Στην παράταση του νέου πτωχευτικού νόμου αναμένεται να προχωρήσει, με κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του insider.gr. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι κατατέθηκε τροπολογία και για τρίμηνη παράταση των προθεσμιών του προγράμματος «Γέφυρα».

Συγκεκριμένα, η παράταση τριών μηνών στο πρόγραμμα «Γέφυρα» αφορά το διάστημα που έχουν στη διάθεσή τους οι δανειολήπτες για να ρυθμίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους με τις τράπεζες και να λάβουν στη συνέχεια την κρατική επιδότηση. Η τρίμηνη παράταση θα αφορά και το διάστημα αναστολής πληρωμών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σημειώνεται ότι η τρίμηνη παράταση δεν αλλάζει κάτι στην αρχική δομή του προγράμματος «Γέφυρα», δηλαδή δεν επιμηκύνει τους συνολικά εννέα μήνες επιδότησης που χορηγεί το πρόγραμμα. Ούτε μπορεί κάποιος δανειολήπτης να υποβάλλει αίτηση εκ νέου για την υπαγωγή του στο πρόγραμμα. Μόνο όσοι έκαναν εμπρόθεσμη αίτηση έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 μπορούν να προχωρήσουν στα επόμενα στάδια και όχι νέοι αιτούντες.

Όπως είχε γράψει το insider.gr, προαναγγέλλοντας την χορήγηση παράτασης στο «Γέφυρα», η παράταση στις προθεσμίες για το πρόγραμμα αφορά «κόκκινους» δανειολήπτες που πλήττονται από την πανδημική κρίση και είναι επιλέξιμοι για το πρόγραμμα ώστε να μπορέσουν να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με τις τράπεζες και να λάβουν την κρατική επιδότηση. Μέχρι στιγμής, από τις 160.000 αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στο πρόγραμμα, έχουν εγκριθεί περίπου οι 100.000 και αναμένεται η έγκριση και των υπολοίπων.

Η παράταση των τριών μηνών που θα χορηγηθεί για την ολοκλήρωση των ρυθμίσεων με τις τράπεζες, σημαίνει ότι θα παραταθεί αντίστοιχα κατά το ίδιο διάστημα η προθεσμία για την έναρξη της επιδότησης.

Με τα προ παράτασης δεδομένα, οι δανειολήπτες με μη εξυπηρετούμενα δάνεια είχαν προθεσμία να τα ρυθμίσουν με τις τράπεζες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και η έναρξη και των τελευταίων επιδοτήσεων θα έπρεπε να γίνει εντός του Ιανουαρίου 2021.

Ο νέος πτωχευτικός νόμος

Οι πληροφορίες για την παράταση στον νέο πτωχευτικό νόμο αναφέρουν δύο σενάρια, τρίμηνης ή εξάμηνης παράτασης μετά την 1η Ιανουαρίου 2021 που έχει οριστεί κατά την ψήφιση του νόμου ως ημερομηνία έναρξης ισχύος του.

Για την διαφαινόμενη παράταση της έναρξης ισχύος του νέου Πτωχευτικού είχε γράψειτο insider.gr, καθώς οι 50 ΚΥΑ που εκκρεμούν για την εξειδίκευση όλων των βασικών πτυχών του νόμου, αλλά και η τεχνολογική υποδομή που απαιτείται ήταν εκ των πραγμάτων αδύνατον να είναι έτοιμες μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Στην προ δεκαημέρου ευρεία τηλεδιάσκεψη του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς αναφέρθηκε ότι το χρονικό περιθώριο για να υπάρξει πλήρης ετοιμότητα για την εφαρμογή του νόμου είναι η 31η Μαρτίου 2021.

Ωστόσο, και αυτό το διάστημα είναι μικρό σε σχέση με τις εκτιμήσεις των τραπεζών ή της συμβούλου του Δημοσίου PWC που έδιναν «εκτίμηση ετοιμότητας» τον Ιούνιο ή τον Οκτώβριο αντίστοιχα.

Ο Ιούνιος φαίνεται να είναι «ορόσημο» για την κυβέρνηση, καθώς τότε αναμένονται οι πρώτες εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι προφανές ότι ένας νέος πτωχευτικός νόμος – κορυφαίο ζητούμενο των Θεσμών και της τελευταίας αξιολόγησης – που δεν θα είναι στα χαρτιά, αλλά έτοιμος να εφαρμοστεί στην πράξη, θα συνιστά τεκμήριο αξιοπιστίας για τη χώρα.

Πηγή: insider.gr