Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Αυξάνεται από σήμερα ο μισθός σε 1,5 εκατ. μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα

Δημοσιεύθηκε

στις

Μικρή αύξηση στις καθαρές μηνιαίες αποδοχές 1,5 εκατ. μισθωτών πλήρους απασχόλησης του ιδιωτικού τομέα, φέρνει ο Ιούνιος.

Ο νόμος προβλέπει από 1η Ιουνίου την αφαίρεση 0,9 μονάδων από τον όγκο των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη και εργαζόμενου, που σήμερα φτάνουν αθροιστικά στο 40,56%  (15,75% για  τον εργαζόμενο και 24,81% για τον εργοδότη).

Η μείωση θα επιμεριστεί κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργοδότες και 0,42 για τους εργαζόμενους, κάτι που σημαίνει αυξήσεις καθαρών αποδοχών που ξεκινούν από 2,73 ευρώ για όσους πληρώνονται με τον κατώτατο μισθό και φτάνουν έως και τα 27,3 ευρώ τον μήνα για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα.

Αντίστοιχα, η ελάφρυνση για τους εργοδότες ξεκινά από τα 3,12 ευρώ για τον κατώτατο μισθό και κλιμακώνεται έως και τα 31,2 ευρώ για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ το μήνα.

Συνεπώς, μισθωτός με απολαβές 1.000 ευρώ, κερδίζει 4,2 ευρώ το μήνα από την μείωση των ασφαλιστικών του κρατήσεων, ενώ ο εργοδότης του γλυτώνει 4,8 ευρώ.

Απομείωση του μη μισθολογικού κόστους

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών είναι το πρώτο βήµα στην προσπάθεια αποµείωσης του µη µισθολογικού κόστους, που προωθεί η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα εξαγγείλει νέα γενναία μείωση ασφαλιστικών εισφορών από 1-1-2021, καθώς με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως θα υπάρχει αμοιβαίο και άμεσο όφελος και για τον εργοδότη, αλλά και για τον εργαζόμενο μέσω της αύξησης του μισθού του.

Με την αφαίρεση των 0,90 ποσοστιαίων µονάδων φέτος, το µη µισθολογικό κόστος µειώνεται κατά 2,21%, καθώς το συνολικό ασφάλιστρο του βασικού πακέτου κάλυψης πέφτει από 40,56% σε 39,66%. Η µείωση προκύπτει από τις εισφορές υπέρ ΟΑΕ∆ (κλάδος ανεργίας και κοινωνικής πολιτικής).

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όσοι ενταχθούν στο νέο πρόγραµµα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ και έχουν απολαβές υψηλότερες του κατώτατου μισθού, η µείωση των καθαρών αποδοχών λόγω της µείωσης του ωραρίου απασχόλησης θα εξαφανίσει την ωφέλεια από τη µείωση εισφορών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ