Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Τα νέα νομίσματα με το πορτραίτο του Βασιλιά Καρόλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Παρουσιάστηκαν από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο του Ηνωμένου Βασιλείου (Royal Mint) τα νέα νομίσματα της χώρα με το πορτραίτο του βασιλιά Καρόλου.

Αρχικά, η εικόνα του βασιλιά Καρόλου θα παρουσιάζεται μόνο στο νόμισμα των 50 πενών, το οποίο θα κυκλοφορήσει από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με το Sky News.

Όπως συνηθίζεται, το πρόσωπό του είναι στραμμένο προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που κοιτάζει το πρόσωπο της μητέρας του στα νομίσματα όπου αυτή απεικονίζεται: ο Κάρολος κοιτάζει προς τα αριστερά και η Ελισάβετ προς τα δεξιά. Σε αντίθεση με τις βασίλισσες, ο βασιλιάς στα νομίσματα δεν φοράει στέμμα.

Στο περίγραμμα των νομισμάτων θα υπάρχει η επιγραφή: «:: CHARLES III :: D :: G :: REX :: F :: D ::» δηλαδή «Charles III, Dei Gratia Rex, Fidei Defensor». Από τα λατινικά αυτό μεταφράζεται σε «Βασιλιάς Κάρολος Γ’, με τη Χάρη του Θεού, Υπερασπιστής της Πίστης». Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι σε αντίθεση με προκατόχους του, χρησιμοποιήθηκε το αγγλικό όνομα του Καρόλου («Charles») και όχι το λατινικό («Carolus»).

Το πορτραίτο του Καρόλου που θα εμφανίζεται στα νομίσματα φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Μάρτιν Τζένινγκς. «Είναι το μικρότερο έργο που έχω δημιουργήσει, αλλά αισθάνομαι τιμή που θα το κρατήσουν και θα το δουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο για αιώνες», δήλωσε ο ίδιος.

Τα υπόλοιπα νομίσματα (από τη 1 πένα έως τις 2 λίρες), που θα φέρουν το ίδιο πορτραίτο του Καρόλου, θα κυκλοφορήσουν από τις αρχές του νέου έτους.

Από την άλλη πλευρά του νομίσματος των 50 πενών, υπάρχει το βασιλικό εθνόσημο: μέσα σε τέσσερις ασπίδες βρίσκονται τα τρία λιοντάρια, το εραλδικό έμβλημα της Αγγλίας, ο εφορμών λέων της Σκωτίας και μία άρπα για την Ιρλανδία.

Ανάμεσά τους, βρίσκονται τέσσερα φυτά – εμβλήματα για τα έθνη που αποτελούν το Ηνωμένο Βασίλειο: το τριαντάφυλλο, το γαϊδουράγκαθο, το τριφύλλι και το πράσο.

Στη μέση βρίσκεται ένα σχέδιο που χρησιμοποιήθηκε για το βασιλικό στέμμα της Ελισάβετ το 1953, το οποίο είχε δημιουργηθεί τότε προς τιμήν τη στέψη της.

Αναμνηστικό νόμισμα των 5 λιρών

Το πορτραίτο του Καρόλου θα εμφανίζεται και στη μια πλευρά ενός νέου αναμνηστικού των 5 λιρών, ενώ από την άλλη πλευρά θα εμφανίζονται δύο πορτραίτα της Ελισάβετ: ένα σε νεαρή ηλικία και ένα σε μεγαλύτερη.

 

 

Και τα δύο νομίσματα – των 50 πενών και των 5 λιρών – θα είναι διαθέσιμα για αγορά από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο στις αρχές του Οκτώβρη.

Τα νομίσματα που φέρουν την εικόνα της Ελισάβετ θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν κανονικά.

Όσον αφορά στα χαρτονομίσματα με τη μορφή του Καρόλου, αυτά καθυστερούν ακόμα, καθώς αναμένεται να κυκλοφορήσουν από το 2024.

 

 

[Πηγή: kathimerini.gr]

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ