Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Φορολογικές δηλώσεις : SOS στο ραντεβού με την εφορία

Δημοσιεύθηκε

στις

*Ελεύθεροι επαγγελματίες οι μεγάλοι χαμένοι

*Μεγάλη ανατροπή για μισθωτούς, συνταξιούχους

*Τα κέρδη για όσους προχώρησαν σε ανακαίνιση

*Τι αλλάζει ως προς τις υπερωρίες στο δημόσιο

Ραντεβού με την εφορία δίνουν και φέτος ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί και συνταξιούχοι, οι οποίοι πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί, προκειμένου να μην πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Κοινό μυστικό είναι άλλωστε ότι το παραμικρό λάθος, μπορεί να φέρει μεγάλες περιπέτειες, κάτι που σημαίνει μεγάλες απώλειες στα εισοδήματα και μάλιστα για χρήματα που δεν έχουν εισπραχθεί.

Το Taxisnet αναμένεται να ανοίξει περί τα τέλη Μαρτίου, για να υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις που αφορούν σε εισοδήματα που εισπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2023.

Φοροτεχνικοί επισημαίνουν, ότι φορολογικές δηλώσεις έχουν πολλές ανατροπές φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται βιασύνη από πλευράς φορολογούμενων.

Τονίζουν μάλιστα ότι:

-η μεγάλη πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελματιών θα λάβει, λόγω των μεγάλων αλλαγών στο φορολογικό, αυξημένο εκκαθαριστικό σημείωμα,

– περίπου 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να υποβάλουν δήλωση ή, εάν το επιθυμούν, μπορούν απλώς να την ελέγξουν και να την αποστείλουν.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, γίνεται αντιληπτό ότι αρχίζει μια νέα εποχή, όπου ο κόσμος του επιχειρείν καλείται να σηκώσει επιπλέον βάρη, τα οποία θα φανεί στην πράξη εάν μπορεί να τα σηκώσει.

Κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για “βροχή” λουκέτων το επόμενο διάστημα, καθώς όπως υποστηρίζουν οι μικρομεσαίες κυρίως επιχειρήσεις, δεν έχουν τα έσοδα για να αντέξουν τόσο μεγάλη πίεση.

Όπως γίνεται αντιληπτό, υπάρχουν και πολλά sos στη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και “τυχεροί” που θα πληρώσουν λιγότερα και ασφαλώς “άτυχοι” που θα πληρώσουν περισσότερα.

Τα “κλειδιά” της δήλωσης

Φοροτεχνικοί τονίζουν ότι η συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης έχει πολλά “κλειδιά” προκειμένου να εξασφαλιστεί έκπτωση φόρου και να μην κληθούν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν μεγάλα ποσά στην εφορία.

Για παράδειγμα όσοι υποβάλλουν πρώτη φορά δήλωση με εισόδημα από επιχείρηση πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 327-328 του Ε1 προκειμένου να υπολογιστεί η προκαταβολή φόρου μειωμένη κατά 50%.

Επίσης:

-οι νέοι επιτηδευματίες θα πρέπει να συμπληρώσουν τον κωδικό 017-018 για να κερδίσουν “κούρεμα” 50% στον ελάχιστο φορολογικό συντελεστή,

-όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα με ιδιότητα εμπορική και έχουν γεννηθεί μέχρι και την 31η/12/1960 θα πρέπει να το δηλώσουν προκειμένου να εξαιρεθούν αυτόματα από το τέλος επιτηδεύματος.

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται από όσους έχουν συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας τους και από όσους μένουν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων.

Όλοι αυτοί δεν θα πρέπει να ξεχάσουν να συμπληρώσουν τον κωδικό 023-024 για να απαλλαγούν από την κάλυψη του 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

Όσοι είναι 65 ετών και άνω θα πρέπει να το δηλώσουν στους κωδικούς 013-014 για να έχουν έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης.

Οι φορολογούμενοι που αμείβονται με “μπλοκάκι” θα πρέπει να το δηλώσουν για να κερδίσουν έκπτωση φόρου που μπορεί να φτάσει μέχρι τα 777 ευρώ για κάθε άγαμο χωρίς εξαρτώμενα τέκνα.

Το όφελος ανεβαίνει στα 810 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 1 εξαρτώμενο τέκνο, μέχρι τα 900 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 2 εξαρτώμενα τέκνα και μέχρι τα 1.120 ευρώ για κάθε έγγαμο γονέα με 3 εξαρτώμενα τέκνα.

Ελάχιστο φορολογητέο

Η εκτίμηση για “βροχή” λουκέτων, πηγάζει από το νέο φορολογικό που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο που αλλάζει άρδην τον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων των ελεύθερων επαγγελματιών και μάλιστα αναδρομικά.

Στην ουσία εφαρμόζεται πλέον ελάχιστο ποσό φορολογητέου εισοδήματος, το οποίο ανέρχεται σε 10.920 ευρώ και το οποίο σταδιακά κλιμακώνεται ανάλογα με τα έτη της επαγγελματικής δραστηριότητας.

Το μοναδικό όφελος, που όμως είναι δύσκολο να αλλάξει τη νέα πραγματικότητα της υπεροφορολόγησης είναι η μείωση κατά 50% του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο θα οδηγηθεί σε κατάργηση.

Οι “τυχεροί”

Φοροτεχνικοί πάντως επισημαίνουν ότι υπάρχουν και κάποιοι “τυχεροί” που είτε είναι ελεύθεροι επαγγελματίες είτε ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίο προχώρησαν σε ανακαίνιση.

Στη κατηγορία των “τυχερών” ελεύθεροι επαγγελματίες όπως για παράδειγμα εντάσσονται όλοι αυτοί που εμφανίζουν καθαρά κέρδη πάνω από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα.

Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και όσοι προχώρησαν σε προσλήψεις, αλλά και πάλι μένει να φανεί τι φόρο θα πληρώσουν και πόσο μικρότερος είναι σε σχέση με πέρυσι για να γίνει η σύγκριση.

Ειδικότερα:

– Ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα πάνω από το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα: Θα καταβάλουν μειωμένο κατά 325 ευρώ τέλος επιτηδεύματος (από 650 ευρώ σε 325 ευρώ), που ισχύει για όλους τους επαγγελματίες. Εάν υπάρχει και υποκατάστημα, κερδίζουν επιπλέον 300 ευρώ καθώς το τέλος μειώνεται από 600 ευρώ στα 300 ευρώ.

– Προσλήψεις. Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που προχώρησαν σε προσλήψεις θα δουν μειωμένο το εκκαθαριστικό τους έως 1.000 ευρώ. Απαλλάσσονται μάλιστα πλήρως από το τέλος επιτηδεύματος, γεγονός που σημαίνει ότι θα γλιτώσουν έως και 1.000 ευρώ, ανάλογα με τη μορφή και την έδρα της εταιρείας τους.

Ανακαίνιση

Στην κατηγορία των “τυχερών” βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2023, προχώρησαν σε δαπάνες οι οποίες σχετίζονται με την ανακαίνιση ή την επισκευή του ακινήτου τους.

Η συγκεκριμένη κατηγορία θα έχει μια έκπτωση που υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 1.600 ευρώ στον φόρο εισοδήματος που θα κληθούν να καταβάλουν φέτος.

Αυτό γίνεται λόγω του ότι για τις δαπάνες ανακαίνισης ή επισκευής κατοικίας που πραγματοποιήθηκαν από το 2022 έως και το 2023, η φορο-έκπτωση φτάνει το 40%, με ανώτατο όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι για εργασίες ύψους 16.000 ευρώ θα έχουν έκπτωση 40%, δηλαδή 6.400 ευρώ, ποσό που κατανέμεται ισόποσα σε τέσσερα χρόνια, δηλαδή 1.600 ευρώ τον χρόνο.

Η έκπτωση 40% για τη δαπάνη που πραγματοποιήθηκε το 2023 κατανέμεται ισόποσα στα έτη 2024, 2025, 2026 και 2027 και μειώνει τον φόρο εισοδήματος που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ξέρουν ότι η έκπτωση για τις δαπάνες που έγιναν για την ανακαίνιση, ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι τις έχουν καταβάλλει είτε με πλαστικό είτε με ηλεκτρονικό χρήμα.

Υπερωρίες στο δημόσιο

Νέα δεδομένα διαμορφώνονται και για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2023 έλαβαν επιπλέον αμοιβές για υπερωρίες, επιχορηγήσεις και έκτακτα επιδόματα.

Η συγκεκριμένη κατηγορία δεν θα κληθεί να καταβάλει εισφορά αλληλεγγύης, λόγω της κατάργησης του μέτρου, κάτι που σημαίνει ότι θα κληθεί να πληρώσει λιγότερο φόρο σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Όσον αφορά στα ποσά που γλιτώνουν λόγω του ότι η παρακράτηση στην εισφορά αλληλεγγύης γίνεται την εκκαθάριση της δήλωσης, κυμαίνονται από 22 έως 176 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των επιπλέον αποδοχών.

Μεγαλύτεροι φόροι

Στην κατηγορία των “χαμένων” ανήκουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ατομικές επιχειρήσεις, καθώς θα φορολογούνται πλέον με τεκμαρτό τρόπο.

Το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα ανέρχεται στα 10.920 ευρώ και, ανάλογα με τα χρόνια δραστηριοποίησης, θα μεταβάλλεται. Ειδικότερα:

– Για τα τρία πρώτα χρόνια δραστηριοποίησης δεν θα υπάρχει τεκμαρτό εισόδημα.

– Τον τέταρτο χρόνο θα είναι μειωμένο κατά 67%.

-Τον πέμπτο χρόνο θα είναι μειωμένο 33%.

– Στον έκτο χρόνο το τεκμαρτό εισόδημα θα φτάσει τα 10.920 ευρώ, ενώ έπειτα από τρεις τριετίες (πάνω από 12 χρόνια) θα ανέλθει στα 14.196 ευρώ.

Ο τζίρος της επιχείρησης

Ο νέος νόμος ορίζει ότι η προσαύξηση ανέρχεται στο 5% επί του ποσού, κατά το οποίο ο κύκλος εργασιών του υπόχρεου υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ στον οποίο ο υπόχρεος πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδα.

Έτσι, ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο τζίρο 35.000 ευρώ υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών του ΚΑΔ κατά 10.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα κληθεί να πληρώσει μεγαλύτερο φόρο

Τα παραδείγματα είναι χαρακτηριστικά:

– Φορολογούμενος με 15 χρόνια λειτουργίας δηλώνει σήμερα εισοδήματα 3.000 ευρώ. Ο φόρος που πληρώνει ανέρχεται στο ποσό των 270 ευρώ και 650 ευρώ τέλος επιτηδεύματος. Συνολικά πληρώνει 920 ευρώ στην εφορία. Με τις αλλαγές ο φόρος εκτινάσσεται στα 1.823,12 ευρώ και το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται στα 325 ευρώ. Συνολικά θα πληρώσει φόρο 2.148,12 ευρώ, αυξημένο κατά 133,5%.

– Φορολογούμενος με επτά χρόνια λειτουργίας δηλώνει 10.000 ευρώ και πληρώνει φόρο 1.550 ευρώ. Έχει έναν εργαζόμενο που αμείβεται με 15.000 ευρώ ετησίως. Το τεκμαρτό εισόδημα θα διαμορφωθεί στα 15.000 ευρώ συν 10%, δηλαδή 16.500 ευρώ. Ο φόρος που θα κληθεί να πληρώσει θα φτάσει τα 2.655 (φόρος και τέλος επιτηδεύματος), αυξημένος κατά 71,2%.

Μισθωτοί, συνταξιούχοι

Η ΑΑΔΕ προχωράει από φέτος σε μια εντυπωσιακή αλλαγή, καθώς σχεδόν 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι δεν θα υποβάλλουν φορολογική δήλωση, καθώς θα είναι προσυμπληρωμένες.

Στην ουσία δηλαδή εάν δεν έχουν κάποια αλλαγή στις αποδοχές τους θα είναι και προσυμπληρωμένες και η υποβολή τους θα γίνεται με ένα κλικ, καθώς δεν θα έχουν κάτι άλλο να κάνουν.

Επίσης, δεν χρειάζεται να μεταφέρουν στους κωδικούς τόκους καταθέσεων, καθώς θα έχουν περαστεί από την εφορία, εξέλιξη που ίσως βάλει οριστικό τέλος στα αιτήματα για παράταση στην κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων.

Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις θα μπαίνουν στο Τaxisnet με τους κωδικούς τους και, εφόσον συμφωνούν θα προχωρούν στην υποβολή της δήλωσης.

Εφόσον δεν υπάρχει καμία αλλαγή, ο φορολογούμενους μπορεί απλώς να προχωρήσει στην υποβολή της δήλωσης, ενώ σε διαφορετική περίπτωση, θα αλλάζει τα στοιχεία εκείνα της δήλωσης που έχουν μεταβληθεί.

Εάν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου, δεν έχει υποβληθεί η φορολογική δήλωση, θα θεωρείται από την εφορία ως υποβληθείσα και την ίδια ημέρα θα εκδοθεί το εκκαθαριστικό σημείωμα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ