Ελάτε στην παρέα μας

Ειδήσεις

Χριστούγεννα με… “Όμικρον”: Μέτρα και συστάσεις για test – Τι αλλάζει στο πιστοποιητικό νόσησης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε εξειδίκευση των μέτρων για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού προχώρησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης ξεκαθαρίζοντας το τοπίο σχετικά με το πώς θα κάνουμε φέτος Χριστούγεννα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το διάστημα από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου το κράτος θα διαθέσει δωρεάν ένα self-test σε κάθε ενήλικο, εμβολιασμένο και μη, ώστε να εντοπιστούν πιθανοί ασυμπτωματικοί φορείς του ιού πριν από τα Χριστούγεννα. Το ίδιο ακριβώς θα επαναληφθεί και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου, μετά τις γιορτές δηλαδή.

Συστήνονται επιπλέον self test κατά την περίοδο των Χριστουγέννων πριν τις συναθροίσεις είπε ο Θάνος Πλεύρης.

Το ενδεχόμενο ενός γενικευμένου lockdown τις γιορτές, σαν αυτό της περσινής χρονιάς, έχει αποκλειστεί εδώ και καιρό από το τραπέζι, καθώς όπως τονίζουν επανειλημμένα κυβερνητικά χείλη φέτος υπάρχει το εμβόλιο, το οποίο παρέχεται δωρεάν σε όλους τους πολίτες άνω των 18 ετών.

Συνεπώς τα όποια μέτρα λαμβάνονται αφορούν αποκλειστικά μη εμβολιασμένους πολίτες προκειμένου να αντέξει το Σύστημα Υγείας.  Παράλληλα, «μπλόκο» για τους ανεμβολίαστους θα υπάρχει και στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν αυτές τις ημέρες. Όπως ανακοίνωσε ο Θάνος Πλεύρης, σ’ αυτά πρόσβαση θα έχουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες. Τα ανήλικα παιδιά θα μπαίνουν με self test.

 

Ο τρόμος της Όμικρον και τι αλλάζει στο πιστοποητικό νόσησης

Παρόλα αυτά δεν παύει να ανησυχεί κυβέρνηση και ειδικούς τόσο η εμφάνιση της νέας μετάλλαξης Όμικρον, όσο και τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.

Μάλιστα, ο Υπουργός επιβεβαίωσε την ύπαρξη κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Πλεύρης, πρόκειται για Έλληνα από τη Νότια Αφρικη, ο οποίος βρίσκεται στην Κρήτη και όπως διευκρίνισε έχει ξεκινήσει λεπτομερής ιχνηλάτηση των επαφών του και έχει τεθεί σε απομόνωση. Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, σε διευκρινίσεις για το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης στην Ελλάδα είπε ότι είχε συμπτώματα ελαφριά μετά την άφιξή του στη χώρα μας, έκανε επί μέρες rapid test που έβγαιναν αρνητικά. Στις 29 Νοεμβρίου το rapid βγήκε θετικό, έκανε και PCR, το οποίο θεωρήθηκε ύποπτο για Ομικρον. Εγινε περαιτέρω έλεγχος και επιβεβαιώθηκε σήμερα το πρωί ότι όντως πρόκειται για κρούσμα της μετάλλαξης Ομικρον.

Την ίδια ώρα, πιο αυστηρές γίνονται οι προϋποθέσεις απόκτησης πιστοποιητικού νόσησης για τους ανεμβολίαστους, μετά τις δεκάδες καταγγελίες που έχουν έρθει τελευταία στο φως για «μαϊμού» πιστοποιητικά.

Έτσι, μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών, τα πιστοποιητικά νόσησης από σήμερα θα χορηγούνται αποκλειστικά, μόνο μετά από θετικό μοριακό τεστ (PCR). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr ίσως και μέσα στην ημέρα να «κοπεί» και τεχνικά την έκδοση πιστοποιητικών νόσησης μετά από τη διενέργεια rapid test που ισχύει σήμερα.

Παράλληλα, οι ειδικοί αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να περιοριστεί στο κοντινό μέλλον και η διάρκεια του πιστοποιητικού νόσησης, που αυτή τη στιγμή ισχύει για έξι μήνες.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ