Ελάτε στην παρέα μας

Δηλώσεις Πολιτικών & Δημάρχων

Μ. Σταυράκη – Πατούλη: “Χρέος μας να διατηρήσουμε αναμμένο το “φως” της μνήμης”

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος από το ναζιστικό καθεστώς που ανακήρυξε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, αλλά και την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος που τιμάται την ίδια ημέρα, η Πρόεδρος του Δικτύου SDG 17 Greece για την προώθηση των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ Μαρίνα Σταυράκη Πατούλη, απευθύνει το ακόλουθο μήνυμα:

«Με επίκεντρο τη σημερινή ημέρα θυμόμαστε και αποτίνουμε φόρο τιμής στους 6.000.000 Εβραίους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, ανάμεσά τους 67.000 Έλληνες εβραίοι που εκτοπίστηκαν, βασανίστηκαν και βάναυσα θανατώθηκαν στα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης σε ολόκληρη την Ευρώπη. Θυμόμαστε τα αμέτρητα θύματα αυτής της πρωτοφανούς κτηνωδίας και τιμούμε όσους επέζησαν και κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από την κόλαση των στρατοπέδων εξόντωσης, και κάποιοι μαρτυρούν μέχρι τις μέρες μας τη φρίκη που βίωσαν. Χρέος δικό μας είναι να διατηρήσουμε αναμμένο το “φως” της μνήμης. Ηθικό και ιστορικό καθήκον μας είναι να διδάξουμε στα παιδιά μας και στις μελλοντικές γενεές όσα συνέβησαν τα χρόνια του ναζιστικού καθεστώτος και να επαγρυπνούμε ώστε να μην επιτρέψουμε ως ανθρωπότητα να επαναληφθεί αντίστοιχη πράξη γενοκτονίας και ανθρώπινης βαρβαρότητας.

Η διεθνής κοινότητα έχει κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των ανθρωπιστικών ιδεωδών ώστε η ναζιστική θηριωδία να μην έχει ξανά θέση στην ανθρώπινη ιστορία. Έχει δώσει μάχες για την εμπέδωση της ειρήνης και της ισότητας των λαών. Τα ιδανικά αυτά βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των στοχεύσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Αποτελούν το «αντίδοτο» μπροστά σε κάθε νέα εγκληματική απειλή κατά της ανθρωπότητας, σε κάθε ενδεχόμενο για ένα νέο Ολοκαύτωμα. Όλοι εμείς, ατομικά και συλλογικά, οφείλουμε να επαγρυπνούμε, να εργαζόμαστε για να περιφρουρούμε την ειρήνη και να “πνίγουμε” κάθε κίνηση που απειλεί την ειρήνη. Αυτή είναι και η αποστολή του SDG 17 Greece, να συμβάλλει εποικοδομητικά στην προώθηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης για έναν κόσμο ειρηνικό, δίκαιο, χωρίς ανισότητες και φυλετικούς ή άλλου είδους διαχωρισμούς και αποκλεισμούς».

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ