Ελάτε στην παρέα μας

Κόσμος

Εισβολή στην Ουκρανία: Ανησυχία για τις απειλές της Ρωσίας στη Δύση και η παρέμβαση Ντράγκι

Δημοσιεύθηκε

στις

Με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, το Ελσίνκι ετοιμάζεται πλέον να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αποκηρύσσοντας κάθε έννοια «φινλανδοποίησης».

Η πρόθεση της Φινλανδίας για «ένταξη στο ΝΑΤΟ χωρίς καθυστέρηση» ανοίγει το δρόμο για μια ιστορική επέκταση της Συμμαχίας που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα σοβαρό πλήγμα στη Ρωσία και τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς πλέον αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία τελικά οδηγεί στο αντίθετο αποτέλεσμα ως προς μία εκ των βασικών επιδιώξεων του Ρώσου προέδρου: της διακοπής της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

«Η Φινλανδία θα πρέπει να υποβάλλει αίτηση για να ενταχθεί στην στρατιωτική συμμαχία του NATO».

Αυτό ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους ο πρόεδρος της χώρας Σάουλι Νιινίστο και η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν, σε μια μεγάλη πολιτική στροφή που πυροδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Το να είναι μέλος του ΝΑΤΟ θα ενίσχυε την ασφάλεια της Φινλανδίας. Ως μέλος του ΝΑΤΟ, η Φινλανδία θα ενίσχυε την συμμαχία στο σύνολό της. Η Φινλανδία πρέπει να αιτηθεί χωρίς καθυστέρηση ένταξη στο NATO», αναφέρουν ο Νιινίστο και η Μάριν στην κοινή δήλωσή τους.

«Ελπίζουμε ότι τα βήματα σε εθνικό επίπεδο που χρειάζονται ακόμη για να ληφθεί η απόφαση αυτή θα γίνουν γρήγορα εντός των επόμενων λίγων ημερών», προσθέτουν.

Είθισται η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο της Φινλανδίας να θέτουν πιστά σε εφαρμογή τις δηλώσεις του εκάστοτε προέδρου της χώρας.

Φινλανδός ΥΠΕΞ: H ένταξή μας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια στη Βαλτική

Από την πλευρά του ο ΥΠΕΞ της Φινλανδίας, Πέκα Χάβιστο, δήλωσε αμέσως μετά η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία, αλλά και την ασφάλεια στη Βαλτική.

«Αν η Φινλανδία αποφασίσει να υποβάλει αίτημα, η ένταξη της Φινλανδίας θα ενίσχυε στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της περιφέρειας της Βαλτικής Θάλασσας και της βόρειας περιοχής της Ευρώπης», δήλωσε ο Χααβίστο, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές μέσω βιντεοσύνδεσης.

«Είμαστε πεπεισμένοι πως η Φινλανδία θα φέρει προστιθέμενη αξία στο ΝΑΤΟ. Η πολεμική ισχύς των αμυντικών δυνάμεών μας είναι 280.000 στρατιώτες και η εκπαιδευμένη εφεδρεία είναι 900.000 άνδρες και γυναίκες», πρόσθεσε.

ΗΠΑ: Στήριξη σε Φινλανδία και Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Λευκός Οίκος γνωστοποίησε σήμερα ότι θα στηρίξει κάθε κίνηση από Φινλανδία και Σουηδία για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

«Θα στηρίζαμε ένα αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ από τη Φινλανδία ή/και τη Σουηδία εφόσον το υποβάλουν. Θα σεβαστούμε όποια απόφαση λάβουν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε δημοσιογράφους.

Οι απειλές της Ρωσίας σε ΝΑΤΟ και Φινλανδία – Σουηδία

Ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι διαμήνυσε ότι «αν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ θα μεταβληθούν εν μια νυκτί από ουδέτερες σε εχθρικές χώρες και σε στόχο για τη Ρωσία» και προειδοποίησε Στοκχόλμη και Ελσίνκι ότι αυτή η κίνησή τους «θα συνεπάγεται ορισμένες αντανακλαστικές κινήσεις από τη ρωσική πλευρά». Και πρόσθεσε ξεκάθαρα ότι «εάν υπάρχουν αποσπάσματα του ΝΑΤΟ σε αυτά τα εδάφη, αυτά τα εδάφη θα γίνουν στόχος —ή πιθανός στόχος— για ένα χτύπημα».

Αλλά και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε οργίλη ανακοίνωσή του τονίζει ότι προειδοποίησε την φινλανδική κυβέρνηση ότι «πρέπει να έχει επίγνωση της ευθύνης του και των συνεπειών μιας τέτοιας κίνησης» και τόνισε ότι «η Ρωσία θα αναγκαστεί να προβεί σε αντίποινα, τόσο στρατιωτικο-τεχνικού όσο και άλλου χαρακτήρα, προκειμένου να σταματήσει τη δημιουργία απειλών για την εθνική της ασφάλεια».

Με αφορμή τις δηλώσεις της ηγεσίας του Ελσίνκι, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σημείωσε ότι η ένταξη της Φινλανδίας στο NATO θα συνιστούσε «σίγουρα» απειλή για τη Ρωσία, τονίζοντας ότι «η διεύρυνση του Συμφώνου και η προσέγγιση του στα σύνορά μας δεν καθιστά τον κόσμο και την ήπειρό μας πιο σταθερό και πιο ασφαλή».

Διακοπή φυσικού αερίου

Εν μέσω αυτού του «εκρηκτικού» κλίματος, στα πιθανά «αντίποινα» και τις «απαντήσεις» από πλευράς Μόσχας ενδέχεται να είναι και η διακοπή της παροχής φυσικού αερίου στη Φινλανδία!

Φινλανδική εφημερίδα ανέφερε ότι η Ρωσία εκλαμβάνει ως απειλή την επικείμενη ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, γι’ αυτό και σε πρώτη φάση έχει ήδη προειδοποιήσει πως θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα «Iltalehti», οι πολιτικοί της Φινλανδίας έχουν προειδοποιηθεί για την κίνηση αυτή της Ρωσίας να κλείσει την παροχή φυσικού αερίου, επικαλούμενη μη κατονομασμένες πηγές

Παρέμβαση Ντράγκι: O Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι τάχθηκε υπέρ των διαπραγματεύσεων στο υψηλότερο επίπεδο, δηλώνοντας ότι για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει όλοι να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αρχής γενομένης από τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως γράφει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα La Repubblica, o Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «στο πλαίσιο αυτό, ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να τηλεφωνήσει στον Πούτιν».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός εξήγησε επίσης ότι πρέπει να ξαναρχίσουν επαφές σε όλα τα επίπεδα, «χωρίς να ξεχάσει, κανείς τι συνέβη -διότι αυτό είναι αδύνατον- αλλά και με την προοπτική να στρέψουμε το βλέμμα στο μέλλον».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ