Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

“Ανεβαίνει” η τιμή του ρεύματος – Πώς αντιμετωπίζει η Ελλάδα την ακρίβεια

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαντική αύξηση στα 312,67 ευρώ ανά μεγαβατώρα σημειώνει η τιμή του ρεύματος στην ελληνική αγορά, στις 22-6-2022, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της προημερήσιας αγοράς του Χρηματιστηρίου Ενέργειας.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές. Ενδεικτικά η τιμή στη Γερμανία διαμορφώνεται στα 323,34 ευρώ, στη Γαλλία 383,14 ευρώ, στην Ιταλία 369,07 ευρώ, στην Αυστρία 343,94 ευρώ.

Η άνοδος των τιμών αποδίδεται στην ανησυχία που επικρατεί στην αγορά σε σχέση με τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Στην Ελλάδα η άνοδος αποδίδεται και στην αύξηση της ζήτησης λόγω της αναμενόμενης ανόδου της θερμοκρασίας (368 γιγαβατώρες αύριο από 334 σήμερα) και στη μείωση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών που θα καλύψουν αύριο το 22,2% της ζήτησης έναντι 27,2% σήμερα.

 

Μέτρα αξίας 8,4 δισ. από την κυβέρνηση

Από την αρχή του χρόνου, τα μέτρα για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους έχουν φτάσει ήδη στα 7,791 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η καθαρή επιβάρυνση για τον προϋπολογισμό φτάνει τα 2,603 δισ. ευρώ, αφού τα υπόλοιπα θα συνεισφέρει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Το μεγαλύτερο μέρος, 6,038 δισ. ευρώ, αφορά την επιδότηση του ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Επιπλέον επιβαρύνεται ο προϋπολογισµός από τα µέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση για την επιδότηση της βενζίνης και του ντίζελ το προσεχές τρίµηνο, εξαντλώντας σχεδόν το περιθώριο που έδωσαν τα αυξηµένα κατά 362 εκατ. ευρώ φορολογικά έσοδα του Μαΐου. Συνολικά, τα µέτρα της κυβέρνησης για την αντιµετώπιση του ενεργειακού κόστους και των ανατιµήσεων και τη στήριξη των ευάλωτων οµάδων από την αρχή του χρόνου, έφτασαν στο δυσθεώρητο ύψος των 8,441 δισ. ευρώ, εκ των οποίων –ευτυχώς– το µεγαλύτερο µέρος, πάνω από 5 δισ. ευρώ, καλύπτει το Ταµείο Ενεργειακής Μετάβασης και δεν επιβαρύνει το έλλειµµα. Το καθαρό κόστος για τον προϋπολογισµό, ωστόσο, παραµένει υψηλό, φτάνοντας τα 3,228 δισ. ευρώ, πάνω από 1,5% του ΑΕΠ.

Υψηλόβαθµη πηγή του υπουργείου Οικονοµικών διαβεβαίωνε, πάντως, χθες ότι ο προϋπολογισµός, ακόµη και µετά τα νέα µέτρα, βρίσκεται εντός του στόχου του Προγράµµατος Σταθερότητας για πρωτογενές έλλειµµα 2% του ΑΕΠ. Το τι θα γίνει στο µέλλον, συνέχιζε η ίδια πηγή, θα αποφασιστεί αξιολογώντας την κατάσταση µήνα µήνα. Οπως είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας, «ανταποκρινόµαστε στις προκλήσεις για µια ακόµη φορά, αξιοποιώντας τη συνετή εκτέλεση του προϋπολογισµού».

 

 

[Με πληροφορίες από eea.gr και Καθημερινή]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ