Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Θετική εξέλιξη η αύξηση στα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ

Δημοσιεύθηκε

στις


Η ανακοίνωση της Ε.Σ.Α.μεΑ. έχει ως εξής:

Η ΕΣΑμεΑ εκφράζει την ικανοποίησή της που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας την αύξηση των επιδομάτων που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αποδέχθηκε την πρόταση που καταθέσαμε στον ίδιο τον Νοέμβριο του 2022 αλλά και στον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα στις 12.1.2023

Ασφαλώς είναι μία θετική εξέλιξη, την ώρα που οι ανατιμήσεις, το ενεργειακό κόστος και ο πληθωρισμός έχουν οδηγήσει στη φτωχοποίηση τα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους. Δεν πρέπει να διαφεύγει σε κανέναν ότι τα επιδόματα είχαν να αυξηθούν από το 2011.

Υπάρχουν όμως σοβαρά ζητήματα προς επίλυση που συνδέονται με τα επιδόματα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ. Υπάρχει υπουργική απόφαση από το υπ. Εργασίας που περιμένει την υπογραφή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, που αποσυνδέει τα ορφανικά επιδόματα των ατόμων με βαριά νοητική αναπηρία από τις γονεϊκές συντάξεις – αναμένουμε ο κ. Σκυλακάκης να ακολουθήσει και αυτός τη θετική προσέγγιση που είχε ο πρωθυπουργός

Επίσης πρέπει να αποσυνδεθούν τα αναπηρικά επιδόματα από την απασχόληση, καθώς αυτό αποτρέπει τα άτομα με αναπηρία από την εργασία.

Παράλληλα, η ΕΣΑμεΑ τονίζει ότι θα συνεχίσει να διεκδικεί τη μόνιμη σύνδεση του αναπηρικού επιδόματος με το μηχανισμό αύξησης των συντάξεων. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός με την ανακοίνωση της αύξησης και την αιτιολόγηση αυτής δέχθηκε την πρότασή μας – πρέπει όμως η σύνδεση να γίνει μόνιμη με διάταξη νόμου.

Σε ότι αφορά στις αναπηρικές συντάξεις που αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ΕΣΑμεΑ διεκδικεί να τροποποιηθούν τα άρθρα 7 και 27 του νόμου Κατρούγκαλου, ώστε να αποδίδεται στα άτομα που λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη το πλήρες ποσοστό της εθνικής σύνταξης, έχοντας ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ