Ελάτε στην παρέα μας

Περιβάλλον

Σε ερωτήσεις μαθητών απάντησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη στη μαθητική ομάδα Ecomobility της Γ’ τάξης του Γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Δούκα», στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στην ομώνυμη εκστρατεία, παραχώρησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις των παιδιών αλλά και συζήτησε τις προτάσεις τους για τρόπους βελτίωσης των συνθηκών μετακίνησης πεζών και οχημάτων εντός της πόλης του Αμαρουσίου.

Στο πλαίσιο της εκστρατείας Ecomobility 2013-14 που αφορά στην προώθηση της φιλοσοφίας της οικολογικής μετακίνησης εντός των πόλεων, οι μαθητές εστιάζοντας στις παρατηρήσεις τους βάσει της αυτοψίας που πραγματοποίησαν στο Μαρούσι για τον εντοπισμό προβλημάτων στην απρόσκοπτη μετακίνηση πεζών και οχημάτων, παρουσίασαν στον Δήμαρχο τα καταγεγραμμένα στοιχεία και ζήτησαν να τοποθετηθεί όσον αφορά στα ζητήματα που του έθεσαν υπόψη. Οι μαθητές έδωσαν ιδιαίτερο βάρος στο θέμα της ευαισθητοποίησης των πολιτών όσον αφορά στην επιλογή οικολογικών μέσων μετακίνησης εντός του αστικού ιστού αλλά και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών της δημοτικής συγκοινωνίας για τη βελτίωση της κυκλοφορίας στην πόλη.
Ο Δήμαρχος  κατέθεσε τον προσανατολισμό της Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου στην υιοθέτηση πρακτικών που προωθούν τη βελτίωση των συνθηκών μετακίνησης εντός της πόλης, την ενδυνάμωση της ευαισθητοποίησης των πολιτών σε θέματα ορθής χρήσης των οχημάτων τους και τη στροφή σε εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι οι αλλαγές αυτές απαιτούν κατάλληλο σχεδιασμό σε βάθος χρόνου και τη συνεργασία των πολιτών για αλλαγή νοοτροπίας σε θέματα οδικής συμπεριφοράς και επιλογής μέσων μετακίνησης προκειμένου οι παρεμβάσεις να οδηγήσουν στα επιθυμητά αποτελέσματα.
Ο κ. Πατούλης, ενημέρωσε τους μαθητές για τα έργα της βιοκλιματικής ανάπλασης, το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων, τις αναπλάσεις στις γειτονιές, το δίκτυο των κοινόχρηστων ποδηλάτων και την αναβάθμιση του στόλου της δημοτικής συγκοινωνίας, τους υπό κατασκευή χώρους στάθμευσης, ενέργειες που άλλες βρίσκονται σε στάδιο υλοποίησης και άλλες έχουν ήδη δρομολογηθεί.
Στη διάρκεια της συνομιλίας τους οι μαθητές κατέθεσαν τις προτάσεις τους στον Δήμαρχο όσον αφορά σε λύσεις στα προβλήματα που εντόπισαν και μοιράστηκαν μαζί του σκέψεις για την «ιδανική» πόλη. Παράλληλα, εξέφρασαν τη βούληση να αναπτύξουν από κοινού με τον Δήμο δραστηριότητες με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Τον ενημέρωσαν, επίσης, για τις μακέτες που έχουν κατασκευάσει αποτυπώνοντας τις προτάσεις τους για ανακατασκευή πεζοδρομίων και την αξιοποίηση ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων, για τις οποίες ο Δήμαρχος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Κλείνοντας ο κ. Πατούλης, ευχαρίστησε τους μαθητές για την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία, τους συνεχάρη για τη συμμετοχή τους στην εκστρατεία και τους ενθάρρυνε να αναπτύξουν δράσεις που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της κατάλληλης παιδείας στους πολίτες για την υιοθέτηση οικολογικών μέσων μετακίνησης.
Τους μαθητές συνόδευε στη συνάντηση η καθηγήτρια και υπεύθυνη της δράσης Σοφία Σερδάρη.

Τι είναι η εκστρατεία Ecomobilty
Οι ομάδες των μαθητών από τάξεις της Γ’ Γυμνασίου που συμμετέχουν στην εκστρατεία Ecomobility ερευνούν τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις συνήθειες και τις συνθήκες μετακίνησης στη πόλη τους, ακούν και αξιολογούν τις απόψεις εκπροσώπων τοπικών Αρχών και φορέων και συγκεντρώνουν στοιχεία από τους πολίτες προκειμένου να εξετάσουν τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των πόλεων, της κατάληψης των πεζοδρομίων και της έλλειψης ποδηλατοδρόμων. Παράλληλα, αξιολογούν το επίπεδο επένδυσης της πόλης τους στους τρεις πυλώνες των πράσινων μεταφορών και σε οικολογικούς τρόπους μετακίνησης.
Τα αποτελέσματα της μελέτης των προβλημάτων θα παρουσιάσουν οι μαθητές στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της εκστρατείας Ecomobility 2013-14 που θα πραγματοποιηθούν το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου. Στο μικροσκόπιο των ομάδων των μαθητών, ανάμεσά τους και από το Μαρούσι, έχουν μπει συνολικά 32 πόλεις της ελληνικής επικράτειας.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ