Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Ποιες είναι οι αυξήσεις στις συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό νόμο

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι αυξήσεις στις συντάξεις θα είναι αναδρομικές (από την 1η Οκτωβρίου 2019), αλλά θα φανούν στις τσέπες των συνταξιούχων τον προσεχή Ιούνιο.

Τη ζωή 2,4 εκατ. ασφαλισμένων και 1,5 εκατ. συνταξιούχων αναμένεται να επηρεάσει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιοπου κατατέθηκε χθες στη Βουλή προς ψήφιση.

Οι αυξήσεις θα προκύψουν από τις αλλαγές στα ποσοστά αναπλήρωσης για όσους έχουν ή θα έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και έως 40 έτη (με περισσότερα από 44 έτη ασφάλισης χάνουν σε σχέση με το σημερινό σύστημα).

Τις μεγαλύτερες αυξήσεις στην ανταποδοτική τους σύνταξη, λόγω των νέων συντελεστών αναπλήρωσης, θα δουν όσοι αποχώρησαν από 1η Οκτωβρίου 2019 και μετά, καθώς οι νέες συντάξεις είναι έως και κατά 252 ευρώ αυξημένες για ασφαλισμένους που αποχωρούν με 3.500 ευρώ συντάξιμες αποδοχές και 40ετία ασφάλισης.

Όσο για εκείνους που συνταξιοδοτήθηκαν από το νόμο Κατρούγκαλου και μέχρι την απόφαση του ΣτΕ (δηλαδή από 13/5/2016 έως 30/9/2019), οι συντάξεις τους θα επανυπολογιστούν και θα λάβουν τον Ιούνιο τις αυξήσεις που δικαιούνται αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου (εφόσον δεν διατηρούν “προσωπική διαφορά”).

Όσοι συνταξιοδοτήθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και έως το τέλος του 2018 και διατηρούν “προσωπική διαφορά” θα έχουν κυρίως λογιστικούς συμψηφισμούς (μόνο στα εκκαθαριστικά) και δεν θα δουν αυξήσεις.

Τέλος, όσοι παλαιοί συνταξιούχοι είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν τον νόμο Κατρούγκαλου – πριν από 13 Μαίου 2016 – και έχουν αρνητική προσωπική διαφορά και πάνω από 30 έτη ασφάλισης θα δουν μια αύξηση από φέτος και για τα επόμενα 5 έτη.

Επικουρικές συντάξεις

Αυξήσεις έως 48% και μάλιστα αναδρομικές από 1η Οκτωβρίου 2019 φέρνει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για 250.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων. Η μεσοσταθμική αύξηση θα είναι 99,57 ευρώ το μήνα, δηλαδή από 5 ευρώ έως 196 ευρώ.

Τις αυξήσεις μαζί με τα αναδρομικά από 1η Οκτωβρίου 2019 θα λάβουν οι δικαιούχοι μετά από την ψήφιση του νομοσχεδίου και τους απαραίτητους επανυπολογισμούς, δηλαδή προς τον Ιούνιο.

Εργαζόμενοι συνταξιούχοι

Διάταξη που μειώνει το πρόστιμο στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται περιλαμβάνει το νομοσχέδιο, καθώς ορίζει ότι θα χάνουν πλέον το 30% και όχι το 60% της σύνταξής τους για όσο χρονικό διάστημα απασχολούνται.

Εμμέσως «χαρίζει» την μισή ποινή σε όσους επιλέξουν εργασία και σύνταξη, ενώ το ίδιο κάνει και με όσους αναλαμβάνουν θέσεις σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης αρκεί να είναι άνω των 62 ετών.

Από τον «κόφτη» του 30% εξαιρούνται:

– Συνταξιούχοι ΙΚΑ, Δημοσίου, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ κλπ. που έχουν μια μικρή αγροτική δραστηριότητα και δηλώνουν ετήσιο εισόδημα από αυτή την αγροτική δραστηριότητα έως 10.000 ευρώ
– πολύτεκνοι, των οποίων το ένα τουλάχιστον παιδί είναι ανήλικο ή σπουδάζει και έως 24 ετών.
– οι αγρότες που συνεχίζουν εργαζόμενοι ως αγρότες
– ψυχικά ασθενείς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ