Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής γενικά

Δωρεάν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης

Δημοσιεύθηκε

στις


Μια από τις πρώτες δομές που δημιουργήθηκαν στους δήμους των βορείων προαστίων ήταν τα Κοινωνικά Παντοπωλεία. Πρόκειται για δομές που προσφέρουν, τα περισσότερα σε μηνιαία βάση, σε άπορους συμπολίτες μας βασικά είδη διατροφής και είδη πρώτης ανάγκης μέσα από ένα δίκτυο εθελοντικής δουλείας, προσφορών και χορηγιών.
Παρακάτω παρουσιάζουμε κάποια από τα Κοινωνικά Παντοπωλεία που λειτουργούν στην περιοχή μας.

Δήμος Αμαρουσίου
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου λειτουργεί με στόχο την κάλυψη βασικών αναγκών συμπολιτών μας που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες. Η ενίσχυση που λαμβάνουν οι δικαιούχοι αφορά σε είδη διατροφής μακράς διαρκείας όπως γάλα, καφέ, ζάχαρη, λάδι, αλεύρι, όσπρια, δημητριακά, ζυμαρικά, κονσέρβες, χαρτικά, είδη ατομικής υγιεινής, καθαριστικά οικιακής χρήσεως κτλ.
Τα τελευταία χρόνια το έργο του Παντοπωλείου έχει ενισχυθεί σημαντικά με τη λειτουργία του γραφείου εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις και φορείς το στηρίζουν μέσω χορηγιών και προσφορών, αναδεικνύοντας έτσι ανθρώπινο πρόσωπο και αλληλέγγυα διάθεση.
Απαραίτητα δικαιολογητικά
•    Εκκαθαριστικό σημείωμα τρέχοντος οικονομικού έτους
•    Πρόσφατο Ε9
•    Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
•    Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
•    Αντίγραφο λογαριασμού ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ)
Συμπληρωματικά δικαιολογητικά
•    Για ΑμεΑ: Γνωμάτευση αναπηρίας
•    Για απόρους:  Βιβλιάριο απορίας σε ισχύ
•    Για μετανάστες: Άδεια παραμονής σε ισχύ
Όσοι ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες και επιθυμούν να ενταχθούν στα προγράμματα υλικής ενίσχυσης θα πρέπει να προσκομίσουν  τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Γραφείο Κοινωνικής Στήριξης κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Δήμος Ηρακλείου Αττικής
Ο σκοπός της λειτουργίας του Κοινωνικού Παντοπωλείου εντάσσεται  σε μία ευρύτερη στρατηγική κοινωνικής παρέμβασης του Δήμου Ηρακλείου Αττικής σε τοπικό επίπεδο για την προώθηση της κοινωνικής συνοχής, την καταπολέμηση της φτώχιας και του κοινωνικού αποκλεισμού, την δημιουργία ενός πλέγματος κοινωνικής προστασίας μέσω του οποίου θα καλύπτονται πρωτογενείς ανάγκες επιβίωσης των κατοίκων του δήμου μας, ώστε να καταστεί εφικτή η, με αξιοπρεπείς όρους, επανένταξη και επανασύνδεσή τους με τον κοινωνικό ιστό.

Στο πλαίσιο της λειτουργίας της Τράπεζας Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα διανέμονται δωρεάν σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού:
•  Τυποποιημένα τρόφιμα
•  Ρούχα (για παιδιά  και μεγάλους)
•  Είδη βρεφανάπτυξης, παιχνίδια
•  Ιατρικά βοηθητικά είδη
Με απώτερο σκοπό την δημιουργία ενός πλέγματος κοινωνικής προστασίας μέσω του οποίου θα καλύπτονται πρωτογενείς ανάγκες επιβίωσης των κατοίκων του δήμου μας, ώστε να καταστεί εφικτή η, με αξιοπρεπείς όρους, επανένταξη και επανασύνδεσή τους με τον κοινωνικό ιστό.
Κύριο κριτήριο ένταξης των ενδιαφερόμενων στο πρόγραμμα είναι το εισόδημα και εξετάζονται παράγοντες όπως η οικογενειακή κατάσταση π.χ. πολύτεκνες, τρίτεκνες οικογένειες, οικογενειακά προβλήματα, απουσία οικογένειας, προβλήματα απασχολησιμότητας/ ανεργίας, προβλήματα υγείας ή αναπηρίας.
ΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ    ΚΑΘΑΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ
1 άτομο    6.000 €
2 άτομα    7.500 €
3 άτομα    9.000 €
4 άτομα    10.500 €
5 άτομα    13.000 €
6 άτομα και άνω    15.000 €

 
Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα θα απευθύνονται στο γραφείο κοινωνικής πολιτικής και θα υποβάλλουν Αίτηση Συμμετοχής προσκομίζοντας και τα κάτωθι δικαιολογητικά:
1.     Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
2.     Φωτοτυπία λογαριασμού ΔΕΗ ή ΟΤΕ ή ΕΥΔΑΠ ή Μισθωτήριο Συμβόλαιο  μέσω του οποίου θα βεβαιώνει την διεύθυνση κατοικίας του.
3.     Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης
4.     Φωτοτυπία εκκαθαριστικού σημειώματος και Ε9
5.     Σε περίπτωση αναπηρίας αντίγραφο της βεβαίωσης της επιτροπής που αναγράφει το ποσοστό.
6.     Σε περίπτωση προβλημάτων υγείας, γνωμάτευση από δημόσιο φορέα.
7.     Φωτοαντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου υγείας.

Δήμος Κηφισιάς
Στο πλαίσιο του ευρύτερου σκοπού της για ολοκληρωμένη παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας και στήριξης προς τους δημότες και κατοίκους Κηφισιάς, η Κοινωνική Μέριμνα, από τις αρχές του 2012, λειτουργεί επίσης το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το οποίο στεγάζεται στις Εργατικές Κατοικίες στην οδό Μ. Αντύπα 5 στην Κ. Κηφισιά. Στο Κοινωνικό Παντοπωλείο συλλέγονται τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης και διανέμονται σε τακτά διαστήματα σε κοινωνικά και οικονομικά ευπαθείς  δημότες του Καλλικρατικού Δήμου Κηφισιάς καταγεγραμμένους στα μητρώα της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Όλα τα είδη προέρχονται από χορηγίες εταιρειών, καταστημάτων, συλλόγων σχολείων, εθελοντών και δημοτών ευαισθητοποιημένων στα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάνθρωποί μας. Αναφορικά με τα δικαιολογητικά που αφορούν την ένταξη στο κοινωνικό παντοπωλείο ο κάθε ενδιαφερόμενος δημότης μπορεί να απευθυνθεί στην Κοινωνική Υπηρεσία για να ενημερωθεί σχετικά.

Δήμος Γαλατσίου
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Γαλατσίου απευθύνεται σε οικογένειες και άτομα της πόλης μας τα οποία αδυνατούν να καλύψουν βασικές και στοιχειώδεις ανάγκες.  Για να ενταχθεί κάποιος στο πρόγραμμα απαιτείται ραντεβού με Κοινωνικό Λειτουργό

Εκεί συγκεντρώνονται:
 
•           Παιδικά Ρούχα,
•             τυποποιημένα τρόφιμα,
•            παιδικά βιβλία και παιχνίδια,
•             είδη βρεφανάπτυξης,
•            ιατρικά είδη (είδη υπερηλίκων, κλπ. βοηθήματα).
 
 
Αν επιθυμείτε να προσφέρετε είδη ή και να συμμετέχετε στο πρόγραμμα ως εθελοντής, μπορείτε να απευθύνεστε στην Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου.  
Τα προσφερόμενα είδη πρέπει να είναι καθαρά και σε άριστη κατάσταση και παραλαμβάνονται από την ομάδα εθελοντών της Υπηρεσίας κάθε Δευτέρα 10.00 -12.00 π.μ & 6.00- 8.00 μ.μ.  και Τετάρτη 12:00 – 2:00 μ.μ.

Δήμος Νέας Ιωνίας
Ο θεσμός του “Κοινωνικού Παντοπωλείου” αποτελεί την αναβάθμιση των παροχών σε τρόφιμα, που παρείχε ο Δήμος Νέας Ιωνίας σε Απόρους, και γενικότερα σε άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα διαβίωσης., κατά τις περιόδους των Εορτών των Χριστουγέννων και του Πάσχα.
Το Δημοτικό Παντοπωλείο παρέχει δωρεάν είδη παντοπωλείου, καθαριστικά – απορρυπαντικά και είδη ατομικής υγιεινής, σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Τα προϊόντα που διατίθενται στους δικαιούχους, προέρχονται από ίδιες προμήθειες του Δήμου, αλλά και από προσφορές Συλλόγων και Ιδιωτών. Για όλα τα  προϊόντα, τηρούνται εξαιρετικά αυστηρές προδιαγραφές ώστε να εξασφαλίζονται όλες οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
Οι οικογένειες που εξυπηρετούνται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο επιλέγονται από το Τμήμα Κοινωνικής Μέριμνας της Διεύθυνσης  Κοινωνικής  Πολιτικής  του  Δήμου Νέας Ιωνίας , βάσει συγκεκριμένων Κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων και την επίδειξη συγκεκριμένων Δικαιολογητικών και προμηθεύονται τα προϊόντα που δικαιούνται,  με την επίδειξη Διατακτικών ή Βεβαιώσεων, η οποίες χορηγούνται από το συγκεκριμένο  Τμήμα.
Σκοπός του προγράμματος είναι η κάλυψη βασικών αναγκών επιβίωσης των απόρων οικογενειών και με την παράλληλη ποικιλόμορφη στήριξη και συμβουλευτική που παρέχει η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής, να είναι σε θέση σύντομα, οι οικογένειες αυτές, να στηρίζονται αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις.
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο βρίσκεται στην οδό 28ης Οκωβρίου 3 και το ωράριο λειτουργίας του καθημερινά είναι από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ.
Τα οικονομικά κριτήρια για τη συγκεκριμένη παροχή είναι τα εξής :
α) για μοναχικά άτομα το εισόδημα να μην υπερβαίνει το ποσό των 5500 ευρώ.
β) για ζευγάρια ή οικογένειες με κοινωνικοοικονομικά προβλήματα, ανεργία, τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες το ανωτέρω ποσό προσαυξάνεται αθροιστικά κατά 1200 ευρώ για τα προστατευόμενα μέλη, σύζυγο ή τέκνα.
γ) για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ) ή με αναπηρία 67% και πάνω, να υπάρχει προσαύξηση στο εισόδημα 3.000 ευρώ, οπότε το τελικό εισόδημα για δικαιούχο, να φθάνει στο ύψος των 8.500 ευρώ.
δ)Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι είναι ενοικιαστές, να αφαιρείται από το δηλωθέν εισόδημα το ποσό των 150 ευρώ ανά μήνα,  εφόσον οι ενδιαφερόμενοι δεν έχουν άλλα ακίνητα».
ε)Για οφειλέτες δανείου Ά Κατοικίας, να αφαιρείται το ίδιο ποσό με τους ενοικιαστές (150 ευρώ) με την προϋπόθεση να κατοικούν στην κατοικία και να μην έχουν άλλα ακίνητα.
Στ’)Για ανέργους, να αφαιρείται από το οικογενειακό εισόδημα, το ποσό των 100 ευρώ το μήνα, από την ημέρα που έμειναν άνεργοι.

Δήμος Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας
 Σκοπός του προγράμματος «Κοινωνικό Παντοπωλείο» είναι να παρέχει δωρεάν βασικά είδη τροφίμων σε αδύναμες και ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες για την κάλυψη βασικών τους αναγκών, ανάλογα με τις διαθέσιμες ποσότητες των διαφόρων ειδών που χορηγούνται δωρεάν από επιχειρήσεις ή μεμονωμένους πολίτες του δήμου μας, σύμφωνα με τα κριτήρια αξιολόγησης που έχουν τεθεί για την ένταξη των ωφελούμενων στο πρόγραμμα. Το Κοινωνικό Ενδυματοπωλείο, ως παράρτημα του Κοινωνικού Παντοπωλείου, έχει αναλάβει την συγκέντρωση και την διανομή του διαθέσιμου ρουχισμού, με τον ίδιο τρόπο και με τις ίδιες προϋποθέσεις που ισχύουν και για την διανομή τροφίμων.
Οι αιτήσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για ένταξη στον κατάλογο των ωφελουμένων κατατίθενται καθημερινά κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες στα κεντρικά γραφεία της Κοινωφελούς Επιχείρησης, στον 1ο όροφο της οδού Αγ. Αναργύρων 11, στην Ν. Χαλκηδόνα. Ο κατάλογος των ωφελούμενων αναρτάται στην αρχή κάθε ημερολογιακού έτους στον χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου το οποίο σήμερα στεγάζεται στην οδό Μαραθώνος στην Ν. Χαλκηδόνα, και του Κοινωνικού Ενδυματοπωλείου που στεγάζεται στην οδό Μανδηλαρά και Ξενοπούλου στην Ν. Φιλαδέλφεια. Το κατάστημα του Κοινωνικού Παντοπωλείου  εξυπηρετεί μηνιαίως περίπου 200 άτομα στα οποία προσφέρονται μηνιαίως από 8 έως 12 είδη τροφίμων.

Δήμος Μεταμόρφωσης
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Μεταμόρφωσης λειτουργεί από πέρσι περίπου με ευθύνη της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου στο κτίριο που εδρεύει στην οδό Κορίνθου 21 . Τα διανεμόμενα προϊόντα του Κοινωνικού Παντοπωλείου προέρχονται από δωρεές τοπικών επιχειρήσεων, παραγωγών αγροτικών προϊόντων καθώς και από δωρεές δημοτών. Μέχρι τώρα έχουν ωφεληθεί από τη λειτουργία του πάνω από 550 άτομα.

Δήμος Χαλανδρίου
Το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Χαλανδρίου στηρίζει 548 συνανθρώπους μας κάθε μήνα, συμβάλλοντας στην αποφυγή κοινωνικού αποκλεισμού. Επίσης βοηθάει στην κάλυψη αναγκών σε είδη ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υγιεινής και ειδών ψυχαγωγίας (εκπαιδευτικά παιχνίδια, βιβλία, κ.α). Η προσφορά σε τρόφιμα μακράς διάρκειας θα είναι μία μεγάλη βοήθεια στο έργο των ανθρώπων του Παντοπωλείου. Όσοι ενδιαφέρονται να φέρουν μία σακούλα τρόφιμα, μπορούν να βρουν το Παντοπωλείο ανοιχτό καθημερινα εκτός από Σάββατο και Κυριακή, 9 το πρωί με 5 το απόγευμα στην οδό Παπάγου 7 (Παλιός Κοραής).

Δήμος Λυκόβρυσης-Πεύκης
Ο Δήμος Λυκόβρυσης Πεύκης μέσω του Ν.Π.Δ.Δ. ΚΟΙ.Π.Α.Π., ίδρυσε Κοινωνικό Παντοπωλείο του οποίου δικαιούχοι είναι κατά προτεραιότητα:
1. Δημότες και κάτοικοι του Δήμου
2. Κάτοικοι του Δήμου
Κριτήριο ένταξης των ενδιαφερομένων στο Κοινωνικό Παντοπωλείο ανά κατηγορία είναι το συνολικό εισόδημα των συνοικούντων με τον δικαιούχο, ενώ  λαμβάνονται υπόψη παράγοντες όπως η οικογενειακή κατάσταση, τα κοινωνικά προβλήματα, η ανεργία , προβλήματα υγείας και αναπηρίες.
 
Τα ετήσια εισοδηματικά  κριτήρια για τη συγκεκριμένη παροχή είναι τα εξής:
1. Μοναχικά άτομα μέχρι 6.000,00 €
2. Ζευγάρια μέχρι 9.000,00 €
3. Οικογένειες με ένα προστατευόμενο μέλος μέχρι 11.000,00 €
4. Οικογένειες με δύο προστατευόμενα μέλη 13.000,00 €
5.  Για κάθε επιπλέον προστατευόμενο μέλος 2.000,00 €
6. Εάν υπάρχει αναπηρία σε μέλος της οικογένειας επιπλέον 2.000,00 €
7. Σε περίπτωση ενοικίου επιπλέον 2.000,00 €.

Τα δικαιολογητικά που οφείλουν να καταθέσουν οι δικαιούχοι είναι τα παρακάτω:
1. Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας η διαβατηρίου (όταν προσκομίζεται διαβατήριο είναι απαραίτητη και η άδεια παραμονής για τους αλλοδαπούς κατοίκους)
2. Φωτοτυπία λογαριασμού Δ.Ε.Η. ή Μισθωτήριο Συμβόλαιο μέσω του οποίου θα βεβαιώνει τη διεύθυνση της κατοικίας του.
3. Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης.
4. Φωτοτυπία εκκαθαριστικού σημειώματος έτους 2011 και Ε9, θεωρημένα.
5. Σε περίπτωση αναπηρίας αντίγραφο της βεβαίωσης της επιτροπής που αναγράφει το ποσοστό, από κρατικούς φορείς υγείας (νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία).
6. Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου απορίας προνοίας (αν υπάρχει).
7. Φωτοτυπία κάρτας ανεργίας.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ