Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Plan B Μητσοτάκη: Συναγερμός στο Μαξίμου για το τέρας της ακρίβειας – Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα εάν δεν παρέμβει η Ε.Ε.

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιμέτωπα με τον εφιάλτη της ακρίβειας είναι νοικοκυριά και επιχειρήσεις, με την κυβέρνηση να ψάχνει λύσεις προκειμένου να διατηρήσει την ηγεμονία της στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας.

Οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι ανησυχητικές και καθιστούν σαφές ότι απαιτούνται άμεσες κινήσεις, καθώς η μεγάλη πλειονότητα αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Οι λογαριασμοί ρεύματος προκαλούν σοκ και δέος, οι τιμές βασικών αγαθών στα σούπερ μάρκετ είναι απλησίαστες, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με την οργή της κοινωνίας.

Εάν προσθέσει κανείς τις εκτιμήσεις ότι το πρόβλημα θα συνεχιστεί έως και το 2023, γίνεται αντιληπτό ότι οι σημερινοί συσχετισμοί δυνάμεων είναι πιθανό να ανατραπούν και μάλιστα πολύ σύντομα.

Η κυβέρνηση καλείται να λύσει τον «Γόρδιο Δεσμό», αλλά τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της δεν δείχνουν ικανά να δώσουν πειστικές απαντήσεις, προκειμένου να μπει τέλος στην αβεβαιότητα.

Στο ερώτημα γιατί η κυβέρνηση δεν μπορεί να «σβήσει άμεσα τη φωτιά» που έχει ανάψει, η απάντηση συνδέεται με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία, αλλά και τους συσχετισμούς δυνάμεων στην Ευρώπη.

Ειδικότερα:

Α. Αδυναμία κρατικού προϋπολογισμού: Η αλήθεια είναι ότι το κράτος ξόδεψε πολλά λεφτά –γύρω στα 40 δισ. ευρώ- προκειμένου να στηρίξει επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στα χρόνια της πανδημίας. Στην παρούσα φάση είναι εμφανής η αδυναμία του κρατικού προϋπολογισμού να στηρίξει σε βάθος χρόνου τους καταναλωτές, από το μεγάλο και διαρκές κύμα της ακρίβειας. Στο πλαίσιο αυτό, μπορεί να εξηγηθεί και η στοχευμένη και όχι οριζόντια στήριξη που έδωσε το τελευταίο τετράμηνο αν και η ακρίβεια, πλήττει όλα τα εισοδήματα κυρίως όμως τα χαμηλά στρώματα και τη μεσαία τάξη. Τα μέτρα αυτά κρίθηκαν ως ανεπαρκή, με αποτέλεσμα κυβέρνηση που δεν έχει στη διάθεσή της «λεφτόδενδρα» να αδυνατεί να δώσει λύσεις και να βρίσκεται αντιμέτωπη με κοινωνική οργή.

Β. Ευρωπαϊκή αδυναμία: Παρά τις πρωτοβουλίες που έλαβε ο πρωθυπουργός, η αλήθεια είναι ότι υπάρχει αδυναμία σε επίπεδο Ε.Ε. συλλογικής στήριξης των Ευρωπαίων καταναλωτών. Ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει τονίσει ουκ ολίγες φορές ότι «καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας». Οι απόψεις του μπορεί να ακούγονται, αλλά οι χώρες που αντιδρούν σε ενιαία λύση δεν δείχνουν για την ώρα τουλάχιστον σημάδια υποχώρησης. Σε κάθε περίπτωση οι πιέσεις θα ενταθούν έως και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στα τέλη Μαΐου, αλλά είναι άγνωστο εάν θα επιτευχθεί ένας συμβιβασμός που θα δώσει λύσεις στο μεγάλο πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας.

 

Αντεπίθεση Τσίπρα

Η κυβέρνηση βρίσκεται πλέον στην πιο δύσκολη φάση της θητείας της και ο Α. Τσίπρας επιχειρεί τη μεγάλη αντεπίθεση, προκειμένου να κλείσει η δημοσκοπική ψαλίδα της διαφοράς μεταξύ Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλάει για «ακρίβεια Μητσοτάκη», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να περάσει στην κοινωνία το μήνυμα ότι ο πρωθυπουργός ευθύνεται για το κύμα ακρίβειας που ροκανίζει τα εισοδήματα.

Η ρητορική αυτή σε συνδυασμό με το επιχείρημα ότι «ακόμη δεν έχουμε δει τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία» αποδίδει, καθώς σύμφωνα με την Prorata, η διαφορά μειώθηκε στις 5,5 μονάδες.

 

Η αντίδραση

Το ερώτημα πλέον είναι πως θα επιχειρήσει να λύσει το πρόβλημα η κυβέρνηση, καθώς η μέση οικογένεια αδυνατεί να ανταποκριθεί έστω και στοιχειωδώς στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. Το Μαξίμου διαμηνύει ότι εάν η Ευρώπη δεν αντιδράσει συλλογικά, πρέπει να επιτρέψει σε κάθε κράτος-μέλος να διευρύνει στο έπακρο τις δυνατότητες για ένα εθνικά σχέδια ανακούφισης των πιο ευάλωτων από το κύμα ακρίβειας.

Ο πρωθυπουργός το είπε καθαρά στο προσυνέδριο της Ν.Δ. και όλα δείχνουν ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα κληθεί άμεσα να αναλάβει το κόστος του νέου «πακέτου» μέτρων. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στο Μάιο και στόχος του πρωθυπουργού είναι να επιστρέψει η τιμή του ρεύματος στο μέσο όρο του  α’ εξαμήνου του 2021.

Το plan B’ του Κυριάκου Μητσοτάκη θα έχει ως έμφαση τη μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος, αλλά δεν θα περιορίζεται σε αυτό.

 

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι:

-Επέκταση και για τους επόμενους μήνες ή ενδεχομένως και αύξηση του ποσού της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις, προκειμένου να αποσβεστεί μέρος της πληθωριστικής ζημιάς.
-Κουπόνια» βενζίνης και για τους επόμενους μήνες, με πιο διευρυμένα κριτήρια.
-Παράταση έως το τέλος του 2022 του μειωμένου ΦΠΑ στην εστίαση, τον τουρισμό και τις μεταφορές.
-Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ από το 13% στο 6% σε συγκεκριμένα είδη διατροφής, όπως δημητριακά και σπορέλαια.
-Πρόσθετες ενισχύσεις στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη του κόστους σε λιπάσματα, ζωοτροφές κ.ά.
-Συνέχιση των επιδομάτων «ακρίβειας».
-Επέκταση του προγράμματος «Συν-Εργασία» και για το επόμενο διάστημα.
-Μεγαλύτερη –έως και πλήρη- επιδότηση του κόστους προμήθειας του φυσικού αερίου.

Κυβερνητικά στελέχη χαρακτηρίζουν μονόδρομο τα νέα μέτρα, τονίζοντας ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το τέρας της ακρίβειας και να προστατευτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ