Ελάτε στην παρέα μας

Βύρωνα

Τα παιδιά γνώρισαν την ιστορία της γειτονιάς τους

Δημοσιεύθηκε

στις


Την ευκαιρία να γνωρίσουν τη σπουδαία ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά  της γειτονιάς τους έδωσαν στα παιδιά οι εκδηλώσεις των δημοτικών παιδικών Σταθμών που ήταν αφιερωμένες στο Βύρωνα και ολοκληρώθηκαν με επιτυχία.

Τους τελευταίους 3 μήνες όλοι οι Παιδικοί Σταθμοί του Δήμου και τα βρεφικά τμήματα συμμετείχαν σε ένα καινοτόμο σχέδιο εργασίας, μέσω του επιμορφωτικού σεμιναρίου synergy, το οποίο είχε ως θέμα «Ο Βύρωνας και η ιστορία του μέσα από τα μάτια των μικρών παιδιών».
«Πρόκειται για μια εξαιρετική πρωτοβουλία που ανέλαβε η Διεύθυνση του Νομικού Προσώπου του Δήμου μας, καθώς έδωσε την ευκαιρία στα μικρά παιδιά, τους αυριανούς πολίτες, να γνωρίσουν την ιστορία της γειτονιάς τους και τη σπουδαία πολιτιστική της κληρονομιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», τόνισε ο Δήμαρχος Βύρωνα Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος συνεχάρη τη Διεύθυνση των Παιδικών Σταθμών και τους παιδαγωγούς για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων.
 
Οι Παιδικοί Σταθμοί ξετύλιξαν την ιστορία του Βύρωνα και έφεραν τα μικρά παιδιά σε επαφή με την ιστορία του τόπου και την πολιτισμική κληρονομιά. Με τον τρόπο αυτό τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τις γειτονιές του Βύρωνα, την τοπική κοινωνία, με απλούς ανθρώπους που ξεδίπλωσαν τις μνήμες τους αλλά και με επίσημους φορείς και συλλόγους, όπως ο Σύλλογος Μικρασιατών, ο Ποντιακός Σύλλογος, τα ΚΑΠΗ και η χορωδία τους, καθώς και με σελίδες κοινωνικής δικτύωσης με θέμα τον Βύρωνα, όπου είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν ηλεκτρονικά με τους υπεύθυνους.
 
Για πρώτη φορά οι γιορτές των Παιδικών Σταθμών δεν περιορίστηκαν στους χώρους των σχολείων αλλά πραγματοποιήθηκαν και στις γειτονιές του Βύρωνα, που πλημμύρισαν νοσταλγικές μουσικές, γεύσεις και ξεχασμένα παιχνίδια και επαγγέλματα από το παρελθόν. Ένας μικρασιατικός γάμος αναβίωσε μπροστά στα μάτια τους, ενώ «ζωντάνεψε» η ιστορία σημαντικών χώρων του Βύρωνα, όπως τα αγαλματάκια, η πλατεία Κολλημένου (Τσιρακοπούλου), το «Συνοικιακό Κέντρο Καρέα», το Κέντρο Μελέτης Χορού Ντάνκαν, η πλατεία Σμύρνης κ.ά.
 
Παράλληλα, μέσα από μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση υπό τον τίτλο «Καλεσμένοι στο Βύρωνα» τα παιδιά ξενάγησαν τους ‘καλεσμένους’ τους στην πόλη, μέσα από έργα τους, φωτογραφικό υλικό και αναφορές στις οικογενειακές τους περιηγήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ