Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Δώρο Πάσχα: Έως την Τρίτη η πληρωμή του – Τι πρέπει να δηλώσουν οι εργοδότες [Έγγραφο]

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντίστροφη μέτρηση για την πληρωμή του Δώρου Πάσχα, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή σύμβασης το δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου αναμένουν έως τις 30 Ιουνίου να τους καταβληθεί στο ακέραιο το ποσό από τον εργοδότη τους.

Στη συνέχεια, ο εργοδότης θα πρέπει να υποβάλλει ειδικό έντυπο στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ, προκειμένου το κράτος να του πιστώσει το σκέλος που αναλογεί  στην  κρατική επιδότηση.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος με μισθό 1.200 ευρώ δικαιούται Δώρο Πάσχα 625 ευρώ. Ο εργαζόμενος θα πρέπει να πληρωθεί από την επιχείρηση όλο το Δώρο και στη συνέχεια ο εργοδότης θα λάβει την επιδότηση των 104 ευρώ για το τμήμα του Δώρου που καλύπτει το κράτος.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις ΑΔΠ τον Μάρτιο βγήκαν σε αναστολή σύμβασης 775.000 εργαζόμενοι, ενώ τον Απρίλιο 936.000 εργαζόμενοι. Όλοι αυτοί δικαιούνται το Δώρο Πάσχα στο τέλος του μήνα, εκτός ίσως από ορισμένους που το έλαβαν εμπρόθεσμα, αφού οι εργοδότες τους επέλεξαν να το καταβάλουν τον Απρίλιο.

Η αγωνία κορυφώνεται, καθώς δεν είναι λίγοι οι εργοδότες που δηλώνουν ότι αδυνατούν να το καταβάλουν λόγω της κρίσης του κορονοιού, με τις καταγγελίες που φθάνουν στις συνδικαλιστικές οργανώσεις να πληθαίνουν.

Η φετινή «περιπέτεια» με το Δώρο Πάσχα αναμένεται να λάβει τέλος στις 30 Ιουνίου για τους εργαζόμενους και εντός Ιουλίου για τους εργοδότες. Πάντως, μεγάλη μερίδα εργαζομένων ανησυχεί, καθώς αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της καθημερινότητας.

Έως τις 10 Ιουλίου η συμπλήρωση του ειδικού εντύπου στην ΕΡΓΑΝΗ

Στο μεταξύ έχει προστεθεί ειδικό έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων-Εργοδοτών για το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020, για το οποίο βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός».

Όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση, για την πληρωμή προς τους εργοδότες του επιδόματος εορτών Πάσχα, για το οποίο βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, οι εργοδότες υποβάλλουν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ», από την 1η Ιουλίου 2020 έως τις 10 Ιουλίου 2020, το έντυπο «Υπεύθυνη Δήλωση Επιχειρήσεων-Εργοδοτών για το επίδομα εορτών Πάσχα έτους 2020, για το οποίο βαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός», δηλώνοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία, ήτοι τα στοιχεία της επιχείρησης, τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού τους (IBAN), τα στοιχεία των εργαζομένων τους, καθώς και το ποσό του επιδόματος εορτών Πάσχα 2020 (μικτές αποδοχές εργαζομένου και αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές και κρατήσεις) που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης εκάστου μισθωτού και το οποίο καλύπτεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΕΡΓΑΝΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ