Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

ΟΠΕΚΑ: Τα 9 επιδόματα που πληρώνονται σήμερα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μια σειρά επιδομάτων θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων σήμερα.

Η αντίστροφη μέτρηση έχει ξεκινήσει για την πληρωμή των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ, καθώς την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020, ο Οργανισμός αναμένεται να πληρώσει εννέα επιδόματα και παροχές, μεταξύ των οποίων, και το επίδομα παιδιού Α21, το επίδομα ενοικίου, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα – ΚΕΑ κ.α.

Την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου, λοιπόν, αναμένεται να πληρωθούν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ, τα οποία είναι τα εξής:

-η 4η διμηνιαία δόση του Επιδόματος Παιδιού Α21

-το Επίδομα Γέννησης -τα Προνοιακά Αναπηρικά και Διατροφικά Επιδόματα

– Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα – ΚΕΑ

-το Επίδομα Ενοικίου (Στέγασης)

-το Στεγαστικής Συνδρομής

-το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ανασφαλίστων Υπερηλίκων

-η «Σύνταξη Υπερηλίκων του ν. 1296/1982»

-το Επίδομα Ομογενών «Συνεισφορά Δημοσίου του ν. 4605/2019»

ΟΠΕΚΑ: Αλλαγές στα κριτήρια για ΚΕΑ, Επίδομα παιδιού Α21 και Ενοικίου

Εν τω μεταξύ, αλλαγές αναμένονται στα κριτήρια χορήγησης του ΟΠΕΚΑ για το επίδομα παιδιού Α21, επίδομα ενοικίου και Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, σύμφωνα με όσα προβλέπει σχετική διάταξη του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Με τη δημοσίευση του νέου νόμου θα αλλάξουν οι προϋποθέσεις χορήγησης του επιδόματος παιδιού, του επιδόματος στέγασης (ενοικίου) και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (πρώην ΚΕΑ) για όσους έχουν παιδιά που φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Ειδικότερα θα περιλαμβάνεται πλέον η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών δικαιούχων σε σχολείο, ενώ θα παίζει ρόλο ως προϋπόθεση η «συνέπεια» του παιδιού-μαθητή στην υποχρεωτική εκπαίδευση, δηλαδή να μη μείνει από απουσίες.

Έτσι, από φέτος, δηλαδή το σχολικό έτος 2020-2021, απαραίτητη θα είναι η όχι μόνο η υποχρεωτική φοίτηση των παιδιών όσων οικογενειών λαμβάνουν τα εν λόγω επιδόματα, αλλά και η εξέλιξή τους εκπαιδευτικά, ώστε να μην μένουν την ίδια τάξη.

Αναλυτικότερα, όσοι έχουν εξαρτώμενο τέκνο για το οποίο συντρέχουν οι προϋποθέσεις φοίτησής του στην υποχρεωτική εκπαίδευση, το επίδομα χορηγείται υπό την προϋπόθεση αφενός της εγγραφής του σε σχολείο αφετέρου της πραγματικής φοίτησής του, η οποία θεωρείται ότι συντρέχει όταν το εξαρτώμενο τέκνο δεν υποχρεούται να επαναλάβει την ίδια τάξη λόγω του αριθμού των απουσιών του.

Έτσι, όσοι καταθέτουν αίτηση για την χορήγηση του επιδόματος παιδιού, του επιδόματος στέγασης και του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα πρέπει, εφόσον έχουν παιδιά που φοιτούν στην υποχρεωτική εκπαίδευση να δηλώνουν και το σχολείο που πηγαίνουν τα παιδιά τους. Για το επίδομα παιδιού Α21, η τέταρτη δόση για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο η πληρωμή θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Το Επίδομα Παιδιού υπολογίζεται με βάση τα εξαρτώμενα τέκνα που έχουν δηλωθεί στο Α21 του 2020 και σύμφωνα με την τελευταία εκκαθαριστική φορολογική δήλωση.

Υπενθυμίζεται προς όλους τους ενδιαφερομένους ότι για να χορηγηθεί το Επίδομα Παιδιού θα πρέπει η αίτηση να έχει υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί. Αίτηση, η οποία αποθηκεύτηκε προσωρινά, θεωρείται μη υποβληθείσα και δεν λαμβάνεται υπόψη.

Οι αιτούντες μπορούν να επισκέπτονται τον σύνδεσμο https://opeka.gr/oikogeneies/epidoma-paidiou/erotiseis-apantiseis/ και να διαβάζουν τις συχνές ερωτήσεις και τις σχετικές απαντήσεις που δίδονται από τον οργανισμό και στοχεύουν σε τυχόν διευκρινίσεις γύρω από το Επίδομα Παιδιού.

Η αίτηση για το επίδομα στέγασης υποβάλλεται ηλεκτρονικά είτε από τους αιτούντες απευθείας, είτε μέσω των αρμοδίων οργάνων των Δήμων ή των Κέντρων Κοινότητας των Δήμων στους οποίους διαμένουν οι αιτούντες.

Τα νοικοκυριά με απροστάτευτα τέκνα και οι μονογονεϊκές οικογένειες υποβάλλουν αίτηση αποκλειστικά στους Δήμους ή τα Κέντρα Κοινότητας. Η αίτηση υποβάλλεται από το πρόσωπο στο όνομα του οποίου έχει συναφθεί το μισθωτήριο συμβόλαιο της κύριας κατοικίας. Σε περίπτωση νοικοκυριού που απαρτίζεται και από φιλοξενούμενα μέλη, η αίτηση υποβάλλεται από τον υπόχρεο ή τον σύζυγο του υπόχρεου υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, για το σύνολο των μελών του νοικοκυριού. Ο αιτών συμπληρώνει υποχρεωτικά στα αντίστοιχα πεδία της αίτησης το Α.Φ.Μ. και τον Α.Μ.Κ.Α.

Όλα τα δεδομένα που αφορούν σε προσωπικά στοιχεία, στη σύνθεση του νοικοκυριού, σε φορολογικά και οικονομικά στοιχεία προκύπτουν από διασυνδέσεις ή διασταυρώσεις με τις βάσεις δεδομένων της Α.Α.Δ.Ε. της Η.Δ.ΙΚ.Α., του Ε.Φ.Κ.Α., του Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε., των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής, Παιδείας, Εργασίας. Σε περίπτωση που προκύπτει αναντιστοιχία στοιχείων, η αίτηση παραμένει σε εκκρεμότητα και ο αιτών προσκομίζει στον Δήμο ή το Κέντρο Κοινότητας κάθε πρόσφορο δικαιολογητικό για την τεκμηρίωση της πραγματικής κατάστασης του νοικοκυριού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ