Ελάτε στην παρέα μας

Ελλάδα

ΥΠΕΣ: Ενίσχυση 60 εκατ. ευρώ στην Αυτοδιοίκηση – Συνάντηση Θεοδωρικάκου – Παπαστεργίου

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνεχίζεται η συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Εσωτερικών και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πράγμα που αποδεικνύεται από την τελευταία συνάντηση του Υπουργού Τ. Θεοδωρικάκου και του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου.

Στη συνάντηση έγινε συζήτηση για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών των Δήμων, καθώς Προγράμματα, όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι», διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανακούφιση χιλιάδων συνανθρώπων μας, ενώ επισημάνθηκε ότι η πανδημία δεν θα καθυστερήσει τον αναπτυξιακό προγραμματισμό της Αυτοδιοίκησης, ο οποίος στην πράξη αποτυπώνεται με την υλοποίηση του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης». 

Επιπλέον επισφραγίστηκε η ενίσχυση 60 εκατ. ευρώ για την Αυτοδιοίκηση (50 εκατ. στους Δήμους και 10 εκατ. στις Περιφέρειες), καθώς και ρυθμίσεις δανείων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων αλλά και νομοθετικές ρυθμίσεις για την αξιοποίηση προσωπικού από δομές που δεν λειτουργούν, προσφέρει το υπουργείο Εσωτερικών καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

Συζητήθηκε, επίσης, η συνεργασία του ΥΠΕΣ με την ΚΕΔΕ για την προετοιμασία και την υλοποίηση της μεγάλης μεταρρύθμισης για την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση, η οποία θα διαχωρίσει αρμοδιότητες μεταξύ των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης και του Κράτους, και θα ενισχύσει την Αυτοδιοίκηση με επιπλέον αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό.

 

Τι δήλωσαν Θεοδωρικάκος – Παπαστεργίου

Μετά τη συνάντηση ο κ. Θεοδωρικάκος, δήλωσε: «Με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου συνεχίζουμε την πολύ στενή συνεργασία που έχει το υπουργείο Εσωτερικών με το σύνολο της Αυτοδιοίκησης.

Περνάμε μια πολύ μεγάλη δοκιμασία και, δυστυχώς, έχουμε μεγάλες απώλειες, απέναντι στον πολύ επικίνδυνο εχθρό, τον κορωνοϊό. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να παίξει έναν ισχυρό ρόλο στην αναχαίτιση αυτού του κινδύνου. Η κυβέρνηση, συνολικά και το υπουργείο Εσωτερικών, στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις Περιφέρειες.

Παρέχουμε στήριξη με μια έκτακτη οικονομική επιχορήγηση 50 εκατομμυρίων ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (και 10 εκατ. ευρώ στην Περιφερειακή). Κάνουμε νέες ρυθμίσεις που αφορούν τα δάνεια από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, από την πλευρά των Δήμων, ώστε να ανακουφιστούν και να στηρίξουν οι Δήμοι, από την πλευρά τους, τους επαγγελματίες, επιχειρήσεις και καταστήματα που την περίοδο του lockdown δεν πληρώνουν δημοτικά τέλη. Επίσης, διευκολύνουμε με πολύ σοβαρές ρυθμίσεις τους Δήμους για να αξιοποιούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το προσωπικό τους από υπηρεσίες που έχουν κλείσει, λόγω της πανδημίας, σε Υπηρεσίες και Προγράμματα, όπως είναι το εμβληματικό Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», ένα Πρόγραμμα ισχυρής στήριξης ανθρώπων που έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα αφορά τους ηλικιωμένους, τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, αλλά και άλλους πολίτες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση και στη δύσκολη αυτή περίοδο έχουν την στήριξη του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.».

 Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ δήλωσε: «Η πανδημία βρίσκει την Αυτοδιοίκηση και το υπουργείο Εσωτερικών ενωμένους έτσι ώστε από κοινού να λύσουμε προβλήματα, τα οποία οι συνάδελφοι δήμαρχοι σε όλη τη χώρα αντιμετωπίζουν. Σε καμία περίπτωση όμως, η πανδημία δεν θα πάει πίσω τον υπόλοιπο αναπτυξιακό σχεδιασμό. Σήμερα συζητήσαμε τις λεπτομέρειες αλλά και τις βελτιώσεις του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» και το πώς θα μπορέσουμε πραγματικά να βοηθήσουμε και τους μικρότερους Δήμους, αυτούς οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα, δεν έχουν την τεχνική βοήθεια για να μπορέσουν να καταθέσουν αξιόμαχες προτάσεις.

Τέλος, έχουμε ανοικτή μια πολύ μεγάλη κουβέντα με το Υπουργείο και τους συναδέλφους με δέκα συνεδριακές συναντήσεις που κάνουμε διαδικτυακά. Αύριο και μεθαύριο έχουμε ακόμα δύο, έτσι ώστε να σχηματοποιήσουμε πλέον τις τελικές προτάσεις για ένα καινούργιο, σύγχρονο ελληνικό Δημόσιο για σύγχρονους και ισχυρούς Δήμους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ