούμενα μεγέθη που αφορούν την έκταση του Αττικού αμπελώνα, σύμφωνα με τα οποία από το 2003 μέχρι το 2021, ο αμπελώνας έχει μειωθεί σχεδόν στο ήμισυ (έκταση 2003: 112.447 στρέμματα, έκταση 2021: 62.230 στρέμματα), κατάσταση που επιδεινώνεται από πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, την πανδημία Covid-19 και την πρόσφατη ενεργειακή κρίση. Στα συμπεράσματα της συνάντησης διατυπώθηκε η αναγκαιότητα ανάληψης πρωτοβουλιών όπως:

Η συγκρότηση διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, για την άμεση και μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση όλων των αρνητικών παραμέτρων που οδηγούν στην συρρίκνωση του Αμπελώνα της Αττικής

Η συνέχιση των διαδικασιών που συμβάλλουν στην συνεργασία μεταξύ Πολιτείας, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και παραγωγικών φορέων

Η υιοθέτηση αποτελεσματικής ελεγκτικής στρατηγικής, με αναμόρφωση εκτός των άλλων (επιτόπιοι έλεγχοι) του κυρωτικού πλαισίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι κακές πρακτικές που υπονομεύουν τον υγιή ανταγωνισμό.

Η ανάληψη πρωτοβουλίας από την Περιφέρεια Αττικής, η οποία σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών θα διοργανώσει ειδική ημερίδα με στόχο την διασφάλιση της οικονομικής βιωσιμότητας του Αττικού αμπελώνα, πρόταση που εισηγήθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός, ο οποίος μεταξύ άλλων κατά την παρέμβασή του επιπρόσθετα ανέφερε:

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα πρέπει να ξεκαθαρίσει με σαφήνεια αν επιθυμεί να πάρει την απόφαση και να στηρίξει τον Αττικό αμπελώνα. Η μη λήψη άμεσων παρεμβάσεων ισοδυναμεί με έμμεση απροθυμία διάσωσής του, με αποτέλεσμα την περαιτέρω συρρίκνωσή του και τελικά την εγκατάλειψη των πανάρχαιων αμπελώνων από τους ιδιοκτήτες τους.

Χρειάζεται ένας ενδελεχής στρατηγικός σχεδιασμός γι΄ αυτό. Όχι μόνο για την βραχυπρόθεσμη ανακούφιση αλλά πολύ περισσότερο να συντάξει ένα σχέδιο μακροπρόθεσμης στρατηγικής, το οποίο θα προστατεύει τον Αττικό αμπελώνα και θα δίνει μέσω ενός αναλυτικού οδικού χάρτη, με ξεκάθαρο τρόπο, τα εργαλεία έτσι ώστε το κρασί της Αττικής να μπορέσει να αναδειχθεί τόσο στην εγχώρια όσο και στη διεθνή αγορά.

Εμείς ως Περιφέρεια πιστεύουμε ότι ο αμπελώνας και το κρασί της Αττικής έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες να δημιουργήσει ένα δυνατό brand name για το κρασί της Αττικής και για το λόγο αυτό με τις δυνάμεις που διαθέτουμε, με προγράμματα όπως για παράδειγμα η δράση “Οι δρόμοι του κρασιού της Αττικής” και το μέτρο «Προώθηση οίνων σε αγορές Τρίτων Χωρών», προσπαθούμε εμπράκτως να στηρίξουμε και να αναδείξουμε τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε πληθώρα οινοποιείων της Αττικής.

Οραματιζόμαστε το κρασί της Αττικής ως ένα σημαντικότατο περιουσιακό στοιχείο στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης της Αττικής, μέσω της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου τουριστικού πακέτου με επισκέψεις σε οινοποιεία, εκπαίδευση στην οινογνωσία, διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων οίνου στις ιστορικά σπουδαίες οινοπαραγωγικές περιοχές της Αττικής.

Αναφορικά με το αίτημα της συστηματοποίησης των φυσικών απογραφικών ελέγχων ¨κλειστής αποθήκης” που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας, αυτοί διενεργούνται συνεχώς σε ποσότητες και είδος. Οι διασταυρωτικοί ηλεκτρονικοί έλεγχοι Αμπελουργικού Μητρώου για τον εντοπισμό των αμπελοτεμαχίων και των οινοποιείων που προβαίνουν σε αγοροπωλησίες χωρίς παραστατικά γίνονται από το Υπουργείο.

Είμαστε λοιπόν στη διάθεση των αμπελουργικών-οινοποιητικών συνεταιρισμών αλλά και πρόθυμοι για συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να πετύχουμε την ουσιαστική ενδυνάμωση και ανάπτυξη του κλάδου».

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ