Ελάτε στην παρέα μας

Κοινωνία

Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων: Ετήσιος απολογισμός δράσεων του Δήμου Φυλής

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αδέσποτων Ζώων, την 4η Απριλίου 2023, ο Δήμος Φυλής,  πραγματοποιεί ετήσιο αναλυτικό απολογισμό δράσεων για τον έλεγχο του αριθμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς ,  την τήρηση των κανόνων ευζωίας τους καθώς και για την περίθαλψη τους σε περιπτώσεις που χρειάστηκε.

Έτσι το έτος 2022 :

  • — 201 σκυλιά και 123 γάτες (έως και 31/12/2022 σκυλιά) περισυλλέγησαν, σημάνθηκαν ηλεκτρονικά και περιθάλφθηκαν, ενώ τα περισσότερα από αυτά στειρώθηκαν, επαναφέρθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον. Έτσι ο αριθμός των σκυλιών που έχουν περισυλλεγεί από το 2009 έως και σήμερα ξεπερνά τις 2200.
  • Για την φροντίδα των αδεσπότων ζώων συνδράμουν εκατοντάδες δημότες φιλόζωοι, εκ των οποίων 127 από αυτούς αποτελούν μέλη του Δημοτικού Δικτύου Εθελοντών Φιλόζωων του Δήμου Φυλής και αρκετοί άλλοι μέλη του τοπικού φιλοζωικού σωματείου.
  • –Από τα 201 αδέσποτα σκυλιά που περισυλλέγησαν τα 22 ήταν τραυματισμένα, τα 37 άρρωστα και τα 20 κουτάβια.
  • –Από τα 201 αδέσποτα σκυλιά τα 107 μεταφέρθηκαν στο Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδεσπότων Ζώων (ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ.) με μεταφορικό μέσο του ΔΙ.ΚΕ.Π.Α.Ζ., τα 88 με μεταφορικό μέσο του Δήμου Φυλής και τα 5 από φιλόζωους.
  • –Από τα 201 αδέσποτα σκυλιά τα 110 ήταν θηλυκά, ενώ τα υπόλοιπα 90 αρσενικά ήταν κυρίως κουτάβια, τραυματισμένα, άρρωστα ή επιθετικά.
  • — Πραγματοποιήθηκαν 52 υιοθεσίες αδέσποτων. Συνολικά από το 2009 έχουν πραγματοποιηθεί 425.
  • — Η δημοτική υπηρεσία του Προγράμματος Διαχείρισης Αδεσπότων Ζώων διαχειρίστηκε 154 επίσημες σχετικές καταγγελίες εκ των οποίων 48 ήταν για απειλή από αδέσποτα σκυλιά, 11 για δάγκωμα από αδέσποτο σκύλο με εκδορά, 6 για δάγκωμα από αδέσποτο σκύλο χωρίς εκδορά, 5 για κακοποίηση ζωών, 15 για μη τήρηση κανόνων ευζωίας και 69 διάφορες άλλες περιπτώσεις. Συνολικά από το 2012 η υπηρεσία έχει διαχειριστεί 707 καταγγελίες έως 31/12/2022.
  • –Πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και εν μέσω μάλιστα της πανδημίας, διανομή 22 τόνων ζωοτροφών. Οι 22 τόνοι τροφές μοιράστηκαν στα 150 περίπου μέλη του ευρύτερου δικτύου φιλόζωων του Δήμου Φυλής. Η διανομή πραγματοποιήθηκε σε διάφορα χρονικά διαστήματα του έτους, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού με την Υπηρεσία του προγράμματος διαχείρισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, αφού προηγουμένως επιβεβαιώθηκε ο αριθμός των αδέσποτων που θα σιτίζονταν από κάθε φιλόζωο. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλες οι διαδικασίες είχαν την τελική έγκριση της Επιτροπής Διαχείρισης των Αδέσποτων.
  • –Τέλος, συνεχίστηκαν οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την προστασία και την ευζωία δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων συντροφιάς με διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων,  αφίσες,  δελτία τύπου και δημοσιεύσεις – ανακοινώσεις στα ενημερωτικά Μέσα του Δήμου Φυλής  (επίσημη διαδικτυακή σελίδα και social media) καθώς και στον ηλεκτρονικό κι έντυπο Τύπο.

 

 

 

 

“Ο απολογισμός για το 2022 αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο, την μεγάλη καθημερινή  προσπάθεια και τις καινοτόμες πρωτοβουλίες του Δήμου Φυλής  για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την ευζωία τους.

Με τη δέσμευση να συνεχίσουμε με τον ίδιο ζήλο την καθημερινή προσπάθεια που έχει τεθεί  σε στέρεες βάσεις με τις κατευθύνσεις του Δημάρχου μας Χρήστου Παππού, νιώθω την ανάγκη να απευθύνω θερμές ευχαριστίες πρωτίστως στον ίδιο, στους άμεσους συνεργάτες μου και στους  εργαζόμενους  του Τμήματος διαχείρισης αδέσποτων που δίνουν καθημερινούς αγώνες για την φροντίδα και περίθαλψη ζώων.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζω στον Φιλοζωικό Σύλλογο ΄΄Αγαπάζω’’ , τους εθελοντές κτηνιάτρους και όλο το δίκτυο  ζωόφιλων, γιατί, χωρίς τη βοήθεια της κοινωνίας, δε γίνεται τίποτε.

Ευχαριστώ επίσης, τους εργαζόμενους σε άλλες Διευθύνσεις του Δήμου μας, όπως των Τμημάτων Δημοτικής Αστυνομίας, του Contact Center, κ.α.

Ευχαριστώ τέλος, τα  Αστυνομικά Τμήματα Φυλής και Ζεφυρίου, τις Ομάδες ΔΙΑΣ, την Πυροσβεστική και την Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αττικής, που σε πολλές περιπτώσεις έχουν παρέμβει κι έχουν βοηθήσει στην αντιμετώπιση προβλημάτων” σημειώνει  σχετικά,  ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Αβράμης.

“Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των  ζώων ευχαριστώ τον Αντιδήμαρχο Γιώργο Αβράμη,  τους συνεργάτες, τους εργαζόμενους του Δήμου και τους εθελοντές συνδημότες για την προσήλωση και την ουσιαστική φροντίδα που προσφέρουν στα αδέσποτα. Η αγάπη για τα ζώα δείχνει ανθρωπιά, πολιτισμό και οικολογική συνείδηση.” δήλωσε σχετικά ο Δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ