Ελάτε στην παρέα μας

Ελεύθερο Βήμα

“Η συνέχιση του έργου στην ψυχική υγεία”, της Ζωής Ράπτη

Δημοσιεύθηκε

στις

Άρθρο της Υφυπουργού Υγείας Ζ. Ράπτη στο Χ-τύπο 

 

Η ψυχική υγεία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη σωματική. Η διαλεκτική σχέση των δύο «μεταφράζεται» σε αυτό που αποτελεί τη βάση και τη βασική προϋπόθεση της ποιότητας ζωής. Δίχως καλή υγεία δεν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ποιότητα ζωής.

 

Η ψυχική υγεία έχει μεγάλη βαρύτητα στις σχέσεις με τους άλλους αλλά και με την ευημερία μας ως ανθρώπων που έχουμε ανάγκη να ζήσουμε και να εργαστούμε.

 

Κι αν για κάποιο διάστημα ορισμένοι νόμιζαν ότι η ψυχική υγεία δεν είναι εξίσου σημαντική με τη σωματική ήρθε η πανδημία του κορονοϊού όσο και η οικονομική κρίση για να αποδείξουν τη σημασία και των δύο.

 

Από τη μέρα που συστάθηκε το ειδικό χαρτοφυλάκιο για την ενίσχυση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, γίνεται μια αδιάκοπη, συστηματική προσπάθεια να δημιουργηθούν οι δομές που χρειάζονται οι τοπικές κοινωνίες για την προσφορά βοήθειας και συμπαράστασης προς όλους όσους έχουν ανάγκη και να στελεχωθούν οι δομές με περισσότερους ψυχιάτρους, παιδοψυχιάτρους, ψυχολόγους και νοσηλευτές.

 

Η χρηματοδότηση αυτών των σχεδιασμών υλοποιείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης έχουν δεσμευτεί 55 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 66 νέων δομών και υπηρεσιών, ενώ άλλες 40 δομές ψυχικής υγείας θα λειτουργήσουν μέχρι το τέλος του 2023.

 

Οι δομές αυτές θα καλύψουν θέματα που σχετίζονται με την άνοια, τα παιδιά και τους εφήβους, την κακοποίηση, τον αυτισμό, την ανορεξία, την τρίτη ηλικία και το εργασιακό (σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης – ένα σύνδρομο που έπληξε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους, οι οποίοι στη διάρκεια της πανδημίας βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή και χρειάζονταν μεγαλύτερη υποστήριξη.

 

Σημαντική προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας είναι η αύξηση των κλινών στις ψυχιατρικές κλινικές εντός των νοσοκομείων, ενώ στην θωράκιση της ψυχικής υγείας του γενικού πληθυσμού θα παίξει σημαντικό ρόλο η εξ αποστάσεως ψυχοκοινωνική υποστήριξη στις απομακρυσμένες περιοχές με τη βοήθεια της τεχνολογίας καθώς και με την κατ΄οίκον υποστήριξη μέσω Κινητών Μονάδων.

 

Στο «οπλοστάσιο» για την καταπολέμηση των ψυχικών νόσων και διαταραχών που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση ξεχωρίζει η Εθνική Γραμμή Ψυχικής Υγείας, το 10306. Μέχρι σήμερα έχει δεχθεί πάνω από  480.000 κλήσεις με 15 λεπτά κατά μέσο όρο η κάθε κλήση. Λειτουργεί όλο το 24ωρο και τα άτομα που τη στελεχώνουν προσφέρουν βοήθεια και στήριξη πάνω σε θέματα άνοιας, τρίτη ηλικίας, μοναξιάς, πένθους, παιδιών, εφήβων και σε ουκρανούς πρόσφυγες.

 

Μέσα σε τρία χρόνια, ως κυβέρνηση της ΝΔ, με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, μαζί με την κοινωνία, για τις ανάγκες της κοινωνίας κάναμε μια σειρά έργων για την Ψυχική Υγεία. Το έργο θα συνεχιστεί γιατί η δέσμευσή μας πρέπει καθημερινά να γίνεται πράξη: Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω, αβοήθητο.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ