Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Εισβολή στην Ουκρανία: Η Ευρώπη «βλέπει» ανασύνταξη των Ρώσων και όχι απόσυρση – «Θετικά σημάδια» στις συνομιλίες από Ζελένσκι

Δημοσιεύθηκε

στις

«Η Ρωσία ανασυντάσσει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία, δεν τα αποσύρει», τόνισε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Κέιτ Μπέντινγκφιλντ, σχολιάζοντας τις μετακινήσεις ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος.

Το Πεντάγωνο ανέφερε πως η Ρωσία άρχισε να μετακινεί έναν μικρό αριθμό στρατευμάτων της μακριά από τις θέσεις τους στα περίχωρα της ουκρανικής πρωτεύουσας, σημειώνοντας πως εκλαμβάνεται περισσότερο ως αναδιάταξη δυνάμεων παρά ως υποχώρηση ή απόσυρση.

«Υπήρξε κάποια μετακίνηση ορισμένων ρωσικών μονάδων μακρύτερα από το Κίεβο την τελευταία ημέρα; Ναι, έτσι πιστεύουμε. Πρόκειται για μικρό αριθμό», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι κατά την ενημέρωση δημοσιογράφων.

«Ωστόσο, πιστεύουμε ότι είναι μια αναδιάταξη, όχι μια πραγματική απόσυρση, ενώ θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μια ενδεχόμενη μεγάλη επίθεση κατά άλλων περιοχών της Ουκρανίας. Δεν σημαίνει ότι η απειλή για το Κίεβο έχει τελειώσει».

Ζελένσκι: Θετικά σημάδια στις συνομιλίες με τη Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι υπήρξαν θετικά σημάδια στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών Κιέβου και Μόσχας που διεξήχθησαν στην Τουρκία, συμπληρώνοντας από την άλλη ότι δεν μπορούν να «πνίξουν» τις εκρήξεις από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο Ζελένσκι τόνισε πως το Κίεβο δεν βλέπει τον λόγο να πιστέψει τα λόγια των ρώσων διαπραγματευτών και ότι η Ουκρανία μπορεί να εμπιστευτεί μόνο «χειροπιαστά αποτελέσματα» που τυχόν προκύψουν από αυτές τις συνομιλίες, καταδεικνύοντας τη δυσπιστία του αναφορικά με τις προθέσεις της Μόσχας.

Παράλληλα, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Κρεμλίνου για «περιορισμό» των στρατιωτικών επιχειρήσεων, ανέφερε πως «η κατάσταση δεν έχει γίνει ευκολότερη» στην Ουκρανία.

Τέλος, αναφερόμενος στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος της Ρωσίας, ο ουκρανός πρόεδρος σημείωσε ότι η άρση τους μπορεί να εξεταστεί μόνο μετά το τέλος του πολέμου.

Μπορέλ: Βομβαρδίστηκε γραφείο της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Γραφείο της Συμβουλευτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μεταρρύθμιση του τομέα της μη στρατιωτικής ασφάλειας στην Ουκρανία (EUAM) στη Μαριούπολη της Ουκρανίας υπέστη επίθεση από το πυροβολικό του ρωσικού στρατού, στηλίτευσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, ο Τζουζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με τον Ισπανό, η EUAM «έλαβε αξιόπιστες πληροφορίες ότι το γραφείο της στη Μαριούπολη χτυπήθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό», με αποτέλεσμα «να υποστεί μεγάλη ζημιά». «Πάντως κανένα μέλος ή συμβασιούχος της αποστολής δεν τραυματίστηκε».

«Καταδικάζουμε σθεναρά την επίθεση αυτή, όπως και οποιαδήποτε επίθεση που βάζει στο στόχαστρο άμαχους ή πολιτικές υποδομές», πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ).

«Απαιτούμε η Ρωσία να σταματήσει αμέσως τη στρατιωτική επίθεσή της και να αποσύρει άνευ όρων όλες τις δυνάμεις και τον στρατιωτικό εξοπλισμό της από όλη την επικράτεια της Ουκρανίας, όπως καλούν ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο» της Χάγης, πρόσθεσε ο κ. Μπορέλ.

Σε «χιλιάδες» υπολογίζει ο ΟΗΕ τους άμαχους που βρήκαν τον θάνατο στη Μαριούπολη

Χιλιάδες πολίτες μπορεί να έχασαν τη ζωή τους στην πολιορκημένη Μαριούπολη από την έναρξη του πολέμου πριν από τέσσερις εβδομάδες, δήλωσε στο Reuters η επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, δίνοντας μια πρώτη εκτίμηση για τους νεκρούς μεταξύ του άμαχου πληθυσμού.

Σχεδόν 5.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 210 παιδιά, έχουν σκοτωθεί στη Μαριύπολη από τότε που τα ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να την πολιορκούν, πριν από έναν μήνα, υποστήριξε χθες Δευτέρα ο εκπρόσωπος του δημάρχου Βαντίμ Μποϊτσένκο. Σύμφωνα με τον ίδιο, το 90% των κτιρίων στη Μαριούπολη έχει υποστεί ζημιές και το 40% έχει καταστραφεί, μεταξύ αυτών νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία και εργοστάσια.

«Πιστεύουμε όντως ότι μπορεί να είναι χιλιάδες οι θάνατοι αμάχων στη Μαριούπολη», είπε σε μια διαδικτυακή συνέντευξη στο Reuters η Ματίλντα Μπόγκνερ, επικεφαλής της αποστολής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία, η οποία αναπτύσσει περίπου 60 παρατηρητές. Διευκρίνισε ότι δεν έχει κάποια ακριβή εκτίμηση, αλλά ότι εξακολουθεί να συγκεντρώνει περισσότερες πληροφορίες.

Τοπικοί αξιωματούχοι, επικαλούμενοι αυτόπτες μάρτυρες, εκτίμησαν την περασμένη εβδομάδα ότι 300 άνθρωποι σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό της 16ης Μαρτίου του θεάτρου της Μαριούπολης, όπου είχαν βρει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι.

Μέχρι σήμερα, το γραφείο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είχε επιβεβαιώσει 1.179 θανάτους πολιτών και τον τραυματισμό 1.860 άλλων σε όλη την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, εν μέσω καθυστερήσεων στην υποβολή αναφορών εξαιτίας των εχθροπραξιών.

Την περασμένη εβδομάδα η Μπόγκνερ είχε δηλώσει σε σχετική ενημέρωση ότι παρατηρητές του ΟΗΕ είχαν λάβει πολλές πληροφορίες για μαζικούς τάφους στη Μαριούπολη, συμπεριλαμβανομένου ενός που φέρεται να έχει 200 πτώματα.

«Όσον αφορά στους μαζικούς τάφους, αποφασίσαμε πως πλέον θα τους αποκαλούμε “ αυτοσχέδιους τάφους”», ανέφερε η Μπόγκνερ, εξηγώντας πως ο όρος «μαζικοί τάφοι» συνήθως υποδηλώνει θύματα ενός εγκλήματος (σ.σ. στη συγκεκριμένη περίπτωση εγκλήματος πολέμου), ενώ στη Μαριούπολη αφορούν θανάτους από μια σειρά αιτίων, όπως είπε.

Οι απώλειες αμάχων εξαιτίας του ρωσικών πυρών εκτιμάται πως αποτελούν ένα «αρκετά μικρό τμήμα» των σορών μέσα στους «αυτοσχέδιους τάφους» που ανοίχτηκαν σε πάρκα και κήπους, δήλωσε.

Ορισμένοι άνθρωποι που πέθαναν από φυσικά αίτια δεν μεταφέρθηκαν ποτέ σε νεκροτομεία ή μεμονωμένους τάφους εξαιτίας των εχθροπραξιών, ενώ πολλοί άρρωστοι δεν έφθασαν ποτέ σε γιατρούς για να τους περιθάλψουν, συμπλήρωσε η Μπόγκνερ.

Ο Ρόμπερτ Μαρντίνι, γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, δήλωσε νωρίτερα σήμερα στο Reuters πως δεν είχε «πληροφόρηση από πρώτο χέρι» σχετικά με τα θύματα του βομβαρδισμού στο θέατρο της Μαριούπολης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ