Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Εισβολή στην Ουκρανία: Εντός του Αζοφστάλ οι Ρώσοι -Κορυφαίο στέλεχος του Κρεμλίνου πήγε στη Μαριούπολη

Δημοσιεύθηκε

στις

Κατάπαυση του πυρός ανακοίνωσε η Ρωσία το βράδυ της Τετάρτης για το Άζοφσταλ μετά από σφυροκόπημα ημερών, ενώ σήμερα, Πέμπτη 5 Μαΐου, αναμένεται η διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων με σκοπό την απομάκρυνση αμάχων. Προβλήματα στις σιδηροδρομικές μεταφορές από τις ρωσικές επιθέσεις, κορυφαίο στέλεχος του Κρεμλίνου πήγε στη Μαριούπολη.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας θα ανοίξουν ανθρωπιστικό διάδρομο από τις 08.00 έως τις 18.00 ώρα Μόσχας στις 5, 6 και 7 Μαΐου από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου χαλυβουργίας Azovstal για ν’ απομακρυνθούν άμαχοι» ανέφερε μεταξύ άλλων το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ένας πρώην εργαζόμενος στο εργοστάσιο φέρεται να υπέδειξε στους Ρώσους τις υπόγειες σήραγγες στο Azovstal μέσω των οποίων εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις. «Οι Ρώσοι στρατιώτες εισέβαλαν στις υπόγειες οχυρώσεις του Azovstal από έναν προδότη», ανέφερε συγκεκριμένα ο σύμβουλος του Υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Γκεραστσένκο.

«Ο ρωσικός στρατός βρήκε έναν προδότη μεταξύ των πρώην εργαζομένων του εργοστασίου, έναν ηλεκτρολόγο, ο οποίος τους έδειξε μυστικές υπόγειες διόδους κάτω από το έδαφος του εργοστασίου» σημείωσε ο Γκεραστσένκο, ο οποίος υποσχέθηκε ότι «ο προδότης θα λάβει σίγουρα τη σφαίρα του»

 

Προβλήματα στις σιδηροδρομικές μεταφορές από τις ρωσικές επιθέσεις

Εξάλλου, οι επιθέσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας εναντίον του συστήματος των σιδηροδρομικών μεταφορών έχουν προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία του, ανακοίνωσε η δημόσια επιχείρηση των Ουκρανικών Σιδηροδρόμων.

Περίπου είκοσι δρομολόγια μεγάλων αποστάσεων εκτελούνται με καθυστερήσεις ως και 12 ωρών, σύμφωνα με την εκτίμηση της δημόσιας επιχείρησης.

«Η Ρωσία προσπαθεί να καταστρέψει τις επιμελητειακές γραμμές μας διότι δεν μπορεί να μας νικήσει στα πεδία των μαχών», υποστήριξε ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου, ο Αντρίι Γέρμακ, μέσω Telegram και επιβεβαίωσε ότι έγινε επίθεση σε σιδηροδρομική εγκατάσταση στην πόλη Ντνίπρο.

Βίντεο που μεταφορτώθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αλλά είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο, δείχνουν πως γέφυρα που συνέδεε τις δύο όχθες του Δνείπερου ποταμού χτυπήθηκε και σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, η κυκλοφορία των συρμών έχει διακοπεί.

Η Ρωσία εκτιμάται ότι πλήττει το σύστημα των σιδηροδρόμων για να εμποδίσει τη μεταφορά όπλων τα οποία στέλνουν χώρες της Δύσης στην Ουκρανία. Το βράδυ της Τετάρτης αναφέρθηκαν ρωσικά πυραυλικά πλήγματα σε διάφορες περιοχές της Ουκρανίας, ιδίως στις πόλεις Μικολάιφ, Κίεβο, Ζαπορίζια και Τσερκάσι.

Διάσωση αμάχων από τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις

Ακόμη 344 άνθρωποι διασώθηκαν από τη Μαριούπολη και άλλες πόλεις, ανακοίνωσε η κυβέρνηση στο Κίεβο. Γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στη Ζαπορίζια, πόλη ελεγχόμενη από τον ουκρανικό στρατό, ανέφερε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιρίνα Βέρεστσουκ.

«Είναι ακόμα μια μικρή νίκη για εμάς», ανέφερε μέσω Telegram η κυρία Βέρεστσουκ, ευχαριστώντας τον ΟΗΕ και τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού για τη συμβολή τους.

Οι άνθρωποι που διασώθηκαν έφυγαν την Τετάρτη από τη Μαριούπολη, τη Μάνχους, την Μπερντιάνσκ, την Τοκμάκ και τη Βασίλιφκα. Δεν είναι σαφές πόσοι εξ αυτών είχαν βρει καταφύγιο στα υπόγεια του Αζοφστάλ στη Μαριούπολη.

Κορυφαίο στέλεχος του Κρεμλίνου πήγε στη Μαριούπολη

Από κει και πέρα, ο Σεργκέι Κιριένκο, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Κρεμλίνου, επισκέφθηκε χθες το λιμάνι της Μαριούπολης, που έχει καταληφθεί σχεδόν εξ ολοκλήρου από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, ανακοίνωσε ο ηγέτης των φιλορώσων αυτονομιστών Ντένις Πουσίλιν μέσω Telegram.

Ο κ. Κιριένκο, πρώην πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, είναι αρμόδιος για εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις στη ρωσική προεδρία. Επισκέφθηκε τη χαλυβουργία Ίλιτς και το λιμάνι της Μαριούπολης, κατά τον κ. Πουσίλιν.

Ο Κιριένκο και ο γενικός γραμματέας του κόμματος Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Αντρέι Τούρτσακ, επισκέφθηκαν εκτός από τη Μαριούπολη και την πόλη Βολνοβάχα.

Σύμφωνα με τον Ντένις Πουσίλιν, η επίσκεψη των απεσταλμένων του Κρεμλίνου σημαίνει για τους πολίτες της αυτοανακηρυγμένης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ