Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

Bloomberg: Η Ελλάδα δείχνει πώς γίνεται η διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού

Δημοσιεύθηκε

στις

Το εγκώμιο της Ελλάδας για τον τρόπο που χειρίζεται την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού πλέκει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι η χώρα μας αποτελεί φωτεινή εξαίρεση όσον αφορά την αποφασιστικότητα και την ταχύτητα αντίδρασης που επέδειξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, Ferdinando Giugliano, ο κορωνοϊός απέδειξε πόσο «λίγες» ήταν κάποιες κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Από την Ισπανία ως τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, αποδείχθηκε τελικά πως οι αρχές περίμεναν… πάρα πολύ προτού λάβουν τα αναγκαία περιοριστικά μέτρα για να προστατεύσουν τους πολίτες τους.

Η Ελλάδα, στον αντίποδα, αποτελεί μια αξιέπαινη εξαίρεση, καθώς η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή αυστηρών μέτρων, απαγορεύοντας την κυκλοφορία από πάρα πολύ νωρίς – πολύ νωρίτερα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μέχρι τώρα επιβεβαιώνεται πως η ταχύτατη αντίδραση των ελληνικών αρχών έχει αποδώσει, καθώς έχει αποφευχθεί μια τραγική υγειονομική κρίση στη χώρα, κάτι το οποίο δεν ισχύει σε άλλα, πλουσιότερα κράτη.

Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία

Ο Τάκης Παππάς, πολιτικός αναλυτής στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, συνέκρινε πρόσφατα την ταχύτητα με την οποία αντέδρασαν Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Η Αθήνα έκλεισε όλα τα καταστήματα – πλην εκείνων που αφορούν σε είδη πρώτης ανάγκης – μέσα σε τέσσερις μέρες από τον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο από κορονοϊό στην Ελλάδα. Αντίθετα, η Ιταλία χρειάστηκε 18 μέρες και η Ισπανία 30 μέρες. Η Ελλάδα επέβαλε γενική απαγόρευση κυκλοφορίας μέσα σε μια εβδομάδα.

Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει καταγράψει κάτω από 2.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και κάτω από 90 θανάτους από τον κορονοϊό, ήτοι 8 θανάτους ανά ένα εκατομμύριο πολιτών. Η Ισπανία καταγράφει 326 θανάτους σε ένα εκατομμύριο πολιτών και η Ιταλία 302 θανάτους.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, λειτούργησε ως η φωνή της λογικής σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα κινείται με σύνεση. Αλλά και οι Έλληνες πολίτες αποδεικνύεται ότι συμμορφώνονται με τα μέτρα που έχουν επιβληθεί. Πρόκειται για μια πολύ διαφορετική εικόνα από όσα συμβαίνουν στην Ισπανία», σχολιάζει ο αρθρογράφος.

Ανησυχία για την οικονομία

Το ανησυχητικό σημείο για την Ελλάδα είναι το πόσο θα επηρεαστεί η οικονομία της, καθώς το ξέσπασμα της πανδημίας ήρθε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή. Η Ελλάδα έμπαινε σε τροχιά ανάπτυξης, μετά από μια δεκαετία κρίσης.

Ωστόσο η κατάσταση τώρα ανατρέπεται, καθώς ο τουρισμός – η «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας – έχει πληγεί σφόδρα από τα περιοριστικά μέτρα που έχουν επιβληθεί. Η ζημιά θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αν οι απαγορεύσεις συνεχιστούν ως το καλοκαίρι.

Τεράστια είναι τα προβλήματα και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας.

«Για πολλά χρόνια η Ελλάδα ήταν για τους Ευρωπαίους ένα άλυτο πρόβλημα. Τώρα, όμως η Ελλάδα, μπορεί να περπατήσει στην πανδημία με το κεφάλι ψηλά», καταλήγει ο αρθρογράφος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ