Υποτονική κίνηση και σημαντική πτώση στον τζίρο διαπιστώνουν οι ιδιοκτήτες καφετεριών και εστιατορίων την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας των καταστημάτων τους.

Επιχειρηματίες του κλάδου επισημαίνουν στο insider.gr ότι ο κόσμος είναι ακόμα μουδιασμένος ιδιαίτερα όσον αφορά στα εστιατόρια και τις ταβέρνες ενώ δεν έχουν βοηθήσει και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν τις τελευταίες μέρες αλλά και το γεγονός ότι στο τέλος του μήνα το διαθέσιμο εισόδημα είναι μικρότερο.

«Η κατάσταση είναι δραματική και η οικονομική πίεση μεγάλη. Ο κόσμος δεν έχει χαλαρώσει ακόμα ενώ οι παρέες στα τραπέζια, λόγω των μέτρων είναι μικρότερες άρα λιγότερη και η κατανάλωση. Πολλές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν το επόμενο διάστημα και θα βάλουν λουκέτο ενώ θα χαθούν και θέσεις εργασίας» τονίζει o Στράτος Νταργαράς, επιχειρηματίας της εστίασης και μέλος της πρωτοβουλίας «Κύκλος Επαγγελματιών».

Πτώση του τζίρου πάνω από 90% στα εστιατόρια

Δραματική πτώση στον τζίρο τους άνω του 90% σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία, κατέγραψαν την πρώτη εβδομάδα επαναλειτουργίας τους τα εστιατόρια σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθά.

Συγκριτικά καλύτερη ήταν η εικόνα στις καφετέριες, όπου βέβαια και εκεί η πτώση έφτασε το 50%. Πάντως τις πρώτες μέρες, όπως λέει ο κ. Καββαθάς, περίπου το 20% των επιχειρήσεων του κλάδου δεν άνοιξαν. Άλλες επειδή δεν έχουν δυνατότητα επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων τους λόγω του σημείου που βρίσκονται και άλλες λόγω του υψηλού κόστους για την επαναλειτουργία τους.

Οι επιχειρηματίες θα περιμένουν να δουν  την εικόνα και το Σαββατοκύριακο που παραδοσιακά αυξάνεται η κίνηση, ωστόσο εμφανίζονται ανήσυχοι για το μέλλον και τη βιωσιμότητα των καταστημάτων τους καθώς θεωρούν ότι δεν έχει στηριχθεί επαρκώς ο κλάδος της εστίασης με τα απαιτούμενα μέτρα.

Η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% στον καφέ και τα ροφήματα δεν αφορά σε ολόκληρη την εστίαση, όπως λένε, αφού τα εστιατόρια δεν ευνοούνται από τη ρύθμιση αυτή, ενώ πάγιο αίτημα τους ήταν η μείωση του συντελεστή στο 6%. Με μία πιο γενναία μείωση η οποία θα είχε μάλιστα μόνιμο χαρακτήρα, θα μπορούσε να περάσει και στην τελική τιμή και με αυτό τον τρόπο να τονωθεί η κατανάλωση, τονίζουν χαρακτηριστικά.

Δυσοίωνες για την επόμενη μέρα της εστίασης είναι και οι προβλέψεις της ΓΣΕΒΕΕ, με τον Γιώργο Καββαθά να προειδοποιεί ότι μια στις τρεις επιχειρήσεις κινδυνεύει με λουκέτο. Πηγή: insider.gr