Ελάτε στην παρέα μας

Οικονομία

Το Γενικό Λογιστήριο διενεργεί ελέγχους για να ενταχθούν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των χρεών τους

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεσκόνισμα στα οικονομικά των δήμων

Κόντρα στο τι θα περίμενε κανείς από το παρατεταμένο πάγωμα των λειτουργιών της κυβέρνησης, ελέω απανωτών εκλογών, οι διαδικασίες για τον έλεγχο των οικονομικών των δήμων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα χρηματοδότησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προχώρησαν κανονικά. Είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο φύλλο για την αποστολή από τους δήμους των απαιτούμενων στοιχείων με τις οφειλές έως και τις 31/12/2011.

Οι φάκελοι αρκετών δήμων έχουν ήδη εξεταστεί από τα ειδικά κλιμάκια του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που έχουν αναλάβει τους ελέγχους, έχοντας είτε πάρει πράσινο φως για την επόμενη φάση (την ένταξη δηλαδή στο πρόγραμμα), είτε τις οδηγίες των κλιμακίων για διορθώσεις στις υποβληθείσες αιτήσεις.  

• Το πρόγραμμα
Θυμίζουμε τι προβλέπει το πρόγραμμα χρηματοδότησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των δήμων: Η τρόικα διαθέτει στο ελληνικό Δημόσιο 6,5 δις ευρώ, επιπλέον του δανείου, προκειμένου να αποπληρώσει ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Από αυτά και μετά από πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ 1 δις θα διατεθεί για τα ανάλογα χρέη της Αυτοδιοίκησης, τα οποία θα διατεθούν ως εξής: Οι δήμοι συγκεντρώνουν και αποστέλλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι το τέλος του 2011. Αυτές, αφού περάσουν από έλεγχο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, θα αρχίσουν να αποπληρώνονται σε δόσεις και με σειρά παλαιότητας κατευθείαν από το Υπουργείο Οικονομικών μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Τα χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για κάθε δήμο θα ισοφαριστούν με τα λεγόμενα παρακρατηθέντα που έχει λαμβάνειν η Αυτοδιοίκηση από την κεντρική εξουσία. Όπου υπάρχει υπόλοιπο αυτό θα κρατείται από τις μηνιαίες δόσεις των ΚΑΠ άτοκα και σε ποσό που δεν θα ξεπερνά το 5% ανά δόση, για όσο διάστημα χρειαστεί. Η περαιτέρω πρόβλεψη συνεχίζει να ευνοεί την Αυτοδιοίκηση, αφού τα χρήματα που θα επιστραφούν στο ΥΠΟΙΚ από την αποπληρωμή της ρύθμισης, θα τοποθετηθούν σε ένα κοινό για τους δήμους ταμείο, από το οποίο θα δίνονται χρηματοδοτήσεις για έργα και ανάπτυξη στους ΟΤΑ. 

•Πέρασαν τον έλεγχο  οι Δήμοι Κηφισιάς  και Ηρακλείου
Από τους πρώτους δήμους που πήραν έγκριση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα είναι αυτός της Κηφισιάς. Μετά από το σχετικό έλεγχο που έκανε στα οικονομικά του Δήμου αλλά και στην σχετική αίτηση το κλιμάκιο του Γενικού Λογιστηρίου, προσφάτως ήρθε στο Δημαρχείο η Έκθεση Αποτελεσμάτων Ελέγχου, η οποία αναφέρει ότι πληρούνται πλήρως οι προϋποθέσεις για την χρηματοδότηση του Δήμου, ώστε να εξοφληθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του. Επίσης, στην ίδια έκθεση επισημαίνεται η άριστη στελέχωση και λειτουργία της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Κηφισιάς. Ανάλογος έλεγχος όμως έγινε και στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής όπως ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, κ. Στέφανος Λεζγής. Σύμφωνα με τον ίδιο, και ο Δήμος Ηρακλειου πέρασε με επιτυχία τον έλεγχο.  “Ο Δήμος μας δεν ανήκει σε αυτούς από τους οποίου ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία” τόνισε ο κ. Λεζγής. 

• Αναμονή για να δώσει το πράσινο φως η νέα Κυβέρνηση
Βέβαια, για να προχωρήσει και στην ουσία του το πρόγραμμα, να δοθούν δηλαδή τα χρήματα και να ξεχρεώσουν οι δήμοι σαν την Κηφισιά και το Ηράκλειο ή όποιον άλλον πάρει πράσινο φως, πρέπει να υπάρξει σχετική έγκριση από τη νέα κυβέρνηση. Για αυτό και υπάρχει η εκτίμηση ότι, ενώ οι έλεγχοι θα ολοκληρωθούν στην προβλεπόμενη ώρα, αυτή καθ’ αυτή η χρηματοδότηση θα πάει λίγο πίσω…

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ