Νέα παράταση της πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών, για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, που αφορούσαν στην πρώτη περίοδο της καραντίνας και για τις οποίες είχε δοθεί παράταση πληρωμής μέχρι τις 30 Απριλίου 2020, ανακοίνωσε την Παρασκευή από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί νομοετική ρύθμιση στη Βουλή, η οποία θα περιέχει αναλυτικά ποιες οφειλές παρατείονται και μέχρι πότε.

Η παράταση αποπληρωμής των κορονο-οφειλών έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2021 αφορά την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών περιόδων απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου 2020, καθώς και τυχόν δόσεων οφειλής από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών, για τις οποίες έχει χορηγηθεί δυνατότητα παράτασης καταβολής μέχρι την 30η Απριλίου 2021,  χωρίς τον υπολογισμό κατά το διάστημα αυτό τόκων και άλλων προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής.

Με άλλα λόγια «παγώνουν»:

  • τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές επιχειρήσεων που ήταν κλειστές ή πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020, έως την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την έναρξη των αναστολών συμβάσεων των μισθωτών τους, που ήταν αρχικά απαιτητές έως 31/3/2020 (έως 10/4/2020 για πρ. ΝΑΤ), έως 30/4/2020 και έως 31/05 (έως 10/05 για πρ. ΝΑΤ) αντίστοιχα.
  • τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου και Μάιου 2020, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων  επαγγελματιών όπως και προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, που πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, απαιτητών αρχικά έως 31/3, 30/4, 31/5 και 30/6 αντίστοιχα.

Παράταση παίρνουν και οι εισφορές Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2021, για τους πληττόμενους ΚΑΔ. «Εδώ και ένα χρόνο στηρίξαμε και στηρίζουμε τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις, σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας και του εγκλεισμού που βιώνουμε όλοι. Και τα μέτρα τα οποία λαμβάνουμε, αναπροσαρμόζονται ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας και τις ανάγκες που αυτή δημιουργεί», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των νέων ευεργετικώ ρυθμίσεων.

Τέλος παράταση θα δοθεί και για την εκκαθάριση οφειλών μη μισθωτών ασφαλισμένων ετών 2017, 2018 και 2019 που είχε αρχικά οριστεί η αποπληρωμή  τους σε πέντε μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη έως την 31η Μαρτίου 2021.

Πλέον η καταβολή της πρώτης δόσης μετατίθεται τον Ιανουάριο του 2022, ενώ μόλις ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή θα ανακοινωθεί το  ακριβές χρονοδιάγραμμα των νέων πληρωμών από τους μη μισθωτούς. Πηγή:insider.gr