Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

Σενάρια για βέτο Ερντογάν στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ειδικοί αναλυτές προτείνουν στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να θέσει βέτο στην αποδοχή Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ότι η Τουρκία θα έπρεπε να θέσει βέτο στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ώστε να αποφύγει ρίσκα για τη δική της ασφάλεια, υποστηρίζει ο πολιτικός επιστήμονας και οικονομολόγος, Αϊντίν Σεζέρ όπως αναφέρει το Tass.

«Δεν πιστεύω ότι η Τουρκία θα θέσει τελικά βέτο για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ» τονίζει, σημειώνει όμως πως: «Ίσως να προσπαθήσει όμως να καθυστερήσει αυτή την εξέλιξη, όμως φαίνεται πως ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει τη δύναμη να πάει κόντρα στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ»

Το Tass υποστηρίζει ακόμα ότι η κοινή γνώμη της Τουρκίας αντιτίθεται κυρίως στην ένταξη της Σουηδίας, κυρίως λόγω της «υποστήριξης της Στοκχόλμης» στο Κόμμα Εργατών του Κουρδιστάν, το PKK το οποίο στην Τουρκία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση.

«Υπό αυτό το πρίσμα, διάφοροι κύκλοι πιστεύουν ότι η Τουρκία θα έπρεπε να ασκήσει βέτο για την ένταξη της Σουηδίας. Πιστεύω ακόμα πως μια τέτοια κίνηση θα αποσοβούσε κινδύνους και για την ίδια της ασφάλεια της Τουρκίας» ανέφερε ο Σεζέρ.

Η συζήτηση για την ένταξη της Φινλανδίας έχει ξεκινήσει από νωρίς τον Απρίλιο. Όπως τόνισε η πρόεδρος της χώρας η πιθανή ένταξη της χώρας της στο ΝΑΤΟ, δεν στρέφεται εναντίον άλλων κρατών, αλλά θέλει μόνο να ενισχύσει την ασφάλεια της χώρας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ