Ελάτε στην παρέα μας

Κεντρικό Θέμα

Τραγωδία στα Τέμπη: Θολό τοπίο στον δρόμο προς τις εκλογές – Το νέο στοίχημα του Μητσοτάκη

Δημοσιεύθηκε

στις

Κινούμενη άμμο θυμίζει πλέον η πολιτική ζωή της χώρας ενόψει των εκλογών, μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που έχει βυθίσει στο πένθος όλη τη χώρα.

Οι εξελίξεις δείχνουν να είναι απρόβλεπτες, καθώς η σκιά που αφήνει πίσω της η τραγωδία είναι βαριά και ουδείς πλέον είναι σε θέση να κάνει ασφαλείς εκτιμήσεις για το τι θα συμβεί στις κάλπες.

Το βέβαιο είναι ότι η οργή ξεχειλίζει και άπαντες αναζητούν απαντήσεις στο γιατί συνέβη ένα τέτοιο δυστύχημα από τη στιγμή που ο σιδηρόδρομος αποτελεί το πιο ασφαλές μέσο μετακινήσεων.

Η επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης από την κυβέρνηση είναι εξαιρετικά δύσκολη με δεδομένο ότι υπάρχει αντικειμενική πολιτική ευθύνη, η οποία αποτυπώθηκε και στην παραίτηση του Κώστα Καραμανλή.

Η σύγκρουση είναι μετωπική, κάτι που εύκολα διαπιστώνει κανείς από το γεγονός ότι κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ διασταύρωσαν τα ξίφη τους ακόμη και για το εάν ήταν “ρουσφέτι” ο διορισμός του μοιραίου σταθμάρχη στη Λάρισα.

Σε κάθε περίπτωση, το σιδηροδρομικό δυστύχημα το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, επιβεβαίωσε ότι ένα απρόβλεπτο γεγονός είναι ικανό να αλλάξει τα δεδομένα και να ανατρέψει ακόμη και τους καλύτερα οργανωμένους σχεδιασμούς.

Ζητούμενο σ’ αυτή τη νέα συγκυρία είναι εάν θα μπορέσει να αντέξει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός την πίεση που θα ασκηθεί από την αντιπολίτευση και ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

 

Ανοικτή αμφισβήτηση

Το στοίχημα δεν είναι εύκολο και το βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη μπαίνει σε δοκιμασία και ανοικτή αμφισβήτηση των πολιτικών της, μόλις λίγες εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Η εκτίμηση που κυριαρχεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πώς όσο βαριές και εάν είναι οι ευθύνες του σταθμάρχη δεν μπορούν να περιοριστούν σ’ αυτόν, κάτι που σημαίνει ότι ανοίγει η “βεντάλια”.

Ο πρωθυπουργός φρόντισε από την πρώτη στιγμή να καταστήσει σαφές ότι τα πάντα θα διερευνηθούν, προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν.

Ωστόσο, κοινό μυστικό είναι ότι δύσκολα μπορούν να γίνουν πιστευτές σ’ αυτή τη φάση οι όποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνονται, καθώς στην κοινωνία κυριαρχεί βουβή οργή και αγανάκτηση, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κυβέρνηση.

 

Η νέα γενιά

Η τραγωδία στα Τέμπη δεν αποκλείεται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το ρήγμα στις σχέσεις της νέας γενιάς με την κυβέρνηση, η οποία το τελευταίο διάστημα έκανε προσπάθεια για να την επαναπροσέγγισή της.

Οι κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών όπου οι νέες και οι νέοι της χώρας δίνουν δυναμικό παρών, επιβεβαιώνει όσους υποστηρίζουν ότι απαιτείται σκληρή δουλειά για να σταλεί μήνυμα εκτόνωσης της έντασης.

 

Η μεσαία τάξη

Η Ν.Δ. ναι μεν διατηρούσε έως πρόσφατα την ηγεμονία στη μεσαία τάξη, καθώς έδινε όραμα και διέξοδο για καλύτερες ημέρες, αλλά είναι ηλίου φαεινότερο ότι τίποτα δεν είναι πλέον το ίδιο.

Η συντριπτική πλειονότητα άλλωστε όταν έγινε γνωστό το μέγεθος της τραγωδίας ένιωσε να χάνει το δικό της παιδί, που σπούδαζε και έδινε τη δική του μάχη για ένα καλύτερο αύριο στη ζωή του.

 

Παθογένειες

Το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη φέρνει σε πρώτο πλάνο τις παθογένειες του ελληνικού κράτους , ιδίως σε έναν τομέα που έχει στοιχίσει δισ. ευρώ στον Έλληνα φορολογούμενο.

Όσες βελτιώσεις και αν έγιναν τα τελευταία χρόνια στο σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας το τελευταίο διάστημα, δεν ήταν ικανές να αποτρέψουν το πλέον πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία του ελληνικού κράτους.

Ο θάνατος αθώων ανθρώπων και ο τραυματισμός δεκάδων άλλων έχει προκαλέσει μια συλλογική θλίψη και οργή την κοινωνία, που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στην παρούσα φάση με τη λογική.

Οι ευθύνες ναι μεν είναι διαχρονικές, αλλά η “βόμβα” έσκασε όταν πρωθυπουργός ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, γεγονός που τον υποχρεώνει να απολογείται για τους λόγους που δεν προχώρησαν οι μεταρρυθμίσεις επί των ημερών του.

 

Αποκατάσταση εμπιστοσύνης

Το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι εάν ο πρωθυπουργός μπορεί να δώσει ελπίδα και προοπτική σε μια χώρα που θα συνεχίσει να βιώνει για πολύ καιρό ακόμη το πένθος για την τραγωδία των Τεμπών.

Το μεγάλο στοίχημα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, καθώς πρόκειται για ένα γεγονός που δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με τη διαχείριση της πανδημίας, ούτε με τις καταστροφικές πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2021.

Το δυστύχημα στα Τέμπη δείχνει να εξουδετέρωσε το πλεονέκτημα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού που ήταν η αποτελεσματικότητα και οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα για να κάνει το μεγάλο βήμα προς τα εμπρός.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πλέον τον αναγκαίο χρόνο για να αντιμετωπίσει με βαθιές τομές το πρόβλημα, κάτι που σημαίνει ένα νέο τοπίο στο δρόμο προς τις κάλπες, με ότι αυτό συνεπάγεται για τους εκλογικούς συσχετισμούς.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ