Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

«Ζεστό» χρήμα στα νοικοκυριά- Φιλί ζωής ενόψει Χριστουγέννων

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανάσες σε επιχειρήσεις, εργαζόμενους, ιδιοκτήτες ακινήτων, αλλά και  ανέργους επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του κορονοϊού.

Το κλίμα στην κοινωνία είναι εξαιρετικά βαρύ, καθώς τα πιο δύσκολα Χριστούγεννα των τελευταίων ετών είναι προ των πυλών, γεγονός που φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη για έκτακτες λύσεις.
Ζητούμενο σ’ αυτή την εξαιρετική δύσκολη συγκυρία είναι να πέσει «ζεστό» χρήμα στην αγορά, καθώς οι συνθήκες καραντίνας που επιβλήθηκαν έχουν φέρει τα πάνω κάτω στην οικονομική δραστηριότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, βασική προτεραιότητα του οικονομικού επιτελείου είναι να μπουν μέσα στο μήνα χρήματα στους λογαριασμούς των φορολογούμενων, οι οποίοι βρίσκονται σε δυσχερή θέση.
Η ενίσχυση όσων έχουν πληγεί από την κρίση, αναμένεται να γίνει πράξη με τη μερική άρση του lockdown, λίγο δηλαδή πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να πάρει μπροστά η αγορά που πνέει τα λοίσθια.
Οι πληρωμές αναμένεται να δώσουν μεγάλη ανάσα, καθώς το κλείσιμο των επιχειρήσεων διαμόρφωσε μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα, που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί χωρίς κρατική ενίσχυση.
Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι οποιοσδήποτε άλλος δρόμος θα οδηγούσε σε ολέθριες επιπτώσεις από τη στιγμή που τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί και υπάρχει αβεβαιότητα για το αύριο.

Ας δούμε ποιοι είναι αυτοί που θα πάρουν «ζεστό» χρήμα μέσα στο μήνα:

  • Ιδιοκτήτες ακινήτων: Λεφτά στους λογαριασμούς τους, θα δουν όλοι όσοι υπέστησαν «κούρεμα» στα ενοίκια μέσα στο Νοέμβριο. Με βάση το νέο καθεστώς που ισχύει από τον Νοέμβριο και μετά, το ενοίκιο επαγγελματικής στέγης για τους πληττόμενες επιχειρήσεις και την κύρια κατοικία των εργαζόμενων που τίθενται σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας μειώνεται κατά 40%. Στο πλαίσιο αυτό, όσοι είναι εκμισθωτές ακινήτων λαμβάνουν κρατική αποζημίωση που αντιστοιχεί  στο 50% του μισθώματος που δεν εισέπραξαν. Η πληρωμή αναμένεται να γίνει απευθείας στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει προηγηθεί ειδική δήλωση στο taxisnet.

Ας δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με ιδιοκτήτη που  εισπράττει ενοίκιο επαγγελματικής στέγης από επιχείρηση εστίασης ύψους 1.000 ευρώ. Για τον Νοέμβριο η επιχείρηση καταβάλλει το 60%, δηλαδή 600 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης του ακινήτου χάνει συνολικά το ποσό των 400 ευρώ. Το κράτος θα έρθει να τον αποζημιώσει για αυτή την απώλεια με το 50%. Αυτό σημαίνει ότι θα λάβει 200 ευρώ, τα οποία θα μπουν μέσα στο μήνα στον τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλώσει στο taxisnet. Η εφαρμογή για τη δήλωση απώλειας μισθωμάτων θα  ανοίξει τις επόμενες ημέρες και έως τις 15 Δεκεμβρίου οι εκμισθωτές θα μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις λαθών που έχουν κάνει.

  • Αναστολές συμβάσεων: Οι πληρωμές για αναστολές στις κλειστές επιχειρήσεις ολοκληρώθηκαν στις 3 Δεκεμβρίου. Για τις πληττόμενες επιχειρήσεις οι αιτήσεις συνεχίζονται μέχρι και τις 7 Δεκεμβρίου. Το κόστος των αποζημιώσεων στους υπό αναστολή μισθωτούς ανέρχεται σε 2,163 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το κονδύλιο καλύπτει σχεδόν το ½ του συνολικού κόστους των μέτρων, στο σκέλος των δαπανών.
  • H επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Το ενδιαφέρον που παρουσιάζεται έως τώρα για την επιστρεπτέα προκαταβολή, καθιστά σαφές ότι είναι ο μόνος δρόμος για να πάρουν ανάσα οι επιχειρήσεις. Ο 5ος κύκλος θα αφορά στη μείωση τζίρου των επιχειρήσεων τον Νοέμβριο και οι πληρωμές αναμένονται μέσα στο μήνα. Οι επιχειρήσεις θα λάβουν ως επιστρεπτέα προκαταβολή το σύνολο της μείωσης του τζίρου τους σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Με βάση το σχεδιασμό που έχει γίνει, οι επιχειρήσεις δεν θα επιστρέψουν το 50% που θα λάβουν σε μια ύστατη προσπάθεια περιορισμού των «λουκέτων». Επίσης, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και το ενδεχόμενο να συγχωνεύσει τον 5ο με τον 6ο κύκλο της επιστρεπτέας και να καταβληθούν τα σχετικά ποσά μέσα στον Ιανουάριο.
  • Καταβολή δώρου: Ο Δεκέμβριος είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση για το σύνολο των επιχειρήσεων, καθώς έχουν να καταβάλλουν και το δώρο στους εργαζόμενους. Τα πράγματα φέτος έγιναν πιο δύσκολα λόγω της κρίσης του κορονοϊού και έτσι το κράτος θα ενισχύσει εκείνες τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη σύμβαση εργασίας εργαζομένων. Στο πλαίσιο αυτό κράτος, θα συμμετάσχει στη δαπάνη του επιδόματος των εργαζομένων που τέθηκαν σε αναστολή σύμβασης εργασίας. Το σχετικό ποσό θα δοθεί στις επιχειρήσεις και αυτές με τη σειρά τους θα καταβάλουν το δώρο στους εργαζομένους.

Άνεργοι
Οι κρατικές ενισχύσεις βέβαια δεν σταματούν εδώ, καθώς είναι σαφές ότι θα πρέπει να ενισχυθούν και οι πλέον αδύναμοι της κρίσης που δεν είναι άλλοι από τους άνεργους.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΟΑΕΔ τρέχει έως το τέλος του χρόνου τέσσερα βασικά «πακέτα» ενίσχυσης ανέργων οι οποίοι αδυνατούν να βρουν εργασία στις νέες συνθήκες υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.
Τα «πακέτα» αυτά, αφορούν σε  μακροχρόνια ανέργους, τη δίμηνη παράταση των επιδομάτων που έληξαν μεταξύ Σεπτεμβρίου -Νοεμβρίου ή θα λήξουν το Δεκέμβριο και στο ειδικό βοήθημα για κατηγορίες εργαζομένων.

Ειδικότερα:

  • Επιδόματα ανεργίας Δεκεμβρίου : Η αντίστροφή μέτρηση έχει ήδη αρχίσει και η καταβολή τους για το μήνα Δεκεμβρίου, αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου.
  • Έκτακτο επίδομα μακροχρονίως ανέργων : Η πλατφόρμα για τους μακροχρόνια άνεργους έχει ανοίξει και αφορά όσους δεν επιδοτούνται. Όσοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία θα λάβουν την εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ από τον ΟΑΕΔ. Το μέτρο αφορά περίπου 130.000 δικαιούχους και το σχετικό ποσό που θα χορηγηθεί είναι της τάξης των 52 εκ. ευρώ
  • Δίμηνη παράταση επιδομάτων: Μέσα στο Νοέμβριο καταβλήθηκε ο πρώτος μήνας της επιδότησης που αντιστοιχούσε για το χρονικό διάστημα 20-31 Οκτωβρίου. Όσον αφορά στην καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα έχει ολοκληρωθεί εντός του μήνα. Για όσους ανέργους έληξε ή λήγει η επιδότησή τους εντός του Νοεμβρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου και η καταβολή του δεύτερου μήνα παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2021. Όσον αφορά στους ανέργους που η επιδότησή τους λήγει εντός του Δεκεμβρίου, η καταβολή του ποσού που αντιστοιχεί στον πρώτο μήνα της παράτασης θα ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου 2021 και η καταβολή του δεύτερου επιπλέον μήνα επιδότησης θα ολοκληρωθεί εντός του Φεβρουαρίου 2021. Οι πληρωμές εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς εντός 3 εργάσιμων ημερών, μετά την καταβολή τους από τον ΟΑΕΔ.

Όσον αφορά τον τρόπο καταβολής, θα ολοκληρωθεί αυτόματα, μέσω απευθείας κατάθεσης του ποσού που αντιστοιχεί στη δίμηνη παράταση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και δεν απαιτείται καμία ενέργεια από τους δικαιούχους, όπως αίτηση, προσκόμιση δικαιολογητικών, κ.λπ.

  • Ειδικό εποχικό βοήθημα: Τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου έληξε η προθεσμία για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για το ειδικό εποχικό βοήθημα του ΟΑΕΔ έτους 2020. Τα χρήματα θα αρχίσουν να μπαίνουν σταδιακά στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Επιστήμονες
Έκτακτο ειδικό έκτακτο επίδομα 400 ευρώ θα χορηγηθεί εντός του μήνα και σε δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους και θα είναι ύψους 400 ευρώ. Ο αριθμός των δικαιούχων ανέρχεται σε  90.000, θα αφορά όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα, θα είναι ακατάσχετο και δεν θα συμψηφίζεται με άλλες οφειλές του Δημοσίου. Το επίδομα θα δοθεί με πόρους από τις εισφορές για τον κλάδο ανεργίας, δηλαδή με πόρους που καταβάλλουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες μέσα από τις ασφαλιστικές τους κρατήσεις. Το επίδομα αποτελεί συνέχεια της στήριξης των 600 ευρώ που είχε παρασχεθεί στους επιστήμονες τους μήνες Απρίλιο και Μάιο λόγω των επιπτώσεων του κορονοϊού. Το κόστος του εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 30 εκατ. ευρώ.

Κληρονόμοι-αποδέσμευση
Αναφορικά με τους κληρονόμους, πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα με τους κωδικούς taxis και βήμα βήμα να καταχωρήσουν όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται.
Η καταχώρηση πρέπει να γίνει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου μαζί με όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αφορά όσους έχουν διαθήκη.
Σε περίπτωση που δεσμευτεί ποσό από το επίδομα, ο πολίτης πρέπει να κάνει αίτηση προς την τράπεζα ζητώντας την αποδέσμευση του ποσού και δίνοντας μία αιτιολόγηση. Ακατάσχετο δεν είναι το οικογενειακό επίδομα.

Τι ισχύει για το δώρο Χριστουγέννων

Όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων.

Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους, δηλαδή 237 ημερολογιακές ημέρες για τους μισθωτούς με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους δικαιούνται ολόκληρο το δώρο που είναι ίσο με ένα μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο. Στο μεικτό ποσό του μηνιαίου μισθού προστίθεται η προσαύξηση του επιδόματος αδείας.

Για τους μισθωτούς που η εργασιακή τους σχέση δεν διήρκεσε ολόκληρο το προαναφερθέν χρονικό διάστημα, δηλαδή από 1η Μαΐου έως τις 31 Δεκεμβρίου, το δώρο Χριστουγέννων αντιστοιχεί στην ανάλογη χρονική διάρκεια. Σε αυτήν την περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται ως εξής: 2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια -ανάλογα με το πώς αμείβονται- για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19 ημερών δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου. Το δώρο Χριστουγέννων υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ