Ελάτε στην παρέα μας

Επιχειρήσεις

Τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας από τον Χ-τύπο

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Χ-τύπος και το xtypos.gr συγκεντρώνουν και παρουσιάζουν τα επιχειρηματικά νέα της εβδομάδας (11/3) για την πλήρη ενημέρωση ιδιωτών, φορέων και επαγγελματιών.

Δείτε αναλυτικά:

 

  • Τόνωση του τζίρου στα σούπερ μάρκετ έφερε ο πληθωρισμός τον πρώτο μήνα του έτους την ώρα που οι καταναλωτές μείωσαν τις ποσότητες προϊόντων στο καλάθι. Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών IRI ο τζίρος των ταχυκίνητων καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε κατά 6,9% συγκριτικά με τον περυσινό Ιανουάριο, μια αύξηση που σχετίζεται με τις ανατιμήσεις που άγγιξαν σχεδόν το 10% και όχι με την αύξηση της ζήτησης. Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις τον Ιανουάριο του 2023 διαμορφώθηκαν στα 652 εκατ. ευρώ έναντι 610 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2022.

 

  • Συγκρατημένη αισιοδοξία καταγράφεται για την πορεία της αγοράς, το επόμενο διάστημα, καθώς περισσότεροι από 6 στους 10 εμπόρους εκφράζουν την προσδοκία ότι οι πωλήσεις τους θα αυξηθούν το επόμενο εξάμηνο, στην έρευνα του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων επισήμανε πως μπορεί τα ταμεία να είναι καλύτερα από το 2022, αλλά εάν αφαιρέσουμε τον πληθωρισμό και εάν προσθέσουμε την αύξηση του λειτουργικού κόστους των επιχειρήσεων λόγω της ενέργειας και του κόστους δανεισμού, δεν περισσεύουν τα χαμόγελα στον εμπορικό κόσμο. Αξιοσημείωτη είναι η παρατήρηση των ερωτηθέντων ότι ο Ιανουάριος κατέγραψε πωλήσεις πολύ μεγαλύτερες του Φεβρουαρίου. Συμπερασματικά, σχεδόν 7 στους 10 μπορεί να δήλωσαν καλύτερο ή ίδιο τζίρο με το 2022, όμως, ποσοστό 31,4 % κατέγραψε χειρότερα αποτελέσματα.

 

  • Στη δημιουργία δύο «καλαθιών» για το Πάσχα σχεδιάζει να προχωρήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ παράλληλα ο Άδωνις Γεωργιάδης έχει προαναγγείλει τρίμηνη παράταση του «καλαθιού του νοικοκυριού». Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το «καλάθι του νοικοκυριού», σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και με βάση την έγκριση που είχε δώσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, διαρκεί έως τις 31 Μαρτίου 2023. Βεβαίως σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξει η σχετική νομοθέτηση ώστε το μέτρο να παραταθεί και στη συνέχεια ενόψει της πασχαλινής περιόδου να δημιουργηθούν το «πασχαλινό καλάθι» στα σούπερ μάρκετ αλλά και το «καλάθι του νονού/ας» στα καταστήματα παιχνιδιών.

 

  • Η μεγαλύτερη αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, εντάσσεται στο πλαίσιο των αλλαγών στην επικοινωνιακή πολιτική της κυβέρνησης, που επιφέρει το τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Ήδη το ΚΕΠΕ υπέβαλε στο υπουργείο Εργασίας την εισήγησή του για την αύξηση του κατώτατου μισθού μεταξύ 4,5% και 7,75%. Νωρίτερα το ΚΕΠΕ είχε συγκεντρώσει τις εισηγήσεις των κοινωνικών φορέων, με τις θέσεις τους για την αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με τις νεότερες πληροφορίες το ποσοστό μεταβολής θα παραμείνει στο 7,75%, αλλά θα συνδυαστεί με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε το τελικό όφελος για τον εργαζόμενο να αντιστοιχεί σε 800 ευρώ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ