Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Σε πρώτο πλάνο η θωράκιση έναντι στις πυρκαγιές – Οι πρώτες αντιπυρικές πρωτοβουλίες των Δήμων του Βορείου Τομέα

Δημοσιεύθηκε

στις

Πιο αναγκαία από ποτέ κρίνεται η ανάληψη ενεργειών για πυροπροστασία φέτος το καλοκαίρι προκειμένου να μην αντικρίσουμε πάλι το θλιβερό θέαμα του 2021

Μπορεί ο χειμώνας να αποτελεί παρελθόν, μαζί με τα τεράστια προβλήματα που άφησε πίσω του στα Βόρεια προάστια της Αττικής λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων, όμως για την τις συγκεκριμένες περιοχές του Λεκανοπεδίου δεν είναι όλα ρόδινα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως τα τελευταία χρόνια ο συγκεκριμένος τομέας της πρωτεύουσας έχει δεχθεί ισχυρά χτυπήματα από εμπρησμούς που άφησαν πίσω του χιλιάδες στρέμματα καμένα, αλλά και πολλούς πολίτες χωρίς σπίτια, ενώ παράλληλα δυστυχώς υπάρχουν και ανθρώπινες απώλειες.

Με στόχο να υπάρξει έγκαιρη πρόβλεψη, ώστε να μην δούμε ξανά τέτοιες εικόνες στο κοντινό μέλλον αρκετοί Δήμοι έχουν ξεκινήσει πρωτοβουλίες με στόχο την σωστή πυρασφάλεια και τα μέτρα που πρέπει να παρθούν και μάλιστα άμεσα.

 

Αναγκαία η προστασία του Πεντελικού

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ, αντιδήμαρχος Πεντέλης, αντιπρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου και της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Βλάσσης Σιώμος είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεώργιο Αμυρά, που σαν κύριο στόχο είχε την ενημέρωση της Κυβέρνησης για τα σοβαρά θέματα που αφορούν το Πεντελικό και την άμεση ανάγκη πραγματοποίησης προληπτικών δράσεων για την θωράκιση του εμβληματικού βουνού αλλά και των δήμων που το περιβάλλουν ενόψει της επικείμενης δύσκολης αντιπυρικής περιόδου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε σε πολύ φιλικό κλίμα, ο κ. Σιώμος ενημέρωσε τον υφυπουργό για τα προβλήματα που έχουν προκύψει στο Πεντελικό από τις πρωτοφανείς κακοκαιρίες «Μήδεια» και «Ελπίδα».

Τόνισε επίσης ότι ο ΣΠΑΠ επιτελεί μία σημαντικότητα αποστολή και δίνει καθημερινές μάχες για την προστασία του Πεντελικού από πυρκαγιές και ασυνείδητους που επιχειρούν παράνομες απορρίψεις μπαζών, λαθρολατομεύσεις, λαθρουλοτομία, αλλά και άλλες φυσικές καταστροφές που προέρχονται από την κλιματική κρίση. Ενημέρωσε επίσης τον υφυπουργό για τις δεκάδες περιβαλλοντικές δράσεις που οργανώνει ο ΣΠΑΠ με την βοήθεια πολιτών, μαθητών και εθελοντών στην διάρκεια κάθε χρονιάς.

Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ ζήτησε από τον υφυπουργό να γίνουν στο Πεντελικό και σε επικίνδυνα σημεία των Δήμων Μελών του, όπως η Ρεματιά Πεντέλης – Χαλανδρίου άμεσα κλαδέματα των υπαρχόντων δένδρων, απομακρύνσεις πεσμένων δένδρων και γενικά της συσσωρευμένης καύσιμης ύλης από τις πρόσφατες κακοκαιρίες, κοπές ξερών χόρτων, συντηρήσεις και διανοίξεις δασικών δρόμων, τοποθετήσεις επιπλέον νέων υδατοδεξαμενών πυροσβεστικών ελικοπτέρων και «έξυπνων μπαρών» αποτροπής εισόδου σε δασικούς δρόμους κατά τις ημέρες με μεγάλη επικινδυνότητα πυρκαγιάς, αλλά και άλλες απαραίτητες προληπτικές ενέργειες εν όψει της προβλεπόμενης φετινής δυσκολότατης επικείμενης αντιπυρικής περιόδου.

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς αφού άκουσε με προσοχή τις προτάσεις που υπέβαλλε ο ΣΠΑΠ δεσμεύτηκε για την άμεση υλοποίηση των προτάσεων του ΣΠΑΠ για την θωράκιση του Πεντελικού και των Δήμων Μελών του. Ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ ευχαρίστησε τον Υφυπουργό για την άμεση ανταπόκριση του στο αίτημα για συνάντηση εργασίας και εξέφρασε την ικανοποίηση για την έγκριση της πρότασης του Συνδέσμου για την θωράκιση του Πεντελικού.

Υποχρεωτικός καθαρισμός οικοπέδων

Την ίδια στιγμή ο Δήμος Χαλανδρίου προχωράει σε ενημέρωση τον πολιτών με το μήνυμα «Κρατάμε τον Δήμο μας καθαρό και ασφαλή!» και στο πλαίσιο των δράσεων για την πρόληψη των πυρκαγιών, τονίζοντας πως άπαντες οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στον καθαρισμό των οικοπέδων τους από ξερά χόρτα, σκουπίδια και επικίνδυνα υλικά, καθώς εισερχόμαστε στην περίοδο αυξημένου κινδύνου πυρκαγιών.

Η υποχρέωση αφορά τους ιδιοκτήτες, νομείς ή επικαρπωτές οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται αφ’ ενός εντός του γενικού πολεοδομικού σχεδίου της πόλης, αφ’ ετέρου εντός ζώνης 100 μέτρων περιμετρικά αυτού.

Να σημειώσουμε εδώ ότι με βάση τις νέες πυροσβεστικές διατάξεις, για τον καθαρισμό των οικοπέδων προβλέπεται:
α. Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς. Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
β. Κλάδεμα της κόμης των δέντρων από το έδαφος εξασφαλίζοντας σε κάθε περίπτωση το ύψος της στηθιαίας διαμέτρου (περίπου 1,50μ.) και το 50% της κόμης τους.
γ. Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων εντός των ως άνω χώρων.
δ. Συλλογή και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού.

Οι ιδιοκτησίες θα πρέπει να διατηρούνται καθαρές καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου – 31η Οκτωβρίου) για να μη δημιουργούνται οχληρές καταστάσεις και κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία και ασφάλεια.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης θα εφαρμοστούν οι διοικητικές και ποινικές κυρώσεις που προβλέπονται στο άρθρο 94 παρ.1 περίπτ. 26 του Ν. 3852/2010 ΦΕΚ 87/Α/7-6-2010 (πρόστιμο, δαπάνη καθαρισμού και μήνυση για το αδίκημα σύμφωνα με το άρθρο 433 του Ποινικού Κώδικα).

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ