Με μια απλή εξώδικη δήλωση η οποία θα κοινοποιείται στους ενοικιαστές από δικαστικό επιμελητή, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορούν να γλιτώσουν φέτος από τη φορολόγηση των ενοικίων που δεν εισέπραξαν το 2020 και να αποφύγουν τις περιπέτειες με την Εφορία.

Σύμφωνα  με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να υιοθετήσει την πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ που προβλέπει την απαλλαγή των φορολογούμενων από το φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια χωρίς να χρειάζεται να έχουν προηγηθεί νομικές ενέργειες κατά των ενοικιαστών, όπως η άσκηση αγωγής αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων, η έκδοση διαταγής πληρωμής ή διαταγής απόδοσης χρήσης μίσθιου κ.λπ.

Το θέμα όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς αφορά εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν ενοίκια το 2020 και κινδυνεύουν τώρα να φορολογηθούν για αυτά καθώς λόγω του lockodown και των αυστηρών περιοριστικών μέτρων αδυνατούν να ασκήσουν αγωγές στα δικαστήρια και  να υποβάλλουν φωτοαντίγραφα των διαταγών πληρωμής ή των αγωγών στις Δ.Ο.Υ. πριν την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.

Για το λόγο αυτό, η ΠΟΜΙΔΑ προτείνει ειδικά για τα εισοδήματα του  2020 που θα δηλωθούν φέτος  η αναβολή της φορολόγησης των ανείσπρακτων ενοικίων να επιτυγχάνεται με την κοινοποίηση εξώδικης δήλωσης προς τον ενοικιαστή με δικαστικό επιμελητή.

Η ρύθμιση αυτή, που εξετάζεται από το υπουργείο Οικονομικών θα αφορά τόσο τους ιδιοκτήτες που εντάχθηκαν στις ρυθμίσεις για το υποχρεωτικό κούρεμα κατά 40% των ενοικίων και δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το υπόλοιπο 60%, όσο και τους ιδιοκτήτες που δεν έλαβαν από τους ενοικιαστές τους το σύνολο των ενοικίων.   Η ρύθμιση δηλαδή θα ισχύσει και για τις περιπτώσεις στις οποίες οι ενοικιαστές αρνήθηκαν να καταβάλουν τα ενοίκια στους ιδιοκτήτες επικαλούμενοι οικονομική αδυναμία.

Για την πλήρη απαλλαγή των ιδιοκτητών από το φόρο εισοδήματος για τα ανείσπρακτα ενοίκια θα αρκεί η ηλεκτρονική υποβολή της σχετικής  δήλωσης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΑΑΔΕ.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα εισοδήματα από την εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας, τα οποία δεν έχουν εισπραχθεί από τον δικαιούχο, δεν συνυπολογίζονται στο συνολικό εισόδημά του, εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων.

Τα εν λόγω εισοδήματα φορολογούνται στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν. Τα μη εισπραχθέντα εισοδήματα δηλώνονται σε ειδικό κωδικό ανείσπρακτων εισοδημάτων από εκμίσθωση ακίνητης περιουσίας της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Νέες επιχειρήσεις

Την ίδια ώρα με δυο αποφάσεις του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου διευκρινίζεται ότι τη μείωση ενοικίου κατά 40% για τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο δικαιούνται και οι νέες επιχειρήσεις δηλαδή όσες άνοιξαν μετά από τις 20 Μαρτίου 2020, ημερομηνία η οποία λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό των δικαιούχων. Σύμφωνα με τις αποφάσεις όσες επιχειρήσεις δεν είχαν ενεργό ΚΑΔ  στις 20 Μαρτίου 2020 δικαιούνται μείωση ενοικίου 40% για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, εφόσον είχαν ενεργό ΚΑΔ στις 5 Νοεμβρίου, δηλαδή την ημερομηνία που ξεκίνησε το δεύτερο lockdown.

Πηγή: insider.gr