Ελάτε στην παρέα μας

Αφιερώματα

Κακοκαιρία “Ελπίδα”: Το χρονικό ενός… φιάσκου με θύματα χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς και νοικοκυριά στο σκοτάδι

Δημοσιεύθηκε

στις

“Καρέ – καρέ” η ιστορία μιας αποτυχημένης διαχείρισης με θύματα χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς και νοικοκυριά στο… σκοτάδι

Βλέποντας τους μετεωρολόγους όλον τον προηγούμενο καιρό να μιλάνε για την επερχόμενη κακοκαιρία, η οποία θα έπληττε την Αττική κατά κύριο λόγο, οι πάντες πίστευαν πως ίσως πρόκειται για υπερβολές. Πόσο μάλλον όταν την προηγούμενη Κυριακή ο καιρός δεν έδειχνε το τι θα επακολουθούσε. Πολλοί μάλιστα ήταν αυτοί που θεώρησαν υπερβολική την ανακοίνωση από πλευράς Περιφέρειας Αττικής πως τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παρέμεναν κλειστά, μια απόφαση που πιθανότατα να ήταν και η μοναδική που ήταν σωστή και έγκαιρη όλες τις υπόλοιπες μέρες.
Οι άνθρωποι της ΕΜΥ, αλλά και άλλοι μετεωρολόγοι προχωρούσαν σε συνεχείς ανακοινώσεις που έκαναν λόγο για έναν ιστορικό σε μέγεθος χιονιά, που σύμφωνα με τα στοιχεία, τα οποία επικαιροποιήθηκαν την Κυριακή, η κακοκαιρία θα ξεκινούσε να πλήττει την Αττική από τις 11 το πρωί της Δευτέρας και θα διαρκούσε μέχρι το απόγευμα της Τρίτης με εξάρσεις και υφέσεις. Μάλιστα ο χρόνος που προσδιόρισαν ήταν απολύτως ακριβής, παρά τις μετέπειτα ανακοινώσεις από κυβερνητικά πρόσωπα και στελέχη της Περιφέρειας περί… έκπληξης από πλευράς καιρού.

 

Το χάος της Αττικής Οδού

Έτσι από την Δευτέρα το πρωί ξεκινάει ένα απίστευτο αλαλούμ με μοναδικά θύματα για ακόμα μια φορά τους πολίτες της χώρας. Η αρχή έγινε όταν, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, κάποια οχήματα βαραίου τύπου «δίπλωσαν» στην Αττική Οδό, στο ύψος του Γέρακα, με αποτέλεσμα να κλείσουν τελείως τον ακριβότερο και πιο σύγχρονο δρόμο της Ελλάδας. Ως εδώ… καλά, μιας και ένα ατύχημα είναι απόλυτα λογικό να συμβεί. Τα προβλήματα ξεκινούν λίγη ώρα αργότερα, όταν χιλιάδες πολίτες αρχίζουν και παίρνουν εντολές από τις εργασίες τους να αποχωρήσουν μιας και η χιονόπτωση σε ολόκληρο το Λεκανοπέδιο αρχίζει και γίνει αρκετά πυκνό.
Πολίτες κινούνται σε κεντρικές αρτηρίες και σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους ρωτούν συνεχώς στα διόδια της Αττικής οδού αν ο δρόμος περνάει κανονικά και μετά από τις συνεχείς καταφατικές απαντήσεις των υπαλλήλων, που φυσικά και δεν έχουν ευθύνη, πληρώνουν το αντίτιμο των 2,80 ευρώ και εισέρχονται στον αυτοκινητόδρομο μην γνωρίζοντας τι τους περιμένει. Η κατάσταση ξεκινάει και γίνεται ανεξέλεγκτη καθώς η χιονόπτωση γίνεται άμεσα σφοδρότατη με αποτέλεσμα πάνω από 5.000 αυτοκίνητα με τους επιβάτες τους να παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς να μπορούν να κινηθούν.
Οι καταγγελίες αρχίζουν και πληθαίνουν για την κατάσταση που επικρατεί, ενώ την ίδια στιγμή η ίδια η εταιρεία βγάζει ανακοίνωση που ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει πως για την κατάσταση στην Αττική Οδό ευθύνονται οι οδηγοί που… φοβούνται, μηχανικά προβλήματα, αλλά σε καμία περίπτωση οι ίδιοι που έχουν τον αυτοκινητόδρομο ανοιχτό. Παράλληλα, παρόμοια προβλήματα ξεκινούν και παρουσιάζονται σε μεγάλο βαθμό και σε δρόμους όπως η Κηφισίας και η Μεσογείων και παρά τις διαβεβαιώσεις από πλευράς Περιφέρειας για ετοιμότητα, με τον Γιώργο Πατούλη την Κυριακή να παρουσιάζει τα εκχιονιστικά που θα σώσουν την κατάσταση, εκατοντάδες πολίτες να εγκλωβίζονται.

Χάνοντας κάθε… “Ελπίδα”

Ταυτόχρονα αναστέλλονται άμεσα τα δρομολόγια των τρόλεϊ και των λεωφορείων, το μετρό και ο προαστιακός δεν μπορεί να κινηθεί σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ και ο ηλεκτρικός παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Όλα αυτά κάνουν τους πολίτες που είναι είτε στην Αττική Οδό είτε σε κεντρικούς δρόμους να μην έχουν τρόπο να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια. Όπως είναι λογικό, όσο η ώρα περνάει, οι θερμοκρασίες πέφτουν, η βενζίνη τελειώνει με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα μετακίνησης σε όσους είχαν αλυσίδες αλλά κυρίως δεν μπορεί κανείς να ζεσταθεί. Παράλληλα η χιονόπτωση, όπως φυσικά είχε προβλεφθεί, γίνεται ακόμα πιο δυνατή με αποτέλεσμα να χρειαστεί η ενίσχυση από τον Στρατό που βγαίνει στον δρόμο με στόχο να βοηθήσει τους πολίτες.
Η επιχείρηση ξεκινάει από αργά το βράδυ της Δευτέρας όπου φαντάροι αρχίζουν, μπαίνοντας από έξι σημεία, να προσφέρουν νερό και τρόφιμα στους εγκλωβισμένους κυρίως στην Αττική Οδό, ενώ τμηματικά τους οδηγούν εκτός, με τα περισσότερα βέβαια αυτοκίνητα να μην μπορούν να κινηθούν. Οι μαρτυρίες που θα έρθουν στο φως της δημοσιότητες αργότερα θα αποκαλύψουν τραγικές στιγμές και ελλείψεις, με πιο ενδεικτικό το παράδειγμα του 62χρονου που έπαθε έμφραγμα από το κρύο και αναγκάστηκε να περπατήσει 2 χιλιόμετρα μέσα στο χιόνι, με την κατάστασή του ακόμα και σήμερα να είναι κρίσιμη.

Η επόμενη μέρα

Με το ξημέρωμα της Τρίτης η κυβέρνηση θα αποφασίσει να… υποχρεώσει την Αττική Οδό να δώσει το ποσό των 2.000 ευρώ σε κάθε εγκλωβισμένο οδηγό, ως αποζημίωση, όμως τόσο η ίδια όσο και πολύ περισσότερη η Περιφέρεια συνεχίζει να μην δέχεται να πάρει ευθύνες για τις ελλείψεις που για ακόμα μια φορά έγιναν ορατές, ενώ μάλιστα κυβερνητικά στελέχη τα ρίχνουν στους… μετεωρολόγους μιας και όπως λένε δεν είχαν ενημερώσει για την σφοδρότητα του φαινομένου. Την ίδια στιγμή η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου ζητήθηκε προκαταρκτική εξέταση στο πλαίσιο της οποίας θα αναζητηθούν τυχόν ευθύνες για το αδίκημα της παρακώλυσης συγκοινωνιών στην Αττική Οδό.
Τις επόμενες ημέρες ο κύριος Πατούλης, αλλά και υπουργοί θα βγουν να ζητήσουν… συγγνώμη για όσα έγιναν, με την Κυβέρνηση πάντως να κατακεραυνώνει την Περιφέρεια Αττικής για τις ελλείψεις που υπήρξαν και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Για ακόμα μια φορά τα τελευταία χρόνια πάντως κατά τη διάρκεια μιας φυσικής καταστροφής τα προβλήματα σταμάτησαν όταν το… φαινόμενο εξασθένησε δείχνοντας πως παρά τις μεγάλες κουβέντες περί ετοιμότητας, οι μόνοι που έδωσαν τη μάχη τους ήταν οι πολίτες και για ακόμα μια φορά μόνοι τους. Όσο για την ΔΕΗ, μπορεί αυτή τη φορά να υπήρξαν λιγότερα προβλήματα από όσα είχαν δημιουργηθεί πέρσι, μιας και ήταν λιγότερα τα δέντρα που έπεσαν, όμως είναι ανεπίτρεπτο άνθρωποι να μένουν 30-35 ώρες χωρίς ρεύμα και θέρμανση στην πρωτεύουσα ενός ευρωπαϊκού κράτους.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ