Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Έρχεται «καταιγίδα» δικαστικών επιδόσεων για πλειστηριασμούς

Δημοσιεύθηκε

στις

Καταιγισμός επιδόσεων για διενέργεια πλειστηριασμών αναμένεται το αμέσως προσεχές διάστημα, σηματοδοτώντας το τέλος της γενικευμένης ασυλίας που χορηγήθηκε οριζόντια στους οφειλέτες λόγω της πανδημικής κρίσης.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του insider.gr, η κινητικότητα σε επίπεδο προδικασίας για τη διενέργεια γόνιμων πλειστηριασμών από τον Σεπτέμβριο έχει «χτυπήσει κόκκινο» τις τελευταίες ημέρες, με τους αριθμούς να κάνουν λόγο για 1.500 – 2.000 επιδόσεις σε μηνιαία βάση από καθεμία τράπεζα/εταιρεία διαχείρισης. Το νούμερο αυτό εκτιμάται ότι θα αυξηθεί, προμηνύοντας «καταιγίδα» επιδόσεων από τους δικαστικούς επιμελητές, η οποία θα θέσει σε πλήρη εφαρμογή τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης για την είσπραξη οφειλών, συμπεριλαμβάνοντας και το εργαλείο των ρευστοποιήσεων.

Η μεγάλη πλειοψηφία των προδικαστικών ενεργειών θα οδηγήσει σε γόνιμους πλειστηριασμούς. Όπως υπολογίζεται, μόνο το 20% των ενδίκων μέσων που αναμένεται να ασκηθούν από τους οφειλέτες, θα καταφέρουν να δώσουν «ομπρέλα» από την «καταιγίδα» των επερχόμενων πλειστηριασμών.  Η επερχόμενη «καταιγίδα» θα είναι αναπόφευκτη, καθώς εντός μικρότερου χρονικού διαστήματος, οι επισπεύδοντες θα «αθροίσουν» πλειστηριασμούς ώστε να καλύψουν απώλειες στις ανακτήσεις οφειλών που επήλθαν από το πολύμηνο γενικευμένο «πάγωμα» των πλειστηριασμών.

Σημειώνεται ότι οι ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων για τις ανακτήσεις οφειλών έχουν ένα μέσο ποσοστό συμβολής γύρω στο 30% στα business plans που έχουν καταρτίσει οι εταιρείες διαχείρισης. Το ποσοστό αυτό μηδένισε εξαιτίας του ότι όλο το προηγούμενο διάστημα δεν έγιναν πλειστηριασμοί ούτε για προφανείς περιπτώσεις στρατηγικών κακοπληρωτών, με μεγάλη ακίνητη περιουσία και μεγάλα χρέη που δεν δημιουργήθηκαν εξαιτίας της πανδημικής κρίσης, αλλά προϋπήρχαν αυτής. Κατόπιν αυτού, ο βηματισμός των πλειστηριασμών θα επιταχυνθεί αναγκαστικά, φτάνοντας ταχύτερα και σε μικρότερες οφειλές.

Οι πρώτοι πλειστηριασμοί αναμένονται ήδη από τον μήνα αυτόν. Θα αφορούν όσους οφειλέτες είτε έχουν ασκήσει τα ένδικα μέσα που δικαιούνταν και είχε βγει σχετική απόφαση που δεν ενεργοποιήθηκε λόγω της αναστολής των πλειστηριασμών στις 6 Νοεμβρίου 2020, είτε δεν προχώρησαν σε ένδικα μέσα.

Η ουσιαστική έναρξη των πλειστηριασμών, πάντως, αναμένεται τον Σεπτέμβριο, παρά το ότι από 14 Μαΐου «ξεπαγώνουν» οι πλειστηριασμοί, συμπεριλαμβάνοντας από την 1η Ιουνίου και τους κορονόπληκτους οφειλέτες. Το ενισχυμένο «μπαλόνι» προστασίας μέχρι τον Σεπτέμβριο προσφέρει το συνταγματικό δικαίωμα των οφειλετών να προσφύγουν κατά των πλειστηριασμών, ασκώντας ανακοπή και παρατείνοντας τις διαδικασίες κατά 45 ημέρες. Παράλληλα ο απαγορευτικός για πλειστηριασμούς μήνας Αύγουστος, μεταθέτει επιπλέον κατά 31 ημέρες τη διενέργεια πλειστηριασμών.

Επιπλέον σημειώνεται ότι οι διατάξεις του πρόσφατου νόμου με τον οποίο το «πάγωμα» των πλειστηριασμών οριοθετήθηκε μέχρι τις 13 Μαΐου και τις 31 Μαΐου ειδικά για τους πληττόμενους από την πανδημική κρίση, ορίζουν ότι για τους πλειστηριασμούς που έχουν ματαιωθεί από τις 7 Νοεμβρίου του 2020 έως τις 13 Μαΐου 2021, η διενέργεια πλειστηριασμού δεν μπορεί να γίνει νωρίτερα από τις 16 Ιουλίου. Πηγή: insider.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ