Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Στην κόψη… του ξυραφιού: Δύσκολος χειμώνας με εκρηκτικό μίγμα κορονοϊού και γρίπης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανησυχία και έντονο προβληματισμό προκαλεί η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη για τον κορονοϊό, που ελλοχεύει τεράστιους κινδύνους ενόψει του δύσκολου χειμώνα που βρίσκεται προ των πυλών.

Οι επιστήμονες έχουν κρούσει εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου λόγω του ότι η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος δεν είναι αυτή που πρέπει και εκφράζουν φόβους ότι τα χειρότερα έρχονται.
Οι εκτιμήσεις μάλιστα που γίνονται για τον Δεκέμβριο που θεωρείται μήνας κλειδί για το μέτωπο του κορονοϊού προκαλούν σοκ και δέος καθώς εκφράζονται φόβοι για πολύ αυξημένο αριθμό κρουσμάτων και θυμάτων.
Μεταξύ αυτών που δεν κρύβουν την έντονη ανησυχία τους είναι και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας Δημοσθένης Σαρηγιάννης, που σε πρόσφατη παρέμβασή του έθεσε τους πάντες προ των ευθυνών τους.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη:

  • “όσο προχωρούμε, χωρίς να αυξάνονται τα επίπεδα εμβολιασμού, βαδίζουμε ήπια, αλλά σταθερά, προς μια σημαντική αύξηση των κρουσμάτων, που θα φανεί από τις αρχές Νοέμβρη, με κορύφωση την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου”,
  • “ο αριθμός των κρουσμάτων που θα έχουμε εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ που γίνονται, τα οποία έχουν μειωθεί κατά 100.000 την ημέρα τις τελευταίες εβδομάδες. Ο αυξημένος αριθμός των τεστ είναι σημαντικός για τον περιορισμό της διασποράς”.

Με βάση αυτά τα δεδομένα γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση είναι στην κόψη του ξυραφιού και ότι εάν δεν ληφθούν πρωτοβουλίες που θα συμβάλλουν για να χτιστεί το τείχος ανοσίας, η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο.
“Εάν δεν αυξήσουμε τον ρυθμό εμβολιασμού και τον αριθμό των τεστ και δεν πάρουμε άλλα μέτρα, με τις ελευθερίες που έχουμε, μπορεί να έχουμε έναν διπλασιασμό των κρουσμάτων που έχουμε σήμερα, μπορεί και τα ημερήσια κρούσματα να ξεπεράσουν τα 5.000”, είπε ο κ. Σαρηγιάννης.

Όχι σε εφησυχασμό

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους και για την επιστροφή της εποχικής γρίπης από τη στιγμή που τα κρούσματα του κορονοϊού συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα.
Το μήνυμα μάλιστα που στέλνουν είναι ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένα αίσθημα εφησυχασμού λόγω του ότι την προηγούμενη χρονιά ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα η κινητικότητα της εποχικής γρίπης.
Εξηγούν δε, ότι ο τρόπος με τον οποίο θα “χτυπήσει” ο ιός της γρίπης είναι απρόβλεπτος με την ομότιμη καθηγήτρια παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Μαρία Θεοδωρίδου να εκφράζει την ευχή να μην είναι πρώιμη η εμφάνιση της.
Οι ειδικοί αναμένουν το κύμα που ήδη σηκώνεται από τη Βόρεια Ελλάδα να εξαπλωθεί σε όλη τη χώρα έως το τέλος του μήνα και να πλήξει περιοχές που έχουν χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Όπως γίνεται αντιληπτό, σε μια τέτοια περίπτωση, ο Νοέμβριος είναι πιθανό να εξελιχθεί σε μήνα μεγάλης δοκιμασίας τόσο για τις αντοχές των πολιτών όσο και για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Χαμηλά ποσοστά

Έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις που δρομολογούνται στο μέτωπο του κορονοϊού, κυρίως για τον υψηλό αριθμό θανάτων εξέφρασε και η Ματίνα Παγώνη, Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών.

Δείτε επίσης: «Πυρετός» στο επιτελείο Παπανδρέου: Ποιοι κινούν τα νήματα για να κερδίσει την ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ.

Όπως εξήγησε ο αριθμός των κρουσμάτων εξακολουθεί να βρίσκεται ψηλά, αλλά αυτό που προκαλεί προβληματισμό είναι οι θάνατοι, οι οποίοι αποδίδονται στο χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού και στο μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων.
Σύμφωνα με την κ. Παγώνη, εάν η Ελλάδα ήταν στα επίπεδα της Δανίας όπου το ποσοστό εμβολιασμού στον πληθυσμό είναι πολύ υψηλό, ο αριθμός των θανάτων, θα ήταν 5-6 σε ημερήσια βάση.
Η κ. Παγώνη παρομοίασε την κατάσταση στην Ελλάδα με αυτή στη Ρουμανία, χώρα που μαζί με τη Βουλγαρία έχει από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Με τον τρόπο αυτό η Πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ θέλησε να καταστήσει σαφές ότι εάν δεν αλλάξουν τα δεδομένα -δεν αυξηθεί δηλαδή το ποσοστό του εμβολιασμού-, ο κίνδυνος δεν πρόκειται να εκλείψει.

Οι αριθμοί

Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που οδηγεί και στην αύξηση των θανάτων είναι και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη στις μεγάλες ηλικίες, για το οποίο οι επιστήμονες τονίζουν ότι πρέπει να υπάρξει λύση.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία τα ποσοστά ανεμβολιασμού έχουν ως εξής:

  • στις ηλικίες 50-59 ετών είναι 28,5%, ενώ το αντίστοιχο στην ΕΕ είναι 18,5%
  • στις ηλικίες 60-69 είναι 21,5%, ενώ το αντίστοιχο στην ΕΕ είναι 14,8%
  • στις ηλικίες 70-79 ετών είναι 18,5%, ενώ στην ΕΕ 12,2%
  • στις ηλικίες 80 ετών και άνω είναι 27,1%, ενώ στην ΕΕ είναι 13,2%.

Το τελευταίο στοιχείο, αυτό δηλαδή που αφορά στις ηλικίες 80 ετών και άνω, είναι το άκρως ανησυχητικό, καθώς εάν κάποιος κολλήσει και οδηγηθεί στην εντατική δύσκολα θα μπορέσει να βγει νικητής.
Χαμηλά είναι τα ποσοστά στους εμβολιασμούς και των παιδιών ηλικίας 12 -15 ετών, αλλά ίσως να δικαιολογείται λόγω του προβληματισμού που υπάρχει μεταξύ των γονιών.

Οι νέοι

Οι επιστήμονες πάντως υπογραμμίζουν ότι δεν κινδυνεύουν μόνον όσοι ανήκουν στις μεγάλες ηλικίες αλλά όλοι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί και φέρνουν ως παράδειγμα το θάνατο του 29χρονου από την Κομοτηνή που έχασε τη ζωή του.
Πρόκειται για τον τρίτο άνθρωπο που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα των 20-29 ετών που πεθάνει από τον κορονοϊό με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα να κάνει έκκληση με τη φράση “Σας παρακαλώ εμβολιαστείτε και προσέχετε”.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ