Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Ελ. Βενιζέλος: Η μεγαλύτερη εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών εδώ και 18 χρόνια

Δημοσιεύθηκε

στις

Η μεγαλύτερη εισαγωγή εταιρείας στο ΧΑ των τελευταίων 18 χρόνων είναι αυτή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η κεφαλαιοποίηση του οποίου ξεπερνά τα 2,5 δισ. ευρώ.

Αυτό τονίστηκε από τους ομιλητές κατά τη σύντομη τελετή που προηγήθηκε πριν ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΑ, Γιαννης Παράσχης ,«χτυπήσει το κουδούνι» της έναρξης της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου.

Ο πρόεδρος του ΧΑ, Γιάννης Κοντόπουλος, τόνισε επίσης ότι η εισαγωγή του ΔΑΑ στο ΧΑ είναι ένα σημαντικό γεγονός για τη χρηματιστηριακή αγορά. Ο διευθύνων σύμβουλος του αεροδρομίου, Γιαννης Παράσχης, υπογράμμισε ότι το ΔΑΑ κατατάσσεται στα πλέον αναγνωρισμένα και βραβευμένα διεθνώς αεροδρόμια. Μετά από 27 και πλέον χρόνια από τη δημιουργία του, κάνει ένα ακόμη αποφασιστικό βήμα ανάπτυξης, πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, χαρακτήρισε την εισαγωγή των μετόχων παραπάνω από ικανοποιητική και πρόσθεσε ότι είναι μεγάλη επιτυχία για το αεροδρόμιο, το ΧΑ, την οικονομία, την Ελλάδα.

Ο υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι το αεροδρόμιο τα τελευταία πέντε χρόνια έχει προσθέσει 69 νέους προορισμούς και νέες συνεργασίες με 32 αεροπορικές εταιρείες.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, σημείωσε ότι η συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επενδυτών στην δημόσια προσφορά του ΔΑΑ ξεπέρασε κάθε προσδοκία και “ελπίζουμε να είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την αναβάθμιση του ενδιαφέροντος των ξένων για την Ελλάδα”.

Τέλος, ο Γρηγόρης Δημητριάδης, διευθύνων σύμβουλος του Υπερταμείου, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα σημαντική και υπενθύμισε ότι το Υπερταμείο παραμένει μέτοχος του ΔΑΑ με 25%.

Ντεμπούτο με άλμα 15%

Στις 11.25 η μετοχή του ΔΑΑ διαπραγματεύονταν στα 9,44 ευρώ με άνοδο 14,12%, ενώ άνοιξε στα 9,50 ευρώ με άνοδο 15,85%.

Η πρωτοφανής ζήτηση τόσο από το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό, επιβεβαιώνει την ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στο ΔΑΑ αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία, καθώς η εισαγωγή του αεροδρομίου στο ΧΑ συνέπεσε και με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας.

Μια μετοχή που όπως έχουν συμφωνήσει οι εγχώριοι αναλυτές, συνδυάζει την εγγυημένη καταβολή μερίσματος, την υψηλή μερισματική απόδοση για τους νέους μετόχους από τα αποτελέσματα του 2023, το γεγονός ότι η επένδυση θεωρείται χαμηλού ρίσκου αλλά και τις ευοίωνες προοπτικές του ελληνικού τουρισμού. Αυτά τα στοιχεία ήταν που κατέστησαν ιδιαίτερα ελκυστική στους επενδυτές, την τοποθέτηση σε μετοχές του ΔΑΑ, ο οποίος τα επόμενα χρόνια θα υλοποιήσει ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα.

Στους δείκτες του FTSE Russell η ΔΑΑ

Η μετοχή του ΔΑΑ αναμένεται να εισέλθει και στους δείκτες FTSE Russell, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του οίκου. Όπως εξηγεί, το review θα πραγματοποιηθεί κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης η οποία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα είναι στις 7 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει ο οίκος FTSE Russell, εάν πληρούνται τα κριτήρια και το όριο εισόδου για να ενταχθεί στο δείκτη FTSE Global Equity, θα πραγματοποιηθεί μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της 13ης Φεβρουαρίου (δηλαδή ισχύει από την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024).

Οι επενδύσεις

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών σχεδιάζει συνολικές επενδύσεις ύψους 1,35 δισ. ευρώ μέχρι το 2033. Η πρώτη φάση έως το 2028 περιλαμβάνει επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ και προβλέπει την επέκταση του terminal όπως και των χώρων στάθμευσης. Υπολογίζεται ότι με αυτές το Βενιζέλος θα μπορεί να εξυπηρετεί 33 εκατ. επιβάτες.

Η δεύτερη φάση έως το 2033, προβλέπει επενδύσεις ύψους 650 εκατ. ευρώ για περαιτέρω επέκταση των terminals και των χώρων στάθμευσης. Υπολογίζεται ότι θα μπορούν να εξυπηρετούνται 40 εκατ. επιβάτες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, το 2046 το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» θα εξυπηρετεί περί τα 43,7 εκατ. επιβάτες, κοντά στο όριό του που είναι 50 εκατ. επιβάτες, από τα 28,2 εκατ. επιβάτες που εξυπηρέτησε το 2023.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

«Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών Α.Ε. (η «Εταιρεία» ή «ΔΑΑ»), ο φορέας εκμετάλλευσης του μεγαλύτερου αεροδρομίου στην Ελλάδα, ανακοινώνει σήμερα την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση («Εισαγωγή») των μετοχών της στην Κύρια Αγορά της Ρυθμιζόμενης Αγοράς Κινητών Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών («ΧΑ»). Η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει στις 10:30 π.μ. ώρα Ελλάδας με το σύμβολο «ΔΑΑ».

Όπως ανακοινώθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2024, η τιμή διάθεσης της δημόσιας προσφοράς του ΔΑΑ από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε. («ΤΑΙΠΕΔ») 90.000.000 μετοχών (οι «Προσφερόμενες Μετοχές» και η «Προσφορά») ορίστηκε στα 8,20, γεγονός που συνεπάγεται χρηματιστηριακή αξία ύψους 2,46 δισ. ευρώ κατά την Εισαγωγή, υπολογιζόμενη με βάση το συνολικό αριθμό των 300.000.000 μετοχών του ΔΑΑ. Τα έσοδα από την Προσφορά ανήλθαν σε 785 εκατ. ευρώ περίπου, λόγω των 30.000.000 μετοχών που αγόρασε η AviAlliance προς 9,758 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με την αντίστοιχη συμφωνία βασικού επενδυτή (cornerstone), η οποία προβλέπει την καταβολή προμήθειας.

Ο κ. Ιωάννης Παράσχης, διευθύνων σύμβουλος & CEO του ΔΑΑ δήλωσε σχετικά: «Η στιγμή για την οποία δουλέψαμε σκληρά όλο αυτό το διάστημα έφτασε. Από σήμερα οι μετοχές του ΔΑΑ βρίσκονται στη διάθεση του επενδυτικού κοινού και μαζί με αυτές ολοκληρώνεται μια Δημόσια Προσφορά-ορόσημο για την ελληνική αγορά. Ευχαριστώ θερμά όλους εκείνους οι οποίοι εργάστηκαν για αυτή την επιτυχία καθώς και την επενδυτική κοινότητα για την εντυπωσιακή της συμμετοχή και την ισχυρή εμπιστοσύνη στην εταιρεία και τα αναπτυξιακά μας σχέδια.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ