Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

ΕΝΦΙΑ 2022: Λήγει αύριο η προθεσμία για την πρώτη δόση – Tα λάθη που ανεβάζει αυτά που πληρώνουμε

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιθώριο έως και αύριο Τρίτη έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για την καταβολή της πρώτης δόσης ή της πλήρους εξόφλησης του φετινού ΕΝΦΙΑ καθώς λήγει η προθεσμία. Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι έχουν ακόμα μερικές ώρες προκειμένου να βεβαιωθούν ότι τα εκκαθαριστικά του φόρου έχουν εκδοθεί χωρίς λάθη, τα οποία ενδεχομένως έχουν «φουσκώσει» το λογαριασμό.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί προκειμένου να εντοπίσουν πιθανά λάθη και στη συνέχεια να προχωρήσουν στη διόρθωση του Ε9, ώστε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ να επανεκδοθεί με τη σωστή οφειλή. Οι ιδιοκτήτες που εντοπίζουν λάθη μπορούν να προχωρήσουν σε διορθώσεις όχι μόνο για το 2021, αλλά και για προηγούμενα χρόνια για τα οποία έχουν εντοπίσει λάθη.

Προκειμένου να εντοπίσουν πιθανά λάθη οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να προσέξουν τις παγίδες στις οποίες αν πέσουν θα βρεθούν να πληρώνουν υψηλότερο φόρο από το ποσό που τους αναλογεί.

Τα συνηθέστερα λάθη τα οποία οδηγούν σε επιπλέον φόρο είναι η δήλωση των βοηθητικών χώρων ως κύριων, γεγονός που οδηγεί ο φόρος να χρεώνεται κανονικός ανά τετραγωνικό μέτρο και όχι ο μειωμένος κατά 90%. Ιδιαίτερα συνηθισμένο λάθος είναι και η λανθασμένη καταγραφή του ορόφου, όπως και η λάθος συμπλήρωση των τετραγωνικών, αλλά ακόμα και λάθη στο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή την ψιλή κυριότητα και επικαρπία του ακινήτου.

Λάθη όταν το κτίριο είναι ημιτελές ή κενό

Λάθη γίνονται πολύ συχνά και όταν οι ιδιοκτήτες ξεχνούν να δηλώσουν ότι το κτίριο είναι ημιτελές και κενό. Τέτοια λάθη οδηγούν σε επιπλέον φόρο καθώς δεν μπορούν να επωφεληθούν της έκπτωσης φόρου 60%. Ιδιαίτερα συχνά παρατηρείται οι ιδιοκτήτες να αναγράφουν λάθος το έτος έκδοσης της οικοδομικής άδειας του ακινήτου και όχι το έτος που ολοκληρώθηκε η οικοδομή. Το λάθος αυτό παίζει σημαντικό ρόλο στον υπολογισμό του φόρου.

Πολύ συχνό λάθος είναι και η μη συμπλήρωση ή λάθος συμπλήρωση του αριθμού του ορόφου. Στην πρώτη περίπτωση το σύστημα αυτόματα υπολογίζει το φόρο με το συντελεστή του 6ου ορόφου, ενώ στη δεύτερη περίπτωση ο υπολογισμός γίνεται με λάθος συντελεστή. Πολλά είναι και τα λάθη που γίνεται στις μεζονέτες, καθώς ως όροφος θα πρέπει να δηλωθεί ο υψηλότερος όροφο της.

Πρόβλημα υπάρχει για τον υπολογισμό του φόρου στα αγροτεμάχια εκτός σχεδίου πόλης η οικισμού, αν δεν έχει υπογραφεί η ακριβής τοποθεσία που βρίσκεται η έκταση και όχι μόνο ο Δήμος ή ο Νομός. Σε αυτές τις περιπτώσεις το σύστημα λαμβάνει υπόψη την μεγαλύτερη Αρχική Οικοπεδική Αξία ανά τετραγωνικό μέτρο που ισχύει σε ολόκληρο το νομό. Αντίστοιχα, στις περιπτώσεις αγροτεμαχίων με κτίσμα θα πρέπει να διευκρινιστεί εάν το κτίσμα είναι γεωργικό, αλλιώς ο φόρος πενταπλασιάζεται.

Σημαντικό είναι να αποτυπωθεί με ακρίβεια η απόσταση του αγροτεμαχίου από τη θάλασσα, καθώς για μικρότερη των 700 μέτρων προσαυξάνει το οφειλόμενο ποσό του φόρου.

Ένα από τα συνήθη λάθη είναι η δήλωση χώρων ως επαγγελματικών που στην οριζόντια ιδιοκτησία εμφανίζονται ως αποθήκη. Αυτό συμβαίνει όταν το ακίνητο είναι μισθωμένο ως επαγγελματικός χώρος. Επισημαίνεται ότι οι αποθήκες, ακόμη και αν είναι ξεχωριστή οριζόντια ιδιοκτησία, έχουν σημαντικά μειωμένο ΕΝΦΙΑ σε σχέση με τους κανονικούς επαγγελματικούς χώρους ή τις κατοικίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ