Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

ΗΠΑ – Τζορτζ Φλόιντ: Επεισόδια έξω από τον Λευκό Οίκο – Νέα στοιχεία για τη δολοφονία του [Βίντεο]

Δημοσιεύθηκε

στις

Η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει στις ΗΠΑ. Ο τραγικός θάνατος του 46χρονου άνδρα λειτούργησε σαν τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και τα επεισόδια τείνουν να πάρουν την μορφή εξέγερσης. Νέα αποκάλυψη για το τι προηγήθηκε της δολοφονίας του 46χρονου από τον αστυνομικό Ντέρεκ Τσόβιν.

Το γεγονός ότι ο άτυχος Φλόιντ βιντεοσκοπήθηκε να παρακαλά για τη ζωή του, χωρίς να αντιστέκεται, τη στιγμή που ένας λευκός αστυνομικός, αδιαφορώντας για τις εκκλήσεις του ίδιου και των δεκάδων αυτοπτών μαρτύρων, συνέχιζε να του στερεί το οξυγόνο, συνέβαλε στη μαζική έκρηξη οργής.  Για την ακρίβεια, οι ταραχές που σημειώνονται τα τελευταία 24ωρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού θυμίζουν άλλες εποχές: τα τέλη της δεκαετίας του 1960 και συγκεκριμένα το 1967, όταν ξέσπασαν στο Ντιτρόιτ οι σοβαρότερες φυλετικές ταραχές στη νεότερη αμερικανική ιστορία.

«Φλέγονται» οι ΗΠΑ – Επεισόδια σε πολλές πόλεις

Μέσα στο Σαββατοκύριακο τα επεισόδια συνεχίστηκαν με αμείωτη ένταση. Μαζικές διαδηλώσεις, εμπρησμοί περιπολικών, αλλά και καταστημάτων και άσχετων αυτοκινήτων σε δεκάδες πόλεις. Ως απάντηση σ’ αυτές, ετέθη σε επιφυλακή η Εθνοφρουρά στη Μινεσότα για πρώτη φορά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και επεβλήθη απαγόρευση κυκλοφορίας«Δεν θα καλέσουμε μονάδες της Εθνοφρουράς επί του παρόντος», δήλωσε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Ρόμπερτ Ο’ Μπράιαν. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε, όμως, ότι έχει θέσει στρατιωτικές μονάδες σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών, σε περίπτωση που ζητηθεί η συνδρομή τους από τον κυβερνήτη της Μινεσότα. Τρία άτομα έχουν μέχρι τώρα χάσει τη ζωή τους, ενώ από το Λος Άντζελες ως το Μαϊάμι και το Σικάγο, η οργή ξεχειλίζει. Στην Ουάσιγκτον διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης φωνάζοντας «Οι ζωές των μαύρων μετρούν».

Λεηλασίες καταστημάτων αναφέρθηκαν στη Σάντα Μόνικα, παραθαλάσσια πόλη σε μικρή απόσταση από το Λος Άντζελες. Το απόγευμα της Κυριακής (τοπική ώρα), τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν πλάνα με ανθρώπους να ορμούν σε καταστήματα σε πεζόδρομο στη Σάντα Μόνικα. Αστυνομικοί έφθασαν επιτόπου και το πλήθος φάνηκε να σκορπίζει. Στο κέντρο του Λος Άντζελες ταυτόχρονα βρισκόταν σε εξέλιξη μαζική πορεία διαμαρτυρίας εναντίον του ρατσισμού.

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων το βράδυ της Κυριακής (τοπική ώρα· το πρωί της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) για να διαλύσει τους συμμετέχοντες σε διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού μπροστά στον Λευκό Οίκο, καθώς ξέσπασαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές της Ουάσινγκτον. Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πλακάτ και βάζοντας φωτιές, παρότι στην αμερικανική πρωτεύουσα έχει τεθεί σε εφαρμογή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατ’ εντολή της δημάρχου Μιούριελ Μπάουζερ.

Οι διαδηλωτές προτάσσουν το σύνθημα «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», τα τελευταία λόγια του Φλόιντ. Οι συγκρούσεις με την αστυνομία είναι ιδιαίτερα σφοδρές και οι συλλήψεις χιλιάδες. Ενδεικτικό της αστυνομικής καταστολής και αυθαιρεσίας είναι αυτό που συνέβη στη Νέα Υόρκη. Εκεί δύο περιπολικά έπεσαν πάνω στο συγκεντρωμένο πλήθος, ενώ δύο μέλη τηλεοπτικού συνεργείου του Reuters, που κάλυπταν τις ταραχές, τραυματίστηκαν από σφαίρες με καουτσούκ.

Νέο βίντεο από την σύλληψη – δολοφονία του

Ένα νέο βίντεο σχετικά με την υπόθεση της δολοφονίας του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Τσόβιν έρχεται στη δημοσιότητα προσφέροντας νέα στοιχεία για την υπόθεση που έχει συγκλονίσει τις ΗΠΑ προκαλώντας χάος και βία από διαδηλωτές και αστυνομικούς.

Το βίντεο που αποκάλυψε ο ακτιβιστής Σον Κινγκ έχει καταγράψει τι συνέβη πριν ο Φλόιντ να βρεθεί στο έδαφος και τον Τσόβιν να τον πνίγει με το γόνατό του για εννέα λεπτά.

Σύμφωνα με τον Κινγκένας από τους τέσσερις αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση φαίνεται να χτυπάει τον Φλόιντ ενώ αυτός ήταν ακόμα μέσα στο περιπολικό.

Στη συνέχεια ακολούθησε ο πνιγμός από τον Τσόβιν, ο οποίος πατούσε τον Φλόιντ στο λαιμό ακόμα και ενώ αυτός είχε χάσει τις αισθήσεις του. Υπενθυμίζεται ότι ο Τσόβιν έχει συλληφθεί και κατηγορείται για ανθρωποκτονία τρίτου βαθμού και από αμέλεια.

Το Σάββατο είχε δημοσιοποιηθεί άλλο ένα βίντεο που κατέγραψε από άλλη γωνία περαστικός με την μοιραία προσπάθεια των αστυνομικών να ακινητοποιήσουν τον 46χρονο Αφροαμερικανό.

Στο βίντεο φαίνονται τρεις αστυνομικοί να έχουν γονατίσει πάνω στον Φλόιντ ενώ αυτός ακούγεται να προσπαθεί να ανασάνει.

«Παρακαλώ, παρακαλώ, αφήστε με να σηκωθώ» ικετεύει ο Φλόιντ τους αστυνομικούς λίγο πριν να χάσει τις αισθήσεις του.

«Παρακαλώ δεν μπορώ να ανασάνω. Με πονάει το στομάχι μου, με πονάει ο λαιμός μου. Δεν μπορώ να ανασάνω» προσπαθεί να ψελίσσει ο 46χρονος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ