Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Αυξημένο επίδομα θέρμανσης, επιταγή ακρίβειας και voucher – Τα «σίγουρα» μέτρα και οι «εκπλήξεις» της ΔΕΘ

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αυξημένο επίδομα θέρμανσης, επιταγή ακρίβειας και voucher γεμίζει το καλάθι της ΔΕΘ – Πού αναμένεται να ρίξει το βάρος η κυβέρνηση

Η αντίστροφη μέτρηση για την οριστικοποίηση του πακέτου παροχών το οποίο θα ανακοινώσει από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει. Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται τα επόμενα 24 ώρα καθώς θα υπάρξουν διαδοχικές συσκέψεις με το οικονομικό επιτελείο. Τον οριστικό κατάλογο των εξαγγελιών θα «κλειδώσει» η πλήρης εικόνα του δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει προκειμένου να συμφωνηθούν και τα τελευταία μέτρα.

Βεβαιότητα υπάρχει αναφορικά με μια σειρά μέτρων, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται οι εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Με τα έως τώρα δεδομένα θεωρούνται σίγουρα μέτρα ή νέα αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, η αύξηση των συντάξεων, η διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης και η αύξηση του κατά 20% και η συνέχιση του μηχανισμού επιδότησης στα τιμολόγια της ενέργειας και των καυσίμων, με εκπτώσεις στα τιμολόγια του φυσικού αερίου που θα ξεπερνούν το 15%.

Στο τραπέζι παραμένει η επανάληψη του μέτρου της επιταγής ακρίβειας, η μείωση του τέλους επιτηδεύματος, αλλά και η εφαρμογή ενός σχεδίου η μείωσης της τιμής των εισιτηρίων στα ΜΜΕ προκειμένου να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας από τη μείωση της χρήσης των Ι.Χ.

Η λίστα των μέτρων θα οριστικοποιηθεί μετά και την ανακοίνωση την ερχόμενη Τετάρτη από την ΕΛΣΤΑΤ των στοιχείων για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας στο β’ τρίμηνο του έτους. Αντίστοιχα, έστω και στο παρά πέντε, πολλά θα κριθούν και από την πορεία του πληθωρισμού καθώς την Παρασκευή θα ανακοινωθεί ο πληθωρισμός του Αυγούστου, τα στοιχεία του οποίου θα αναδείξουν πόσο η κρίση στην ενέργεια συνεχίζει να επηρεάζει και τις τιμές των υπολοίπων προϊόντων και υπηρεσιών.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση εξετάζει:

-αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, αλλά και ποσού του επιδόματος θέρμανσης κατά 20% προκειμένου να αυξηθεί το κατώτερο αλλά και το ανώτερο ποσό της επιδότησης που σήμερα βρίσκεται στα 100 ευρώ και 750 ευρώ αντίστοιχα. Τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου εξετάζουν όλες τις πιθανότητες, παρακολουθούν την πορεία των τιμών στην αγορά και εξετάζουν τα δημοσιονομικά περιθώρια, ενώ στόχος είναι η πλατφόρμα για τις αιτήσεις να ανοίξει νωρίτερα προκειμένου τα χρήματα να φτάσουν στους δικαιούχους πριν μπει για τα καλά ο χειμώνας.

-συνέχιση της επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, προκειμένου να στηριχτούν τα νοικοκυριά το χειμώνα ώστε να καλύψουν τα υψηλά τιμολόγια λιανικής που ανακοινώνουν οι πάροχοι. Επιδότηση στους λογαριασμούς του φυσικού αερίου στη λογική των επιδοτήσεων που δίνονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, με την έκπτωση να ξεπερνά το 15%.

-επανάληψη της επιταγής ακρίβειας προκειμένου να ενισχυθούν άμεσα στον τραπεζικό τους λογαριασμό τα ευάλωτα νοικοκυριά. Τα σενάρια που εξετάζονται διευρύνουν τον τελικό αριθμό των δικαιούχους, ωστόσο τα κριτήρια και ως εκ τούτου ο τελικός αριθμός των δικαιούχων θα κριθεί από τα δημοσιονομικά περιθώρια. Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του επιδόματος το Πάσχα ήταν :
676.735 χαμηλοσυνταξιούχοι είχαν πάρει 200 ευρώ
625.000 οικογένειες με παιδιά είχαν λάβει μιάμιση δόση έξτρα του επιδόματος παιδιού
241.281 δικαιούχοι εγγυημένου εισοδήματος είχαν λάβει διπλή δόση
166.982 άτομα με αναπηρία που εισπράττουν προνοιακό επίδομα είχαν λάβει 200 ευρώ
34.964 ανασφάλιστοι υπερήλικες είχαν πάρει 200 ευρώ

-παρεμβάσεις στους φορολογικούς συντελεστές, με βασικότερη τη μείωση του συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 20%

-αύξηση των συντάξεων για όσους δεν έχουν προσωπική διαφορά κατά τουλάχιστον 6%
νέα αύξηση του κατώτατου μισθού σε τουλάχιστον 751 ευρώ

-στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση για την επιδότηση στέγης για νέα ζευγάρια ή η επιδότηση των δόσεων στα υφιστάμενα στεγαστικά δάνεια που κινδυνεύουν να «κοκκινίσουν»

-κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, καθώς το βάρος το σηκώνουν ακόμα συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι

-παρεμβάσεις στο τέλος επιτηδεύματος, χωρίς ωστόσο αυτή την στιγμή να υπάρχουν σκέψεις για κατάργηση του.

-διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές και τουρισμό

Η στροφή της Ευρώπης

Σύμφωνα με πληροφορίες για την κυβέρνηση παραμένει προτεραιότητα ο περιορισμός του υπέρογκου κόστους που θα κληθούν να σηκώσουν το χειμώνα τα νοικοκυριά για την ενέργεια. Στόχος είναι να καλυφθεί μέρος από την αύξηση των τιμών σε ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο, πετρέλαιο.

Δεδομένο ωστόσο είναι ότι η κυβέρνηση με ίδιους πόρους είναι αδύνατο να απορροφήσει το σύνολο της αύξησης των τιμών και στρέφει το βλέμμα της στην Ευρώπη, καθώς μοιάζει έστω και με μεγάλη καθυστέρηση να αναλαμβάνει δράση για την αντιμετώπιση του δύσκολου και εξαιρετικά ακριβού ενεργειακά χειμώνα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ