Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Κορωνοϊός: Γιατί η Ιταλία έχει τόσο υψηλά ποσοστά θνησιμότητας αναλογικά με τον αριθμό των κρουσμάτων [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ιταλία, στην οποία πλέον 15 εκατ. άνθρωποι στις βόρειες επαρχίες της χώρας έχουν τεθεί σε καραντίνα, αποτελεί την μεγαλύτερη εστία κορωνοϊού στην Ευρώπη και μαζί με τη Νότια Κορέα τις μεγαλύτερες εστίες παγκοσμίως, πέραν της Κίνας.

Συγκεκριμένα η Ιταλία μέχρι το πρωί της Δευτέρας είχε αναφέρει 7.375 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 366 νεκρούς και η Νότια Κορέα 7.375 και 50 αντίστοιχα. Όπως έχουν κατ′ επανάληψη επισημάνει αξιωματούχοι στην Ιταλία οι περισσότεροι από τους ασθενείς που απεβίωσαν είναι υπερήλικες άνω των 80 και 90 ετών και είχαν επιβαρυμένη υγεία και αρκετοί ήταν καρκινοπαθείς.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν επεξεργαστεί οι επιστήμονες για άτομα ηλικίας άνω των 80 ετών η θνησιμότητα είναι πολλαπλάσια του μέσου όρου 3,4% και υπολογίζεται στο 14,8% (επί του συνόλου των κρουσμάτων) και έως 21,9% (επί των επιβεβαιωμένων). Για ηλικίες 70-79 ετών είναι έως 8%, 60-69 ετών είναι έως 3,6%, 50-59 ετών έως 1,3%, 40-49 ετών έως 0,4%, 10-39 ετών έως 0,2% και σχεδόν 0% για παιδιά 0-9 ετών.

Επίσης στις ευπαθείς ομάδες ανήκουν όχι μόνο οι ηλικιωμένοι αλλά και άτομα με χρόνια νοσήματα και κυρίως διαβήτη, πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, ηπατοπάθειες καρκινοπαθείς σε ανοσοκαταστολή λόγω θεραπείας κ.α.

Ποια είναι η εξήγηση για το μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στη χώρα  

Η επικρατέστερη εξήγηση των ειδικών έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Ιταλία είναι μια χώρα με έναν γηρασμένο πληθυσμό.

Βάσει στατιστικών, η γείτονα χώρα έχει το χαμηλότερο ποσοστό νέων ανθρώπων και το υψηλότερο, σε επίπεδο ΕΕ, σε ηλικιωμένους. Συγκεκριμένα το 2018 ο αριθμός των Ιταλών ηλικίας άνω των 65 ετών ήταν στο 22,6%. Η μέση ηλικία είναι τα 45,9 έτη ενώ το μέσος όρος στις χώρες της ΕΕ είναι 42,8.

Μάλιστα, ο μεγάλος πληθυσμός ηλικιωμένων ήταν και ένα από τα βασικά επιχειρήματα που αιτιολόγησαν την απόφαση της Ιταλικής κυβέρνησης να κλείσει όλα τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια της χώρας μέχρι τις 15 Μαρτίου (σε πρώτη φάση). Αυτό καθώς αν και τα καταγραμμένα κρούσματα μεταξύ νέων είναι χαμηλά στην Ιταλία υπάρχουν ανησυχίες ότι οι μαθητές μπορούν να μεταδώσουν ευκολότερα τον ιό στα ηλικιωμένα μέλη της οικογένειας και αυτό μάλιστα σε μια χώρα που οι δεσμοί με την ευρύτερη οικογένεια, παππούδες και γιαγιάδες, είναι ιδιαίτερα ισχυροί.

 

Ασυμπτωματικοί ή με πολύ ήπια συμπτώματα μεταφέρουν τον ιό

Πέραν αυτής της ιδιαιτερότητας της Ιταλίας, που ίσως πράγματι να σχετίζεται με τον υψηλό αριθμό των νεκρών, θα πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι πέραν του ότι όλες οι στατιστικές βασίζονται σε Κινέζους ασθενείς, υπάρχουν επίσης αναφορές ειδικών που υποστηρίζουν ότι τα ποσοστά μπορεί να αλλάξουν δεδομένου ότι πολλά κρούσματα δεν εντοπίζονται αφού πολλοί από αυτούς στους οποίους έχει μεταδοθεί ο ιός είναι είτε ασυμπτωματικοί είτε τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι πολύ ήπια και δεν εξετάζονται για τον κορωνοϊό.

Παράλληλα βέβαια διατυπώνονται και άλλες εξηγήσεις. Για παράδειγμα βάσει των δεδομένων που υπάρχουν την παρούσα στιγμή σε άλλες περιοχές της Ιταλίας το ποσοστό θνησιμότητας είναι στο 2,8% ενώ στη Λομβαρδία που είναι από την πρώτη στιγμή η μεγάλη εστία εξάπλωσης τους ιού στην Ιταλία και καταγράφει τα περισσότερα κρούσματα, το ποσοστό φτάνει ακόμη και στο 6,4% γεγονός που ανεβάζει σημαντικά τον μέσο όρο. Εκτιμάται λοιπόν πως τα ποσοστά θνησιμότητας μπορεί, σύμφωνα με επιστήμονες να σχετίζονται και με την υπερφόρτωση των νοσοκομείων. 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ