Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Αναδρομικά συνταξιούχων: Χωρίς πρόστιμα η υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά είναι η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να ανοίξει το TAXIS για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Στόχος είναι η διαδικασία να ξεκινήσει μέσα στον Απρίλιο και να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος Ιουνίου. Χωρίς πρόστιμα η υποβολή εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η πληρωμή του φόρου εισοδήματος, όπου φέτος για πρώτη φορά θα γίνει σε 8 μηνιαίες δόσεις. Ωστόσο, καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει στη δυνατότητα που θα έχουν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν εφάπαξ την οφειλή του προς την εφορία και να έχουν έκπτωση 3%.

Ταυτόχρονα, με διάταξή του, το υπουργείο Οικονομικών φρόντισε να δώσει λύση σε χιλιάδες συνταξιούχους οι οποίοι εισέπραξαν αναδρομικά ποσά για το 2015 ή το 2016 και τους επιβλήθηκαν ή κινδύνευαν να τους επιβληθούν πρόστιμα για μη υποβολή τροποποιητικής δήλωσης. Με τη σχετική διάταξη οι συνταξιούχοι που έλαβαν αναδρομικά θα γλιτώσουν από την επιβολή προστίμου για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις από τις οποίες προκύπτει φόρος έως 100 ευρώ.

Συγκεκριμένα με την τροπολογία του υπ. Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, προτείνονται διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες δεν θα επιβάλλονται, εφεξής, πρόστιμα, σε περίπτωση υποβολής εκπρόθεσμης τροποποιητικής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικού προσώπου, από την οποία το επιπλέον ποσό φόρου που προκύπτει προς καταβολή σε σχέση με την αρχική δήλωση, είναι έως 100 ευρώ.

Επίσης, ακυρώνονται ή εφόσον έχουν εισπραχθεί, συμψηφίζονται με οφειλές και, στην περίπτωση που δεν υπάρχει οφειλή, επιστρέφονται, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί εκ της ανωτέρω αιτίας, για τα οποία δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης ενδικοφανούς προσφυγής ή εκκρεμούν ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης δικαστικής προσφυγής.

Φορολογικοί συντελεστές

Ο φετινός φόρος εισοδήματος θα υπολογιστεί με βάση τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματική και αγροτική δραστηριότητα και γίνεται με βάση τη φορολογική κλίμακα που ίσχυσε από το περσινό έτος:

  • Ο κατώτατος συντελεστής φόρου ανέρχεται σε 9% και επιβάλλεται μέχρι τα 10.000 ευρώ,
  • έως τα εισοδήματα των 20.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 22%,
  • έως τα 30.000 ευρώ 28%,
  • για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ εφαρμόζεται συντελεστής φόρου 36%,
  • για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου ανέρχεται σε 44%.

Για όσους από τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ, το ισχύον κατά περίπτωση ποσό έκπτωσης φόρου (των 777 ευρώ, των 810 ευρώ κ.ο.κ.) αφαιρείται από τον φόρο, ο οποίος προκύπτει από την εφαρμογή του συντελεστή φόρου 9% στις πρώτες 10.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος και του συντελεστή 22% στο τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 10.000 ευρώ και μέχρι τις 12.000 ευρώ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ